14:08:36 21.06.2024
Stiri

O nouă lovitură pentru „Gazprom”: „Transgaz” din România urmează să devină, indirect, operatorul întregului sistem de transport al gazelor din R. Moldova

Actualitate 04.09.2023 13:13 Vizualizări10826 Autor: Ziarul National
O nouă lovitură pentru „Gazprom”: „Transgaz” din România urmează să devină, indirect, operatorul întregului sistem de transport al gazelor din R. Moldova


„Transgaz”, operatorul rețelei naționale de transport al gazelor din România, urmează să semneze azi, la Chișinău, contractul pentru operarea, prin firma din stânga Prutului, a întregii rețele de transport al gazelor naturale din R. Moldova. Până acum, operarea era făcută de o firmă controlată de gigantul „Gazprom”, care va pierde acest drept.

„Suntem în stadiul negocierilor finale. Luni trebuie să prezentăm la Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) din R. Moldova contractul de locațiune, care să fie între „Moldovagaz” și „Moldovatransgaz”, pe de o parte, și, „Moldovagaz” și „Vestmoldtransgaz”, care este filiala „Transgaz” în R. Moldova, unde suntem acționari noi (Transgaz – n.r.) cu 75% și BERD cu 25%. Luni trebuie să prezentăm contractul negociat, semnat de ambele părți la ANRE. Suntem în etapa finală. Negociază și azi, și mâine, în așa fel încât în prima parte a zilei de luni să ajungem la parte de semnare a contractului”, a declarat directorul general al „Transgaz”, Ion Sterian, pentru ziarul Gândul.

Citește și: „Partenerii strategici” au vrut să scoată din buzunarele moldovenilor 800 de MILIOANE de dolari dintr-o lovitură. Maia Sandu, PRIMELE detalii ale auditului internațional de la „Moldovagaz”: „Au vrut să ne înșele și ne-au lăsat fără gaze naturale”

Sistemul de transport al gazelor naturale din R. Moldova presupune existența a două companii.

Una este „Vestmoldrtansgaz”, controlată de „Transgaz” (75%) și BERD (25%), și care se ocupă de operarea conductei dinspre România, Iași-Ungheni-Chișinău, pe partea R. Moldova. A doua, de fapt cea mai mare, este „Moldovatransgaz”, care este controlată de „Moldovagaz”, companie controlată la rândul ei de gigantul rus „Gazprom”. „Moldovagaz” este o companie integrată, care se ocupă și de transport, și de distribuție și de furnizare, ceea ce încalcă principiul unblundling-ului european – nu poți să fii și furnizor și transportator sau distribuitor în același timp.

Parlamentul R. Moldova a amendat legislația privind separarea activităților (unblundling), dar lucrurile nu au avansat, pentru că s-a opus „Moldovagaz”, companie controlată de „Gazprom”. „Se semnează contractul și pe urmă, conform legislației acolo, începând cu data de 19 septembrie, preluăm operarea, dispecerizarea, comercializarea și exploatarea sistemului național de transport din R. Moldova, în integralitatea sa”, a subliniat Ion Sterian.

Potrivit sursei citate, ultimele discuții vizează Transnistria, teritoriu care în practică nu poate fi administrat de ANRE-ul de la Chișinău și unde operează tot o firmă controlată de „Gazprom”.

ANRE din R. Moldova urmează să desemneze „Vestmoldtransgaz” operator independent de sistem (independent system operator) și să îi atribuie contractul de operare a întregii rețele, inclusiv a celei operate până acum de „Moldovagaz”, căreia urmează să i se anuleze licența. „Moldovagaz” va rămâne proprietară pe active – conducte – dar operarea va fi făcută de „Vestmoldtransgaz”, companie controlată de „Transgaz”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

17.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Pentru cine sună ala...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md