22:56:50 28.03.2024
Stiri

De ce se opun SUA construirii gazoductului Nord Stream 2

Știri 29.01.2018 10:00 Vizualizări1482 Autor: Ziarul National


De ce se opun SUA construirii gazoductului Nord Stream 2 Sursa: digi24.ro

Gazoductul Nord Stream 2, care ar urma să lege Rusia de Germania prin Marea Baltică, este o ameninţare pentru securitatea energetică a Europei, spune şeful diplomaţiei americane. Rex Tillerson crede că acest nou proiect de conductă nu face decât să sporească dependenţa energetică a Europei de gazul rusesc şi oferă Moscovei un nou instrument de presiune politică.

„Statele Unite se opun gazoductului Nord Stream 2. Considerăm că acesta subminează securitatea şi stabilitatea energetică a Europei şi oferă Rusiei un nou instrument să folosească energia ca un instrument politic. Opoziţia noastră se bazează pe interesul nostru strategic comun şi credem cu tărie că Europa trebuie să-şi diversifice resursele energetice. Este important pentru securitatea pe termen lung a Europei”, a explicat Rex Tillerson.

Secretarul american de Stat a făcut aceste declarații într-o conferință de presă la Varșovia, unde se află în vizită. Și Polonia se opune construirii conductei Nord Stream 2.

Gazprom a decis să majoreze semnificativ fondurile alocate pentru proiectele sale de gazoducte spre Europa, în condiţiile în care SUA ameninţă cu impunerea de sancţiuni şi în paralel vrea să livreze mai mult combustibil spre Europa via nave care transportă LNG (gaze lichefiate), informa Bloomberg la sfârșitul anului trecut.

În 2018 grupul rus intenţionează să aloce 802 miliarde de ruble (13,7 miliarde de dolari) pentru proiectele de gazoducte spre Europa şi China, o sumă cu 41% mai mare decât cea alocată în 2017. Cel mai mare proiect este Nord Stream 2, care ar urma să facă legătura între Rusia şi Germania via Marea Baltică.

SUA ameninţă să impună sancţiuni împotriva proiectului Nord Stream 2, evaluat la 9,5 miliarde de euro (11,2 miliarde de dolari), în timp ce Rusia susţine că administraţia de la Washington utilizează sancţiunile pentru a-şi promova exporturile sale de gaze naturale lichefiate spre Europa.

Gazprom şi cei cinci parteneri ai săi din UE, printre care se numără şi grupul austriac OMV, au cheltuit deja 30% din bugetul pentru proiectul Nord Stream 2 până în luna august 2017 şi intenţionează să împrumute restul de la bănci.

În 2018, Gazprom intenţionează să aloce o sumă suplimentară de 1,52 miliarde de euro pentru secţiunea submarină a gazoductului Nord Stream 2, pe lângă majorarea cheltuielilor pentru reţeaua de gazoducte din Rusia, în ideea de a putea respecta obiectivul de a demara livrările de gaze prin câmp de luptă în războiul gazelor Stream 2 la sfârșitul lui 2019.

De asemenea, proiectele de gazoducte spre China şi Turcia vor beneficia şi ele de investiţii crescute. Cheltuielile pentru Turkish Stream ar urma să depăşească 2,43 miliarde de euro anul acesta, cu 72% mai mult decât în 2017, reliefa un document consultat de Bloomberg. Pe de altă parte, conducta Power of Siberia spre China va beneficia de investiţii de 218 miliarde ruble în 2018, cu 4% mai mult decât în 2017.

În documentul menţionat se estimează că exporturile anuale de gaze ale Gazprom spre Europa ar urma să se situeze la aproximativ 188 miliarde de metri cubi până în 2020, un nivel apropiat de nivelul record preconizat pentru 2017.

Sursa: digi24.ro


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md