08:02:06 24.05.2024
Stiri

FOTO, VIDEO // Sală arhiplină la lansarea noii ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Invitatul SPECIAL, Cristian Mungiu: „Eu nu am avut până acum nicio discuție cu publicul basarabean”

Actualitate 22.09.2023 10:58 Vizualizări1213 Autor: Ziarul National
FOTO, VIDEO // Sală arhiplină la lansarea noii ediții a Zilelor Filmului Românesc la Chișinău. Invitatul SPECIAL, Cristian Mungiu: „Eu nu am avut până acum nicio discuție cu publicul basarabean”


Zeci de iubitori de film din R. Moldova au fost prezenți, joi-seară, la deschiderea oficială a celui mai iubit festival de film din Chișinău - Zilele Filmului Românesc (ZFR), ajuns la a IX-a ediție, și desfășurat în acest an și în alte șapte orașe din R. Moldova. La evenimentul de deschidere au participat oficiali și personalități de pe ambele maluri ale Prutului, inclusiv invitatul special al festivalului, regizorul Cristian Mungiu.

Vizibil emoționat, celebrul regizor cu origini basarabene a recunoscut faptul că până acum nu a avut niciun contact cu publicul din R. Moldova.

„Vă mulțumesc pentru invitație și pentru că sunteți în această seară alături de mine. Cea mai mare bucurie a unui cineast e să vadă sala plină. Bunica (basarabeancă) ar fi fost mândră să vadă această sală plină. Cred că și taică-meu la fel. Trebuie să vă spun că am avut întotdeauna această simpatie și atenție deosebită pentru ceea ce li s-a întâmplat lor în viață și pentru poveștile lor de viață. Am și eu un sentiment deosebit să fiu aici. Mă bucur să pot fi aici într-o discuție legată de poveștile pe care le aduc eu prin filme. Eu nu am avut până acum nicio discuție cu publicul basarabean. Astăzi avem ocazia să avem aceste discuții. Astăzi am discutat cu multă lume, mi-am făcut o groază de planuri, care sunt bazate pe interesul dvs. legat de cinema. Dacă el există și persistă, atunci sunt convins că resurse și entuziasm se vor găsi pentru noi filme. Atunci vizitele noastre aici vor fi mai dese și mai plăcute”, a declarat regizorul Cristian Mungiu, născut la Iași.

Evenimentul cinematografic devenit tradiție, finanțat pentru al treilea an consecutiv de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României, are loc la Cineplex Moldova (Cineplex Loteanu) din Chișinău, până în data de 24 septembrie curent.Ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a menționat la deschiderea evenimentului că ZFR se bucură de susținerea autorităților de la Chișinău și București, iar grație acestui lucru publicul din R. Moldova are posibilitatea să urmărească cele mai bune filme românești, dar și să discute cu marii regizori ai României.

„Acest minunat festival are parte de susținere autorităților din România, din R. Moldova, sponsorilor și marilor artiști sosiți la noi. Vreau să remarc că opera lui Cristian Mungiu este extrem de apreciată în R. Moldova. Mă bucur că avem deja a IX-a ediție a festivalului și că există continuitate. Ministerul Culturii va susține în continuare fiecare ediție a ZFR”, a punctat ministrul.


La rândul său, secretarul de stat în DRRM, Adrian Dupu, a subliniat că ZFR a devenit un eveniment de referință pe agenda culturală din R. Moldova. Oficialul din cadrul Guvernului României a menționat că sala va fi plină aproape la toate proiecțiile de anul acesta.

„Mă bucur să văd că, de la an la an, amploarea sa crește, tot mai mulți oameni vor să vizioneze peliculele selectate în cadrul ZFR. Este un lucru extraordinar că, și în acest an, filme românești vor fi proiectate nu numai la Chișinău, ci și în alte șapte orașe din R. Moldova. Astfel, dăm ocazia mai multor iubitori de film să vadă capodopere ale cinematografiei românești. Sunt atât filme noi, cât și consacrate. Mă bucur că îl avem alături de noi pe regizorul Cristian Mungiu, care cred că este cunoscut și îndrăgit nu doar de publicul din România, ci și de cel din R. Moldova și nu numai. Cred că e o ocazie extraordinară să stați de vorbă cu regizorul Cristian Mungiu. Intrarea este liberă și mă bucur că DRRM poate să sprijine astfel de proiecte”, a declarat secretarul de stat al DRRM, Adrian Dupu, la deschiderea ZFR.

Ambasadorul României în R. Moldova, Cristian-Leon Țurcanu, s-a numărat printre spectatorii care au venit să urmărească cel mai recent film al lui Cristian Mungiu - „R.M.N.”.

„Apreciez foarte mult că am ajuns la a IX-a ediție. Asta înseamnă că acest festival are, în primul rând, susținerea spectatorilor din R. Moldova. Faptul că acest festival nu va fi doar la Chișinău, dar și în șapte orașe din R. Moldova, demonstrează acest lucru. ZFR la Chișinău este încă o dovadă că guvernele de la București și Chișinău au înțeles să investească bani în cultură. Investiția în cultură este o investiție în viitor, nicidecum o cheltuială, sau nu trebuie să fie privită ca o cheltuială. Vă doresc tuturor vizionare plăcută la toate proiecțiile”, a declarat Ambasadorul Cristian-Leon Țurcanu.


Șefa Institutului Cultural Român „Mihai Eminescu” din R. Moldova, Monica Babuc, a subliniat că cea de-a IX-a ediție a ZFR înseamnă „o suplinire pentru a noua oară a unui gol de mare dor pentru cinematografia românească, pe care îl au românii din R. Moldova”.

„Știm cu toții că doar cei care locuiau în zonele limitrofe frontierei cu România au avut posibilitatea să mai privească, înainte de independență, filmele românești. Organizatorii fac un act de eroism cultural, dacă vreți. ICR „Mihai Eminescu” a susținut constant acest eveniment cultural și sunt sigură că o va face în continuare. Totodată, vreau să remarc faptul că a apărut o idee enunțată de Larisa Turea, un cunoscut critic de film, ca acest eveniment să aibă o continuitate în oglindă în România, astfel ca filmele cineaștilor din R. Moldova să fie cunoscute și în România”, a punctat Monica Babuc.


Filme românești noi și clasice, îndrăgite de public și apreciate de critici, sunt proiectate începând de ieri, 21 septembrie 2023, în cadrul Zilelor Filmului Românesc.

Totodată, peliculele selectate pentru ediția a IX-a a ZFR vor fi proiectate pentru publicul din Hânceşti (21 septembrie), Nisporeni (22 septembrie), Călăraşi (23 septembrie), Orhei (24 septembrie), Soroca (28 septembrie), Bălţi (30 septembrie -1 octombrie) şi Cahul (7-8 octombrie).
Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md