11:19:21 22.05.2018
 
Stiri

Un expert economic SFĂTUIEȘTE autoritățile să se miște „foarte repede” în construcția conductei Ungheni - Chișinău

Economie 14.02.2018 14:40 Vizualizări1191 Autor: Ziarul National
Un expert economic SFĂTUIEȘTE autoritățile să se miște „foarte repede” în construcția conductei Ungheni - Chișinău

„Venirea companiei românești „Transgaz” pe piața energetică moldovenească ar duce la creșterea securității energetice a R. Moldova și ar facilita și accesul la piața gazelor din UE, după ce aceasta și-a anunțat intenția de a contribui la realizarea proiectului de interconexiune pe gaze naturale dintre R. Moldova și România”, susține expertul IDIS Viitorul, Ion Tăbârță.

Potrivit acestuia, odată cu venirea „Transgaz”, R. Moldova își va reduce dependența față de gazul rusesc. „Interconectarea cu România există deja prin gazoductul Iași-Ungheni, dar acest lucru este insuficient pentru a contribui la asigurarea securității energetice a R. Moldova, deoarece acesta aprovizionează cu gaze naturale doar câteva sate din raioanele Ungheni și Nisporeni”, a explicat Tăbârță.

Capacitatea gazoductului Iași – Ungheni - Chișinău este estimată la 1,5 miliarde metri cubi de gaz.

„R. Moldova, în momentele de vârf, în perioada de iarnă, a consumat cel mult 1,3 miliarde metri cubi de gaz, exceptând regiunea transnistreană. Însă, deocamdată nu se cunoaște ce se va face cu aprovizionarea cu energie electrică în condițiile în care R. Moldova importă 75% din curent de la Cuciurgan, hidrocentrală situată pe malul stâng al râului Nistru. Astfel, pe lângă conducta de gaz, e necesară și interconectarea întregului sistem energetic al R. Moldova cu cel al Românei. Dacă se va reuși acest lucru, atunci vom putea vorbi de o alternativă energetică reală a R. Moldova și o independență a ei față de Federația Rusă”, crede sursa citată.

Expertul a amintit că „Gazprom”, prin intermediul „Moldovagaz”, controlează securitatea energetică a R. Moldova, iar acest lucru a făcut ca regiunea din stânga Nistrului să fie un actor important pe piața energetică. „Enclava nu-și achită plățile pentru gazul livrat, iar în consecință s-a acumulat o datorie de 6 miliarde USD pusă de către Federația Rusă pe contul R. Moldova”, a mai precizat Tăbârță.

Expertul susține că autoritățile R. Moldova trebuie să se miște foarte repede cu construirea conductei Ungheni - Chișinău, deoarece „Gazprom” urmează să dea în folosință conducta de gaz care va transporta gaz în Europa ocolind R. Moldova – Turkish Stream și care va aproviziona cu gaze țările din Balcani: „Evident, acest lucru va lăsa R. Moldova fără statutul de țară tranzitară de gaze, ceea ce o va face și mai vulnerabilă în fața Kremlinului”.

Ion Tăbârță a mai adăugat că venirea „Transgaz” înseamnă și una dintre cele mai mari investiții economice ale unei companii de peste Prut, dar lucrurile pot fi date peste cap din cauza faptului că 2018 este un an electoral.

De menționat că premierul Pavel Filip a declarat anterior că gazoductul Ungheni - Chișinău urmează să fie dat în exploatare la finele anului 2018, începutul lui 2019.

Merită și prietenii tăi să stie ASTA. Informează-i acum!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.05.2018 09:19 Nicolae Negru Iluzii și deziluzii electorale

18.05.2018 09:19 Nicolae Negru Paradoxuri electorale sau cu cine votăm

16.05.2018 10:40 Vasile Gârneț Fragmente de jurnal – „Moartea lui St...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că va câștiga turul doi al alegerilor locale noi din municipiul Chișinău?
Prietenii noștri

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md