06:48:29 16.07.2024
Stiri

Veceaslav Platon, AUTORITATE incontestabilă pentru Stoianoglo? Procurorul general i-ar fi cerut unui martor să se conformeze INDICAȚIILOR date de Platon într-un dosar intentat în privința unei companii rusești

Actualitate 30.10.2021 20:07 Vizualizări12601 Autor: Ziarul National
Veceaslav Platon, AUTORITATE incontestabilă pentru Stoianoglo? Procurorul general i-ar fi cerut unui martor să se conformeze INDICAȚIILOR date de Platon într-un dosar intentat în privința unei companii rusești


Un martor în dosarul intentat pe numele lui Alexandr Stoianoglo susține că procurorul general suspendat i-ar fi cerut să se conformeze indicaţiilor lui Veaceslav Platon în dosarul intentat pe numele companiei ruseşti „Gazprombank”. Surse din Procuratură au declarat pentru Anticorupție.md că ar fi vorba de martorul Grigore Olar, lichidatorul fostei Bănci de Economii a Moldovei.

Acesta a mărturisit că, la puţin timp după eliberarea lui Platon din detenţie, a fost invitat în biroul lui Alexandru Stoianoglo, unde în afară de procurorul general se mai aflau un procuror şi unul din avocaţii lui Platon. Stoianoglo i-ar fi cerut să se conformeze indicaţiilor lui Platon în scopul recuperării banilor din frauda bancară.

La o săptămână după întrevederea cu Stoianoglo, Olar a fost contactat de avocatul lui Platon, care l-a condus la un oficiu de pe strada Calea Ieşilor din Chişinău. Acolo era aşteptat de Veaceslav Platon. Afaceristul i-a cerut să înainteze acţiuni civile către „Gazprombank” din Federaţia Rusă şi două companii din afara ţării, privind recuperarea banilor către BEM. Mai mult, avocaţii lui Platon chiar i-au pregătit şi cererile de chemare în judecată, care urmau a fi depuse la Judecătoria Chişinău.

Olar a mai declarat că Platon ar fi avut interese în acest caz, deoarece atunci când acesta a fost condamnat la 18 ani de închisoare cu confiscarea averi, o parte din banii obţinuţi din confiscarea activelor lui Platon au fost redrecţionaţi către fosta BEM pentru recuperarea fraudei bancare.

Solicitat de reporterii portalului Anticorupţie.md, Grigore Olar a confirmat că a făcut declaraţii în dosarul Stoianoglo, dar nu poate oferi alte detalii pentru că a semnat pentru nedivulgare.

Întrebat de ce nu s-a conformat cererilor lui Stoianiglo şi Platon, Grigore Olar a declarat că cei doi nu erau în drept să-i dea indicaţii ce să facă.

„În calitate de lichidator, eu am acţionat în conformitate cu legea şi după cum am considerat că este corect. Nu era Platon persoana indicată care să-mi spună ce să fac. Şi mai ales că erau mai multe dosare penale în faza de investigare. Nu puteam să merg înaintea lor”, ne-a declarat Olar.

Amintim că Alexandr Stoianoglo a vorbit despre intentarea unui dosar penal pe numele „Gazprombank" şi rolul lui Platon în acest dosar la una din emisiunile Nataliei Morari de la postul de televiziune TV 8, în decembrie 2020.

„Noi avem deschis un dosar penal pe numele companiei Gazprombank din Federația Rusă. 100 de milioane de dolari au fost transferați ilegal pe contul acestei bănci, în luna septembrie, anul 2014. Noi investigăm acest transfer. Banii trebuie să fie întorși în buget. Ne este greu să facem aceasta în cadrul unui dosar penal, dar din câte cunosc Veaceslav Platon a formulat declarații de creanță pe „Gazprombank” în sumă de 209 milioane dolari și le-a prezentat Băncii Naționale a Moldovei. Specialiștii din cadrul Procuraturii au analizat aceste declarații și credem că au perspectivă juridică”, a spus Alexandr Stoianoglo

Despre dosarul intentat pe „Gazprombank” Alexandr Stoianoglo a vorbit şi la lansarea online, în cadrul Parlamentului European, a unui raport despre progresul investigării furtului miliardului. „Un alt dosar penal pe faptul sustragerii prin delapidare din fondul corespondent Banca de Economii din „Gazprombank”, Federația Rusă, a 100 de milioane de dolari, cu utilizarea a șapte ordine swift falsificate. La 11 martie 2021, cauza penală de învinuire al fostului președinte interimar de la BEM a fost transmisă în judecată. În afara de aceasta, săptămâna viitoare BNM va expedia în instanța de judecată cererea de chemare pentru încasarea de la Gazprombank a 100 de milioane de dolari”, a declarat Stoianoglo.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md