04:10:44 04.06.2020
 
Stiri

VIDEO // Dezbateri aprinse în Parlament la prezentarea Legii Procuraturii

Politică 28.05.2015 16:31 Vizualizări1800 Autor: Stela Mihailovici


Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a prezentat astăzi în Parlament proiectul Legii cu privire la Procuratură. Documentul a stârnit discuții aprinse, mai mulți deputați criticând noile prevederi.

Liberalii au declarat că documentul are carențe și nu ar trebui să treacă de votul Parlamentului fără discuții în comisiile de specialitate. „Legea este coaptă pentru campania electorală”, a punctat deputatul Valeriu Munteanu.

Președintele fracțiunii Partidului Liberal Democrat, Vlad Filat, a spus că sunt necesare mai multe amendamente pentru lectura a doua a legii, astfel încât după realizarea reformei, să fie asigurată independența totală a procurorilor și transparența numirii procurorului general.

„În acest priect de lege noi avem prevederi extrem de importante. Din punctul meu de vedere, cel mai important lucru care este prevăzut, și cred că trebuie dezvoltat în lectură finală, este să asigure realmente o independență procesuală procurorilor… Eu personal am multe întrebări și asupra modului în care se formează și funcționează Consiliul procurorilor și Comisia de etică. Toate aceste lucruri sunt necesar de a fi discutate și să venim cu îmbunătățiri în lectură finală”, a declarat Vlad Filat.

Politicianul a punctat că este necesară modificarea cât mai urgentă a Constituției. „Noi spunem că această normă legală, mă refer la modalitatea de numire a procurorului general, va fi valabilă în momentul în care modificăm Constituția. Noi putem să privim acest lucru ca pe un obiectiv și trebuie să înțelegem că până la modificarea Constituției lucrurile nu se schimbă...”, a adăugat președintele PLDM.

Socialiștii s-au interesat de ce autoriii proiectului nu au luat în calcul posibilitatea desemnării procurorului general prin votul direct al cetățenilor. „Dacă este ales de popor, procurorul va fi cu mâinile dezlegate”, a motivat deputatul Vasile Bolea.

Ministrul Justiției, Vladimir Grosu, a precizat că o asemenea procedură este în Statele Unite ale Americii, dar nu este o practică întâlnită în statele europene și nu ar fi un model potrivit pentru R. Moldova.

Criticată de deputați a fost și propunerea majorării salariilor procurorilor, care ar urma să fie remunerați aproape ca și magistrații.

Printre prevederile noului proiect de lege se numără: instituirea Inspecției procurorilor aflată în subordinea procurorului general, Adunării Generale a Procurorilor, care va fi mecanismul de autoadministrare, și Consiliului Superior al Procurorilor, care va fi persoană juridică independentă, cu buget propriu.

După reformă, vor fi păstrate procuraturile teritoriale și două procuraturi specializate, una dintre ele fiind Procuratura Anticorupție și vor fi create trei colegii - de evaluare, de disciplină și etică, de carieră și selecție a procurorilor.

Același document conține o nouă modalitate de numire a procurorului general. Acesta va fi ales prin concurs public de către Consiliul Superior al Procurorilor, iar candidatura desemnată va fi propusă șefului statului pentru a semna decretul de numire. Dacă președintele va refuza, același consiliu, cu votul a cel puțin două treimi din membri, va putea propune repetat candidatura și președintele țării va fi obligat să emită decretul.

Documentul este dezbătut în Parlament de aproape două ore.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
02.06.2020 11:37 Ziarul National DOC // După ce s-au „odihnit” în peri...

01.06.2020 09:41 Nicolae Negru Nicolae Negru // Refugiul lui Ion Chicu

29.05.2020 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce va pierde Dodon

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Guvernul condus de Ion Chicu trebuie demis?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md