22:59:42 15.10.2024
Stiri

„Cartierul RUSESC” din jurul Ambasadei Rusiei la Chișinău. Câți diplomați și angajați are misiunea diplomatică și de ce R. Moldova a fost și este sub „paritatea” Moscovei

Actualitate 05.07.2023 10:20 Vizualizări1831 Autor: Ziarul National
„Cartierul RUSESC” din jurul Ambasadei Rusiei la Chișinău. Câți diplomați și angajați are misiunea diplomatică și de ce R. Moldova a fost și este sub „paritatea” Moscovei


Ambasada Federației Ruse la Chișinău reprezintă una dintre cele mai impunătoare clădiri din Chișinău și dimensiunea ei a fost un mister încă de la construirea acesteia, dat fiind faptul că R. Moldova este prea mică pentru o astfel de ambasada rusească. În „cartierul rusesc” din centrul Chișinăului activează circa 140 de persoane, în comparație cu cele 12 funcții diplomatice și șase tehnico-administrative ale Ambasadei R. Moldova la Moscova, scrie Deschide.md.

Paritatea diplomatică reprezintă egalitatea numărului de diplomați și sedii ale misiunilor diplomatice dintre două țări ce au stabilit relații ce sunt reglementate de Convenția de la Viena din 18 Aprilie 1961, care precizează: „În lipsa unui acord explicit asupra misiunii, statul acreditar poate cere ca acest efectiv să fie menținut în limitele a ceea ce el consideră ca rezonabil și normal, având în vedere împrejurările și condițiile existente în acest stat și nevoile misiunii diplomatice în cauză”.

Citește și: OFICIAL // AMBASADELE străine de la Chișinău cu cel mai MARE număr de diplomați: „Depășește categoric necesitățile Rusiei în R. Moldova”

În cazul Federației Ruse și R. Moldova, încă de la deschiderea de oficii diplomatice, disparitatea a existat și a fost numai în defavoarea Chișinăului. Astfel, în acest moment Federația Rusă are în R. Moldova 37 de diplomați acreditați și 34 de angajați „tehnico-administrativi”. Pe lângă angajații acreditați în Ambasada Federației Ruse, mai există alți opt diplomați ruși ce funcționează în cadrul Centrului Rus pentru Cultură și Știință (Rossotrudnicestvo), cunoscut ca fiind o oficină de propagandă. Unele state, inclusiv România, a închis astfel de centre. De asemenea, Federația Rusă mai dispune de încă cinci diplomați ce își desfășoară activitatea în cadrul Biroului de Migrație (Anticamera Secției Consulare a Ambasadei Federației Ruse). Despre acești diplomați există foarte puține date, fiind extrem de discreți în desfășurarea activităților, notează sursa citată.

Citește și: DECLARAȚIE // „Corpul diplomatic rusesc de la Chișinău, care numără 200 de angajați, trebuie să fie REDUS drastic la doi-trei diplomați, iar întreprinderile militare deținute de Rusia pe teritoriul R. Moldova – NAȚIONALIZATE”

Astfel, „cartierul rusesc” al Ambasadei Rusiei este populat în prezent de circa 140 de persoane, inclusiv membri de familie, scrie Deschide.

Niciun fel de paritate

De cealaltă parte, R. Moldova dispune de 12 funcții diplomatice acreditate în Federația Rusă și de șase angajați tehnico-administrativi. În acest moment, în cadrul Ambasadei R. Moldova la Moscova activează doar șase diplomați moldoveni.

Cazul R. Moldova nu este singular. De exemplu, în SUA sunt circa 400 de diplomați ruși, comparativi cu circa 100 de diplomați americani acreditați la Moscova. Și în acest caz s-a pus problema atingerii parității. Unele țări precum Bulgaria, Estonia, Cehia au aplicat deja, în urma evaluărilor realizate pe profil de securitate, principiul de paritate diplomatică.

De la începutul războiului din Ucraina, mai multe țări membre UE și non-UE au redus drastic prezența numerică a corpului diplomatic rus din țările sale. Potrivit unor evaluări, în total de la începutul războiului măsura de expulzare a diplomaților a fost aplicată asupra 400 de persoane cu statut diplomatic și tehnic, deoarece desfășurau activități incompatibile cu statutul de diplomat fiind suspectați de apartenență la serviciile secrete ruse - SVR, FSB sau GRU.

Din R. Moldova, în ultima perioadă au fost expulzați doar doi diplomați ruși, ceea ce este nesemnificativ raportat la numărul impunător de „funcționari diplomatici” ai Moscovei.

Citește și: Maia Sandu dă undă verde EXPULZĂRII SPIONILOR ruși de pe teritoriul R. Moldova. Ce spune șefa statului despre „agenții de influență” din Parlament și riscurile de securitate la adresa R. Moldova

România a expulzat inițial 11 diplomați „pentru activități incompatibile cu statutul de diplomat”, iar la începutul lunii iunie 2023 Ministerul de Externe de la București a oferit 30 de zile Ambasadei Rusiei să-și reducă efectivul cu 51 de angajați, fiind vorba atât despre diplomați, cât și angajați pe diferite domenii. În situația în care ambasada rusă din România nu se va conforma, atunci 40 de persoane vor fi declarate „persona non grata” și indezirabile. Pe 1 iulie, încă 11 diplomați și 29 de angajați ruși din ambasada rusă de la București au părăsit România cu o cursă specială. Astfel, numărul total de posturi diplomatice și tehnico-administrative al Federației Ruse din România este redus cu 61%, iar numărul efectiv de personal - cu 55,5%, a precizat MAE de la București.

MAEIE: Analizăm mai multe scenarii și răspunsuri

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova a precizat pentru Deschide.md că „echipa guvernamentală analizează mai multe scenarii și răspunsuri în funcție de evoluțiile situației regionale și din țara noastră”.

În ultima perioadă, autoritățile R. Moldova au luat mai multe decizii ferme pentru a contracara acțiunile ostile ale Federației Ruse.

Citește și: R. Moldova i-ar putea solicita Federației Ruse REDUCEREA de circa șapte ori a numărului de diplomați acreditați la Chișinău, pe principiu de paritate. Adrian Cheptonar: „R. Moldova are șase diplomați acreditați în Federația Rusă, iar Federația Rusă - circa 40”

„Acțiunile noastre de răspuns sunt permanent discutate într-un format larg, cu toată echipa guvernamentală. Orice decizie majoră de politică externă inițiată de către autoritățile statului vor fi anunțate public atunci când vor fi luate”, se mai precizează în răspunsul MAEIE.

Mai multe detalii găsiți AICI.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md