23:24:30 24.06.2024
Stiri

VIDEO // Arina Spătaru, DETALII despre întâlnirea cu Șor din Israel: „Șor mi-a dat o GEANTĂ cu BANI și mi-a confirmat că beneficiază de suportul Rusiei și are rolul de a DETURNA vectorului proeuropean al R. Moldova”

Actualitate 22.09.2023 12:41 Vizualizări2684 Autor: Ziarul National
VIDEO // Arina Spătaru, DETALII despre întâlnirea cu Șor din Israel: „Șor mi-a dat o GEANTĂ cu BANI și mi-a confirmat că beneficiază de suportul Rusiei și are rolul de a DETURNA vectorului proeuropean al R. Moldova”


Președinta Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), Arina Spătaru, a dezvăluit astăzi, în cadrul unui briefing de presă, cum a reușit să se infiltreze în cercul intim al lui Ilan Șor, pentru ca mai apoi organele de drept să aibă probe concludente despre finanțarea ilegală a partidelor politice și să aibă justificări puternice, atunci când vor solicita Israelului extrădarea politicianului fugar, condamnat definitiv la 15 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare.

Arina Spătaru, împreună cu secretarul general al ALDE, Adrian Culai, au acționat sub acoperire mai bine de cinci luni, iar despre această operațiune secretă, soldată cu arestarea deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, precum și reținerea candidatului la funcția de primar general, Mihail Bagas, a știut o mână de oameni, în frunte cu șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin.

Arina Spătaru, alias Victoria Bogatu

„Eu, Arina Spătaru, tot eu Victoria Bogatu, agentul sub acoperire, sunt deputatul menționat în ancheta făcută publică ieri de către procurorul general, Serviciul de Informații și Securitate (SIS), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Procuratura Anticorupție (PA). Din 15 aprilie am așteptat acest moment: când voi putea ieși în sfârșit în fața dumneavoastră și să vă povestesc detalii din această investigație care, cu adevărat, va arunca în aer politica moldovenească. Timp de cinci luni, Șor credea că Arina Spătaru a fost cumpărată pe banii lui. Șor credea că ALDE este făcut la indicațiile lui. Șor credea că Adrian Culai lucrează pentru el. Am o veste foarte proastă pentru domnul Ilan Șor! V-ați înșelat amarnic. Nu toți oamenii sunt de vânzare! Nu toate sufletele se pot cumpăra cu 30 de arginți”, a declarat Arina Spătaru astăzi în fața presei.

„Da, știm că sunt riscuri majore, știm că Șor este răzbunător”

Potrivit sursei citate, în calitate de agent sub acoperire, ea a avut misiunea să demonstreze cum Șor este finanțat de Kremlin și cum își crește partidele în R. Moldova.

„Am înțeles că, ieri, unor deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) le era greață de această investigație. Măi băieți, asta e fața adevărată a politicii moldovenești, asta e realitatea din 2021, de când ați venit voi la guvernare și până astăzi. Da, mie tot mi-a fost greață, dar am riscat și m-am apucat de piept cu gruparea lui Șor. Da, știm că sunt riscuri majore, știm că Șor este răzbunător. Din banii murdari ai lui Șor s-a început deja o campanie de denigrare. O să vedeți eroii cum ies la rampă! Din banii murdari ai lui Șor chiar unii deputați PAS ne vor ataca în următoarele zile. Din banii murdari ai lui Șor și ai Federației Ruse veți vedea cum eroii cumpărați de ei vor încerca să vă demonstreze că această investigație nu contează”, a adăugat fosta deputată.

„Alexandr Nesterovschi dorea să mă cumpere pentru Șor”

Totodată, Arina Spătaru a oferit detalii despre primul contact cu Ilan Șor, dar și despre cum era agasată de parlamentarul Alexandr Nesterovschi, reținut ieri de organele de drept.

„Cu smerenie vă spun: Da, mi-a fost frică, în fiecare zi, în fiecare noapte, pentru viața mea, pentru viața celor dragi și conștientizăm riscul la care eu mă expuneam. Nu vă puteți închipui insistența și obrăznicia lui Șor, care îl trimitea pe Alexandr Nesterovschi cu oferte și presiuni, cu lingușeli și manipulări pentru a mă cumpăra ca la piață și a mă face parte a jocurilor murdare ale Kremlinului. Am fost vizitată neanunțat și acasă, la locul de muncă, în magazine și oriunde reușea să mă abordeze. Pe de altă parte, conștientizăm că mulți alți politicieni sunt la fel supuși acelorași metode de recrutare. După denunțul meu din aprilie 2023, în care informam autoritățile că Alexandr Nesterovschi vrea să mă cumpere pentru Șor, procurorul a autorizat prima investigație – mai exact s-a documentat prima discuție personală, la telefon, cu Ilan Șor, prin aplicația BRIA.

