20:34:49 24.09.2023
Stiri

Percheziții la un alt ex-șef al ASP, dar în același dosar care vizează schema de la pașapoarte, cu prejudicii de peste jumătate de MILION de lei

Actualitate 10.05.2022 16:47 Vizualizări1825 Autor: Ziarul National
Percheziții la un alt ex-șef al ASP, dar în același dosar care vizează schema de la pașapoarte, cu prejudicii de peste jumătate de MILION de lei Tribuna
Vladislav Zara


Procurorii anticoruptie efectueaza în aceste momente percheziții la domiciliul lui Vladislav Zara, fost șef al Agenției Servicii Publice în Guvernul Chicu, mai exact în perioada mai 2020 - august 2021.

Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Mariana Cherpec, a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că acțiunile procurorilor au loc în cadrul dosarului penal privind achiziționarea blanchetelor pentru pașapoarte de către Agenția Servicii Publice, „afacere” care a prejudiciat interesele publice cu peste 500 de milioane de lei.

Amintim că, pe 3 mai curent, procurorii au reținut 13 persoane după 60 de percheziții efectuate în cadrul aceleiași cauze penale, printre acestea numărându-se și predecesorul lui Zara, Serghei Railean.

Urmărirea penală pe acest caz a fost pornită pe 22 octombrie 2021 de către Procuratura Generală pe faptul abuzului de serviciu, săvârșit din interes material de către factorii de decizie din cadrul Agenției Servicii Publice.

Potrivit procurorilor, persoane publice din cadrul Agenției Servicii Publice sunt bănuite că, în perioada anilor 2013 - 2021, „executând indicațiile altor persoane care făceau parte din cadrul unui grup criminal organizat creat și condus de o persoană notorie la acel moment în societate”, au pus la cale și au creat o schemă de achiziționare frauduloasă a sistemului automatizat de producere și personalizare a documentelor, precum și de achiziționare a blanchetelor cu tehnologii pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate.

Schema favoriza un agent economic concret, iar introducerea abuzivă a unor plăți după încheierea contractului inițial au dus la majorarea prețului pentru pașapoarte, buletine de identitate, permise de conducere și alte produse eliberate de instituția respectivă, bani care erau achitați de fiecare cetățean care beneficia de aceste acte.

Funcționarii implicați în schemă mai sunt bănuiți că ulterior au majorat nejustificat cantitatea și suma contractului pentru achiziționarea blanchetelor cu tehnologii de personalizare pentru actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, permise de conducere și certificate de înmatriculare, fapt ce a prejudiciat interesele Î.S. „CRIS REGISTRU” și ulterior ale ASP cu suma totală de aproximativ 26 de milioane de euro, echivalentul a peste 500 de milioane de lei, „bani de care a beneficiat grupul criminal organizat”, ceea ce reprezintă daune în proporții deosebit de mari.

Anticorupție.md a scris, cu referire la surse ale redacției, că beneficiarii efectivi ai acestei scheme au fost Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.09.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despre discursul Mai...

20.09.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Proiectul de țară – i...

18.09.2023 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Iluzia subversivă

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord ca R. Moldova să părăsească structurile Comunității Statelor Independente (CSI)?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md