00:35:36 29.09.2022
Stiri

DOC // Guvernarea interimară este acuzată că e pe cale să dea un TUN de jumătate de MILIARD de lei în plină pandemie: „Au decis ca ÎMPĂRȚEALA să fie făcută până la învestirea unui GUVERN nou”. Urmează să intervină și SIS

Actualitate 13.05.2021 14:59 Vizualizări2611 Autor: Ziarul National
DOC // Guvernarea interimară este acuzată că e pe cale să dea un TUN de jumătate de MILIARD de lei în plină pandemie: „Au decis ca ÎMPĂRȚEALA să fie făcută până la învestirea unui GUVERN nou”. Urmează să intervină și SIS


Actuala guvernare, aflată la final de mandat, ar fi decis să cheltuiască 500 de milioane de lei prin intermediul unei licitații-gigant, susține deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Radu Marian. Această licitație urmează să fie desfășurată chiar în plină campanie electorală, până la învestirea noului guvern al R. Moldova.

„Agenția Servicii Publice (ASP) a anunțat pe 29 aprilie o licitație-gigant în valoare de aproape 500 de milioane de lei, pentru procurarea blanchetelor destinate fabricării actelor de identitate, permiselor de conducere și certificatelor de înmatriculare. Asta în condițiile în care, din informațiile pe care le deținem, în depozitul ASP există o rezervă de 400 000 de blanchete de plastic, ceea ce ar fi suficient pentru activitatea instituției timp de aproximativ un an”, menționează parlamentarul.

Acesta susține că e inadmisibil ca, într-un an pandemic, cu guvern demisionar și auster, să organizezi o astfel de licitație cu bani publici.

„Ei bine, vin anticipatele și există șanse mari să fie învestit un guvern nou în iulie, iar șefii probabil au decis că schemele și împărțeala trebuie făcute până atunci. Această licitație trebuie oprită imediat. Suma este prea mare și există prea multe semnale de alarmă pentru ca aceasta licitație să continue. Am trimis un demers prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi și șefului ASP, Vladislav Zara, prin care le-am solicitat să stopeze această achiziție”.

De asemenea, Marian a solicitat Serviciului de Informații și Securitate să verifice această achiziție și să ofere informații „cu privire la posibilele elemente de fraudă”.

Deputatul promite noi detalii despre schemele frauduloase legate de achiziționarea blanchetelor pentru acte de identitate.

De partea cealaltă, conducerea ASP susține că organizarea licitației de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, este justificată.

„În luna aprilie 2021, ASP a inițiat procedurile de achiziționare prin licitație deschisă a blanchetelor cu tehnologii de personalizare. Organizarea procedurilor de achiziții publice, în mod prealabil, pe parcursul anului 2021, este dictată de specificul procedural și tehnologic, deoarece procedurile legale corespunzătoare includ activități care durează timp de 6-12 luni. Procedura de achiziție respectivă a fost, este și va fi efectuată în mod prealabil, cu scopul evitării riscului de epuizare a stocului de blanchete și materiale de consum, de care dispune ASP. Eventuala epuizare a stocurilor va duce inevitabil la imposibilitatea ASP, respectiv a statului, de a realiza funcțiile de bază ale instituției - prestarea serviciilor publice de confecționare și eliberare a actelor de identitate, permiselor de conducere și a înregistrării transportului auto”, menționează ASP pe site-ul instituției.

ASP subliniază că, la momentul actual, stocul de blanchete pentru pașapoarte constituie 230 de mii de unități, iar pentru buletine de identitate – 220 de mii.

„Achiziționarea circa a 1,5 milioane de blanchete este bazată pe analiza efectuată de ASP, în baza cantității actelor eliberate în anii 2017-2020, precum și de cantitatea actelor cu termenul de valabilitate expirat sau care va expira în anul curent. În acest sens, comunicăm că numărul cetățenilor R. Moldova, care anterior au deținut pașaport, dar la data de 1 ianuarie 2021 nu dețin nici un pașaport valabil este peste 1 000 000 de persoane. În același timp, până la finele anului 2021 va expira termenul de valabilitate a încă peste 340 de mii de pașapoarte ale cetățenilor R. Moldova, peste 100 mii de buletine de identitate, etc. Totodată, circa 45 de mii de copii au împlinit sau vor împlini vârsta de 16 ani pe parcursul anului 2021”, se mai arată în precizările ASP.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
26.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce nu renunță Put...

23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md