13:57:58 21.07.2024
Stiri

Cine este Andrei Năstase, candidat la funcția de PRIMAR general? INTEGRITATEA acestuia a fost pusă la îndoială de Rise: „Are conexiuni cu companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro”

Partide/Comunicate 29.03.2018 14:00 Vizualizări6172 Autor: Ziarul National
Cine este Andrei Năstase, candidat la funcția de PRIMAR general? INTEGRITATEA acestuia a fost pusă la îndoială de Rise: „Are conexiuni cu companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro”


Andrei Năstase este candidatul comun al Platformei „Demnitate și Adevăr” (PDA) și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar general. Anunțul a fost făcut astăzi, în cadrul unui briefing comun al celor două formațiuni politice. În ultimii ani, Năstase s-a făcut remarcat prin criticele aduse actualei guvernări, pe care o acuză că a capturat R. Moldova.

Totuși, atunci când Năstase și-a înaintat candidatura la funcția de președinte al R. Moldova, jurnaliștii de investigație de la Rise și Ziarul de Gardă au scris că Andrei Năstase nu ar fi un candidat integru.

Cei de la rise.md au scris că Andrei Năstase ar avea conexiuni la companii offshore, care au alimentat conturile familiei sale cu sute de mii de euro. „Andrei Năstase este strâns legat de oamenii de afaceri Viorel și Victor Țopa, ultimul fiindu-i, de altfel, naș de cununie. A lucrat pentru oamenii de afaceri Țopa – condamnați pentru șantaj, delapidare, spălare de bani și falsificare de documente de autoritățile din R. Moldova – și le-a reprezentat interesele în calitate de avocat. Acum, Năstase nu neagă aceste legături, dar susține că este vorba doar despre „afaceri” şi că interesul lui, ca și al partenerilor săi de business, este să scoată ţara din captivitate”, se arată în materialul respectiv.

Demisia din Procuratură

Andrei Năstase a lucrat mai puţin de trei ani într-o instituţie publică. Cu mai bine de 19 ani în urmă, pe 22 august 1997, a fost angajat la Procuratura de transport din Chișinău. Inițial, ca ajutor-interimar, apoi ca ajutor al procurorului de transport.

Despre activitatea sa în această funcţie nu se știu prea multe. Într-un răspuns transmis solicitării RISE Moldova, Procuratura Generală precizează că „în arhivă au fost identificate unele acte întocmite de către ajutorul procurorului de transport Andrei Năstase, privind controalele efectuate asupra mai multor aspecte ale activităţii întreprinderilor din domeniul aviaţiei civile, inclusiv la întreprinderea de stat Air Moldova”.

Procuratura Generală: Deşi, ca urmare a controalelor, au fost stabilite un şir de derogări în activitatea Air Moldova (aflată în subordinea Administraţiei de Stat a Aviaţiei Civile (ASAC), condusă la acea dată de Victor Țopa – n.r.), nu au fost întreprinse actele de reacţionare de procuror pe măsura încălcărilor depistate.

În perioada 1998-2001, Victor Țopa a fost director al ASAC, iar din aprilie până în decembrie 2001 a ocupat postul de ministru al transporturilor. După demiterea sa din Guvern, Țopa a dezvoltat mai multe afaceri în Moldova şi în străinătate. În 1999, când se afla încă la conducerea ASAC, Victor Țopa și soția sa Ana le-au fost naşi de cununie lui Andrei şi Angelei Năstase. La câteva luni după nuntă, Andrei Năstase pleca din Procuratură.

„Cazul” AIR Moldova

După plecarea din Procuratură și până în vara anului 2002, Andrei Năstase a fost director-adjunct pe probleme juridice la Air Moldova, transformată, cu girul lui Victor Țopa, în întreprindere mixtă moldo-germană (Detalii AICI).

Conturile şi casa mamei

În declaraţia de avere depusă la Comisia Electorală Centrală, Andrei Năstase a precizat că deține, împreună cu soţia sa Angela, zece imobile, dintre care cinci la Mândreşti, r. Telenești, o garsonieră la Chişinău, două treimi dintr-o casă de 159 metri pătraţi, două treimi din alte două construcţii şi două treimi dintr-un garaj din satul Bâc, comuna Bubuieci, municipiul Chişinău. Detalii, AICI

Năstase mai susține că este proprietar al 11 terenuri, dintre care: patru agricole, două grădini şi un teren pentru construcţie la Mândreşti, un teren de cinci ari, tot pentru construcţii, la Durleşti, altul în extravilan şi alte două, de 15 şi respectiv, 26 de ari, la Bubuieci.

Potrivit datelor de la cadastru, terenurile şi casele de la Mândreşti i-au fost donate lui Andrei Năstase de mama sa, iar casa şi terenul de la Bâc sunt moştenite de soţia sa Angela de la mama ei – Maria Brăileanu. Doar un teren de 26 de ari a fost cumpărat de la aceeași Maria Braileanu, în ianuarie 2010. Soții Năstase au mai cumpărat terenul de la Durleşti şi garsoniera din Chişinău.