Datorită succesului obținut în prima fază a operațiunii speciale, Veronica Dragalin a venit personal la Bălți și am convenit asupra continuării operațiunii pe termen lung. Astfel s-a realizat, probabil, unica investigație la nivel înalt din istoria R. Moldova, unde nu au existat scurgeri. Pentru că s-a lucrat la direct cu șefa procuraturii anticorupție și doar o mână de oameni știau despre această operațiune”.

Spătaru, primită de Șor în vila luxoasă din Cezareea

În continuare, Arina Spătaru a explicat de ce a acceptat colaborarea cu PA, SIS și CNA.

„Pentru că până în 2019 am luptat împotriva sistemului lui Plahotniuc și vedeam cum un alt sistem corupt se consolida sub ochii noștri. Am văzut că instituțiile statului sunt slabe, că schemele lui Șor continuă nestingherite și, în lipsa unor acțiuni decisive, ne vom trezi cu oamenii lui la guvernare. Nu în ultimul rând, am inițiat această colaborare pentru că am vrut să arătăm exponenților PAS că se poate face curățenie în țară. Dacă există voință politică și curaj”.

Arina Spătaru a mers chiar în Israel, unde a fost primită de Ilan Șor.

„Am fost chiar și în Israel, l-am vizitat în locuința lui luxoasă, i-am ascultat planurile malefice. Datorită acestei operațiuni, Șor a fost localizat la adresa lui reală din Cezareea și locuința sa luxoasă a apărut în investigațiile din presa israeliană de la începutul lunii august. Am fost nevoită să port cu mine acest telefon, lăsat de Șor în punga cu banii cu care credea că mă cumpără. Acesta este celebrul telefon cu sistem BRIA, prin care Șor mă contacta direct.

A fost greu? Desigur. Dar iată astăzi v-am adus pe tavă un dosar complet, pentru a cere extrădarea acestuia. Dezlegați mâinile justiției și lăsați ofițerii integri să-și facă treaba”, a punctat lidera ALDE.

Mihail Bagas, prietenul lui Șor din copilărie, trebuia să preia conducerea LOC

Aceeași sursă a dezvăluit și care ar fi fost rolul în această poveste al lui Mihail Bagas, candidatul Ligii Orașelor și Comunelor pentru funcția de primar general reținut ieri de oamenii legii.

„Partidul proeuropean, care urma să fie preluat de Șor, la care s-au referit procurorii în raportul lor din Parlament, este Partidul Liga Orașelor și Comunelor, în care Mihail Bagas, prietenul lui Șor din copilărie, trebuia să preia conducerea.

Toți banii trimiși de Șor au fost documentați și contabilizați de către organele de urmărire penală. Niciun leu din banii dați de Șor în cadrul acestei operațiuni nu au fost folosiți pentru finanțarea partidului ALDE. Partidul ALDE nu are nimic comun cu intențiile reale ale lui Ilan Șor”, a spus Arina Spătaru.

„Șor mi-a confirmat că are control asupra unor procurori și judecători”

„În această operațiune sub acoperire a mai participat doar o singură persoană din ALDE, actualul secretar general, Adrian Culai. Pe parcursul investigației, misiunea noastră era de a câștiga încrederea lui Ilan Sor, astfel încât el să fie convins că-i urmăm indicațiile. Doar așa am putut demonstra schema de creare și finanțare ilegală a oricărui partid marca Șor. Fix după această schemă au fost construite și alte partide din palmaresul acestuia.

Mai mult, Ilan Șor, în conversații directe, mi-a confirmat suportul de care beneficiază din partea Federației Ruse și rolul său direct în deturnarea vectorului proeuropean al R. Moldova. De asemenea, mi-a confirmat că are control asupra unor procurori, judecători și inclusiv asupra unor deputați chiar din partidul de guvernare. Pericolul generat de acesta rămâne, societatea trebuie să fie vigilentă și această investigație trebuie să aibă finalitate, iar cei vinovați trebuie să ajungă în pușcărie. Mizăm pe suportul SUA și al altor parteneri de dezvoltare în accelerarea reformei justiției, precum și în sancționarea și aducerea în republică a oligarhilor fugari. Suntem într-un moment critic pentru R. Moldova care, în sfârșit, are o șansă să se elibereze de clanurile mafiote. Nu trebuie să permitem ca țara asta să alunece în brațele oligarhilor locali și de acolo în brațele oligarhilor lui Putin”, a conchis Arina Spătaru.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md