07:15:18 14.06.2024
Stiri

Cel mai mare Festival al Tradițiilor Românești își deschide ASTĂZI porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Publicul va intra GRATIS la festival și va avea parte de mai multe SURPRIZE. Vezi AGENDA festivalului

Actualitate 12.05.2023 08:30 Vizualizări2152 Autor: Ziarul National
Cel mai mare Festival al Tradițiilor Românești își deschide ASTĂZI porțile la Grădina Botanică din Chișinău. Publicul va intra GRATIS la festival și va avea parte de mai multe SURPRIZE. Vezi AGENDA festivalului


Cel mai amplu eveniment destinat promovării artei populare românești în R. Moldova din ultimii ani, Festivalul Tradițiilor Românești, începe vineri, 12 mai, la ora 17.00, în Grădina Botanică din Chișinău.

Publicul va fi așteptat la deschiderea evenimentului cu ateliere de olărit, dans și experiențe VR în lumea tradițiilor românești, urmate de concertele celebrilor soliști Nicolae Furdui Iancu și Crai nou, Mioara Velicu, Tulnicărese MOAȚELE din Câmpeni, surorile Osoianu și ansamblul folcloric Ștefan Vodă.

În următoarele două zile ale Festivalului, sâmbătă și duminică, începând cu ora 10.00, vor avea loc expoziții și ateliere de creație ale celor mai renumiți meșteri populari de pe ambele maluri ale Prutului. Printre aceștia, se numără Daniel Leș, meșter popular din Maramureș, Vasilii Gonciar, olar din Hoginești, alături de Andrei Tihon, unicul lemnar care creează buciumuri în R. Moldova, meșterul popular Paul Codrea, cunoscător al cioplitului porților din lemn, de pictorul pe lemn George Rășcanu din Bucovina și de Pavel Lupașc, meșter popular din Vrancea.

Se vor mai desfășura ateliere de tehnici de vopsire pe materiale naturale (lână, mătase, bumbac), de tors și de țesut de covoare, de cusut al portului popular, precum și de confecționare a pălăriilor și măștilor tradiționale românești și a opincilor. Sesiunile de gătit bucate și de încondeiere a ouălor vor completa programele de interacțiune cu publicul.

Tradițiile românești se vor împleti cu tehnologiile moderne, ochelari VR și roboței, cu ajutorul cărora participanții vor „vizita” zone istorice din România și Republica Moldova, vor picta pe o tablă interactivă (AR) de ultima generație și vor sculpta secundați de imprimante 3d și stilouri 3d etc.

Sâmbătă, 13 mai, începând cu ora 19.00, pe scena Festivalului Tradițiilor Românești vor evolua interpreți de renume din România și Republica Moldova, precum Loredana și orchestra Agurida, Ad Libitum VOICES și Valeria Marcu.

Duminică, 14 mai, de la ora 18.00, tinerii artiști de la X.O. Band vor încânta publicul cu un program muzical ce va închide prima ediție a Festivalului Tradițiilor Românești în Republica Moldova.

Accesul în Grădina Botanică din Chișinău pe parcursul celor trei zile de desfășurare a Festivalului Tradițiilor Românești este gratuit.

Festivalul Tradițiilor Românești deschide „Programul aniversar Ciprian Porumbescu la Chișinău”, inițiat și finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, E.S. Klaus Iohannis.

AGENDA Festivalului Tradițiilor Românești:

12 MAI - Deschidere eveniment, ateliere de lucru, concert - INTRARE LIBERĂ

17.00

Deschiderea evenimentului

„Balada” lui Ciprian Porumbescu, în interpretarea unor tineri violoniști din România și R. Moldova

Vizitarea atelierelor de lucru ale meșteșugarilor

Povestea lutului - atelier interactiv de olărit

19.30

Concert susținut de artiști din România și R. Moldova: Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Surorile Osoianu | Grupul de Tulnicărese Moațele din Câmpeni.

Sâmbătă 13 mai, Gradina Botanica, Chișinău
10.00

Vizitarea standurilor de prezentare a meșterilor populari

Concurs cu premii pentru copii

„Cine găsește albastrul de Voroneț?"

Tradiție prin realitatea virtuală

„Vizităm” zone istorice din România și Republica Moldova cu ajutorul ochelarilor VR și al roboților

Atelier de gătit bucate tradiționale românești

Poarta maramureșeană- istorie și prezent

„Hop ş-aşa ş-aşa” – Învățăm „Ciuleandra”, un vechi dans românesc

Muzică și dansuri populare

Învățăm să confecționăm și să cântăm la vechi instrumente muzicale românești

Șezătoare – cu fuior, război de țesut și muzică

19.00

Concert susținut de artiști din România și Republica Moldova: Loredana, Ad Libitum Voices, Valeria Marcu


Top stiri

României îi pasă
Punct de vedere NAȚIONAL
10.06.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Europenii vor schimb...

08.06.2024 14:24 Ziarul National Nicolae Enciu // 80 de ani de la deba...

07.06.2024 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // Începe marea curățenie?

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md