05:45:28 14.06.2024
Stiri

VIDEO // Secretarul de stat Adrian Dupu, DETALII despre Festivalului Tradițiilor Românești, care va începe ASTĂZI la 17.00, la Grădina Botanică din Chișinău: „Nu ne vom plictisi în aceste trei zile”. Intrarea este GRATUITĂ

Actualitate 12.05.2023 13:41 Vizualizări1558 Autor: Ziarul National
VIDEO // Secretarul de stat Adrian Dupu, DETALII despre Festivalului Tradițiilor Românești, care va începe ASTĂZI la 17.00, la Grădina Botanică din Chișinău: „Nu ne vom plictisi în aceste trei zile”. Intrarea este GRATUITĂ


Secretarul de stat în Departamentul pentru Relația cu R. Moldova (DRRM), Adrian Dupu, a inspectat cum merg pregătirile pentru deschiderea Festivalului Tradițiilor Românești, cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în R. Moldova din ultimii ani, care va avea loc la Grădina Botanică din Chișinău.

Citește și: Cel mai mare Festival al Tradițiilor Românești își deschide ASTĂZI porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Publicul va intra GRATIS la festival și va avea parte de mai multe SURPRIZE. Vezi AGENDA festivalului

„Suntem pe ultima sută de metri. Meșterii au început să ajungă, să-și monteze echipamentele cu care pe 12, 13 și 14 mai ne vor încânta. Scena pe care vor urca artiști renumiți și îndrăgiți mai are puțin. Vremea ține cu noi. Aștept pe toată lumea, începând cu ora 17.00, când vom da startul celui mai mare și de amploare eveniment de acest fel pe care l-a văzut Chișinăul. Mă bucur că putem fi prezenți din nou aici cu un eveniment care să ne aducă mai aproape prin cultură, prin tradiții”, a declarat Adrian Dupu într-o intervenție la Realitatea Live.

În premieră, zeci de meșteri și artiști populari care reprezintă toate regiunile geografice din România vor expune și arăta tradițiile alături de meșteșugari din R. Moldova.

Citește și: VIDEO // Zile numărate până la Festivalul Tradițiilor Românești, organizat în perioada 12 - 14 mai, la Grădina Botanică din Chișinău. Nume mari ale muzicii românești, inclusiv Loredana Groza, promit un show fabulos


Secretarul de stat al DRRM spune că abia așteaptă deschiderea Festivalului.

„Am vorbit cu mulți oameni de când am ajuns la Chișinău și toți știau de festival, erau încântați, abia așteptau să vină. Și eu abia aștept să-i întâlnesc, pentru că avem ce să le arătăm. Nu ne vom plictisi în aceste zile. Vom putea să experimentăm cu mâinile proprii olăritul, țesutul, pictatul pe sticlă și multe alte meșteșuguri. De asemenea, vom avea tehnologii moderne, care se vor îmbina foarte frumos cu tradițiile străvechi. Legătura culturală dintre noi este de sute de ani. Împărtășim aceeași cultură și aceleași tradiții. Ceea ce facem noi acum este să ducem mai departe aceste lucruri, să arătăm oamenilor specificul fiecărei zone, dar și faptul că toate au elemente în comun, care ne unesc”, a adăugat Adrian Dupu.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.AGENDA Festivalului Tradițiilor Românești:

12 MAI - Deschidere eveniment, ateliere de lucru, concert - INTRARE LIBERĂ

17.00

Deschiderea evenimentului

„Balada” lui Ciprian Porumbescu, în interpretarea unor tineri violoniști din România și R. Moldova

Vizitarea atelierelor de lucru ale meșteșugarilor

Povestea lutului - atelier interactiv de olărit

19.30

Concert susținut de artiști din România și R. Moldova: Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Surorile Osoianu | Grupul de Tulnicărese Moațele din Câmpeni.

Sâmbătă 13 mai, Gradina Botanica, Chișinău

10.00

Vizitarea standurilor de prezentare a meșterilor populari

Concurs cu premii pentru copii

„Cine găsește albastrul de Voroneț?"

Tradiție prin realitatea virtuală

„Vizităm” zone istorice din România și Republica Moldova cu ajutorul ochelarilor VR și al roboților

Atelier de gătit bucate tradiționale românești

Poarta maramureșeană- istorie și prezent

„Hop ş-aşa ş-aşa” – Învățăm „Ciuleandra”, un vechi dans românesc

Muzică și dansuri populare

Învățăm să confecționăm și să cântăm la vechi instrumente muzicale românești

Șezătoare – cu fuior, război de țesut și muzică

19.00

Concert susținut de artiști din România și Republica Moldova: Loredana, Ad Libitum Voices, Valeria Marcu

Stiri relevante

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md