05:57:13 04.12.2023
Stiri

Consilierii PSRM au căutat dreptate de la Dodon, dar nu au găsit-o: „La noi în sat s-a întâmplat cred că cea mai mare crimă din R. Moldova. Cimitirul Codrean a fost vândut ilegal

Economie 05.06.2020 15:57 Vizualizări12023 Autor: Ziarul National
Consilierii PSRM au căutat dreptate de la Dodon, dar nu au găsit-o: „La noi în sat s-a întâmplat cred că cea mai mare crimă din R. Moldova. Cimitirul Codrean a fost vândut ilegal Captură


Mai mulți consilieri socialiști din satul Codreni, comuna Vălcineț, raionul Ocnița, se plâng că primarul actual, ales pe listele PCRM, ar fi vândut ilegal, acum câțiva ani, zeci de hectare de teren, proprietate a oamenilor. Mai mult, la licitație ar fi nimerit și cimitirul satului, dar și două drumuri, care duc spre terenurile agricole ale localnicilor. Edilul neagă acuzațiile și spune că s-a conformat deciziei aleșilor locali, informează tvc.md.

Potrivit consilierilor PSRM din Codreni, povestea a început în anul 2010, iar cel care i-a lăsat fără proprietăți este actualul primar al comunei Vălcineț, din care face parte și satul Codreni, care deținea și atunci funcția de edil. Consilierii spun că acesta ar fi deposedat satul de 40 de hectare de teren agricol, chiar dacă unii săteni dețin acte de proprietate pe unele terenuri. Consilierul Victor Cogut susține că a sesizat problema încă în anul 2015, atunci când a venit în funcția de primar al comunei.

Vctor Gogut, consilier PSRM: „Am început să mă ocup de aceste terenuri. M-am dus la Oficiul Cadastral, am apelat la Marcel Vasilievici Postolachi, directorul oficiului din Ocnița și i-am zis: Marcel Vasilievici, am descoperit că 44 de hectare de teren au fost vândute și în acele terenuri a intrat și vechiul cimitir al satului Codreni. El îmi spune: eu nu am știam că acest teren a fost vândut. El nu a fost înregistrat la noi, a fost înregistrat la Oficiul Cadastral din orașul Chișinău.”

Aleșii locali PSRM spun că au cerut ajutorul instituțiilor de drept, dar și al președintelui Igor Dodon, dar problema însă a rămas nerezolvată. Mai mult, consilierii spun că primarul ar fi vândut terenul pe nimic, iar bugetul comunei nu a avut de câștigat în acest caz.

Vasile Gaiciuc, un alt consilier al PSRM, spune că au fost adresări la Procuratura Generală, la Procuratura Anticorupție și la președintele țării, însă „toți însă se fac că nimic nu știu și nimic nu văd”.

Oamenii din sat sunt revoltați de acest caz și cer ca să le fie întoarse pământurile.

„Mi-au vândut pământul meu, pământul surorii mele și al mamei mele. A vândut tot. Eu țin vacă și le-am zis că vreau să semăn acolo lucernă, dar ei mi-au spus că dumneavoastră nu aveți dreptul, pentru că acest pământ deja nu mai este a dumneavoastră”, se revoltă Svetlana Vasileva, locuitoare a satului Codreni, comuna Vălcineț.

„La noi în sat s-a întâmplat cred că cea mai mare crimă din R. Moldova. Cimitirul Codrean a fost vândut ilegal. Au fost vândute ilegal terenuri ale oamenilor. Nimeni nu întoarce nimic nimănui acum și nimeni nu ne dă nimic”, a precizat Petru Gogut, un alt locuitor al satului Codreni.

Primarul comunei Vălcineț, Petru Grosu, membru al PCRM, neagă acuzațiile precum că ar fi vândut, acum zece ani, pământul ilegal și spune că s-a conformat deciziei Consiliului din localitate, iar în bugetul comunei ar fi intrat peste 300 de mii de lei: „Primarul trebuie să execute deciziile consiliului. Ei au vândut din fondul de rezervă al primăriei”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md