În acelaşi timp, Andrei Năstase își are domiciliul într-un imobil de pe strada Andrei Vânaru din orăşelul Codru. Casa în care locuiește candidatul Platformei DA la prezidențiale i-a aparţinut lui Gheorghe Mustea care, la finele anului 2011, i-a vândut-o mamei lui Andrei. Potrivit datelor de la Cadastru, actul de recepţie a casei a fost semnat pe 14 iunie 2014, iar valoarea la care au estimat-o specialiştii este de 2,24 milioane lei, la care se adaugă aproape 110.000 lei – valoarea terenului.

Transferuri de milioane din offshore

De numele lui Andrei Năstase sunt legate şi o serie de tranzacţii financiare făcute de companii offshore, care au intrat în vizorul anchetatorilor.

Astfel, potrivit unei anchete derulate de autorităţile din Moldova privind o serie de transferuri efectuate în conturi din Moldova de compania Aero Flight Limited din Gibraltar, mama lui Andrei, Anna Năstase, a primit suma de 101.000 de euro în conturile de la două bănci din Moldova. Alte 1,37 milioane lei au intrat apoi în conturile femeii de la firma Euroleasing (sub forma „rambursare a împrumutului”), iar alți 3,35 milioane lei au fost depuși de Andrei Năstase.

În perioada 2009-2012, Andrei Năstase ar fi retras din conturile mamei sale, pe care le gestiona în baza unei procuri, suma de 5,66 milioane lei. La fel s-a întâmplat şi în cazul soacrei prezidențiabilului Năstase, Maria Brăileanu, care a primit de la compania Aero Flight Limited în conturile bancare 96.000 de euro, iar de la Euroleasing – suma de 408.548 lei, la care s-au adăugat depuneri în numerar de 50.000 de euro de la Andrei Năstase. Ulterior, în baza unei procuri, Andrei Năstase a retras sumele respective din conturile soacrei sale.

Andrei Năstase: Nu au fost niciodată cinci milioane de lei. Au fost doar 200.000 de euro, jumătate pe conturile mamei, iar alta pe cel al soacrei. Sunt plata pentru serviciile prestate companiei Aero Flight Limited. E o firmă din străinătate, dar cui aparţine nu ştiu. Banii au fost puşi pe conturi. Totul a fost legal. Or astfel de transferuri sunt verificate de CNA. Cât despre Euroleasing, apoi eu am scos de pe conturile de la bancă banii primiți de la Aero Flight şi i-am dat acestei firme pentru că oferea dobândă mai mare. Acolo, director era Vladimir, fratele lui Victor Ţopa. Sunt aceiaşi bani primiţi de la Aero, dar convertiţi în lei.

ZdG.md: CV-ul candidatului Năstase

Înainte de a se lansa în politică, Năstase, din 2002 şi până în 2015, a fost avocat. Anterior, în 1997, a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi, la scurt timp, a fost angajat în funcţia de ajutor interimar al procurorului, iar peste un an a devenit ajutor al şefului Procuraturii Transporturilor. A fost procuror până în aprilie 2000, când este numit vicedirector al Air Moldova, companie de stat care în acel an a fost reorganizată. În urma unui contract cu Administraţia de Stat a Aviaţiei Civile, o firmă înregistrată în Germania, „Unistar Ventures Gmbh”, a preluat 49% din AIR Moldova contra sumei de 2,3 milioane USD. Celelalte 51% erau deţinute de Guvern. Compania nou-creată a fost declarată succesoarea de drept a Air Moldova. Năstase a lucrat acolo până în august 2002, când instanţele de judecată au decis desfiinţarea întreprinderii moldo-germane. Între părţi, respectiv firma din Germania şi Guvernul R. Moldova, a urmat un proces de judecată. Punctul final l-a pus CtEDO, care, în decembrie 2008, a decis despăgubirea firmei fondate în Germania cu 6,7 milioane de euro. În faţa magistraţilor de la Strasbourg, „Unistar Ventures Gmbh” a fost reprezentată de avocaţii Vitalie Nagacevschi şi Andrei Năstase.

Presa a scris că firma germană a fost fondată de fapt de către moldoveanul Victor Ţopa, fost director la Air Moldova în perioada reorganizării companiei. Țopa este astăzi naşul de cununie al candidatului Andrei Năstase, fiind condamnat la 7 ani de închisoare pentru şantaj. În ultimii ani, acesta locuieşte în Germania, acuzându-l de condamnare pe fostul său partener de business, Vladimir Plahotniuc. Din Germania, Ţopa deţine postul de televiziune Jurnal TV prin intermediul firmei „Rheinstein Media Management Germany GMBH”. Ultima monitorizare a presei efectuată de Asociaţia Presei Independente şi Centrul pentru Jurnalism Independent arată că „postul de televiziune cu acoperire regională Jurnal TV a alocat foarte mult spaţiu pentru apariţiile şi intervenţiile lui Andrei Năstase şi ale reprezentanţilor PPDA, majoritatea în context pozitiv”. Năstase a fost avocatul lui Victor Ţopa în mai multe procese pe care acesta le-a avut pe teritoriul R. Moldova.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Trilaterala

15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md