Procuratura Anticorupție și SIS, precizări despre împuternicirile „agentului sub acoperire” Arina Spătaru. Când i-a fost atribuită calitatea de „investigator sub acoperire”
Procuratura Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) susțin că nu au autorizat măsuri speciale de investigație efectuate de lidera ALDE, Arina Spătaru, pe teritoriului statului Israel în calitate de investigator sub acoperire.
Arinei Spătaru i-a fost atribuită calitatea de investigator sub acoperire, după ce a fost audiată ca martor pe marginea discuțiilor purtate în Israel cu Ilan Șor.
„Măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul R. Moldova. Pe teritoriul statului Israel nu au fost autorizate și nici efectuate măsuri speciale de investigație cu participarea Arinei Spătaru. Acesteia i-a fost atribuită calitatea de investigator sub acoperire, după ce a fost audiată ca martor pe marginea discuțiilor purtate în Israel cu Ilan Șor și a altor detalii despre deplasare. Asigurăm că investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual-penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale”, se arată într-un comunicat de presă al instituției conduse de Veronica Dragalin.
SIS arată, la rândul său, că a acordat suport operațional în cadrul dosarului penal gestionat de către Procuratura Anticorupție.
„Asigurăm că investigațiile penale pe acest caz se efectuează în limitele legislației procesual-penale, inclusiv cu respectarea tuturor obligațiilor internaționale. Măsurile speciale de investigație, realizate în cadrul dosarului penal, au fost autorizate de către procuror și judecător și efectuate exclusiv pe teritoriul R. Moldova. Activitatea SIS se desfășoară strict în conformitate cu legile în vigoare, iar instituția își îndeplinește misiunile pentru asigurarea securității naționale doar în limitele constituționale și în serviciul cetățenilor R. Moldova. Instituția este și va rămâne consecventă respectării principiilor democratice și a statului de drept, inclusiv a principiilor instituționale ce vizează nonpartidismul și neutralitate politică, independența și imparțialitatea”, punctează SIS.
Amintim că liderul Coaliției pentru Unitate și Bunăstare, Igor Munteanu, a adresat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, mai multe întrebări legate de operațiunea „agentei secrete” Arina Spătaru. Igor Munteanu i-a întrebat pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, și directorul SIS, Alexandru Musteața, dacă au autorizat o operațiune secretă pe teritoriul altei țări, în Israel.
Munteanu a mai întrebat dacă șeful SIS a autorizat implicarea „agenților secreți în cadrul unui partid politic”, fapt care ar fi ilegal. Liderul CUB s-a mai interesat unde sunt banii transmiși de Ilan Șor și ce statut au persoanele din ALDE, care au primit timp de câteva luni bani oferiți de Șor. Igor Munteanu a întrebat-o și pe președintele Maia Sandu dacă știe cu ce se ocupă instituțiile statului în cazul dat. În cele din urmă, liderul CUB a cerut demisia șefilor Procuraturii Anticorupție și SIS.
VIDEO // Pomeni electorale de la Șor, cu termene de valabilitate expirate pentru produsele alimentare: Oamenii legii au deschis o cauză penală
PRIMUL producător de OUĂ din R. Moldova care a primit acceptul să exporte pe piața Uniunii Europene: Găinile, crescute într-un sat din nordul R. Moldova
FOTO // Alți 18 cetățeni ai Republicii Moldova evacuați din Liban au ajuns acasă în siguranță