VIDEO // PAS și Platforma „DA” vor ședința EXTRAORDINARĂ a Parlamentului în șapte zile, iar coaliția PSRM-PD... grupuri de lucru pentru a identifica soluții pentru agricultori: „Mâine va fi clar dacă se MIMEAZĂ dialogul”
Reprezentanții Partidului Socialiștilor (PSRM), ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Democrat (PD) și ai Platformei „DA” au discutat astăzi peste două ore la Parlament, cu intenția de a identifica soluții pentru agricultorii afectați de secetă, dar și pentru a administra mai eficient pandemia COVID – 19.
Deputații formațiunilor de la guvernare optează pentru crearea a două grupuri de lucru, care să elaboreze un proiect de decizie privind soluționarea problemelor vizate, iar ulterior să fie convocat Parlamentul în ședință extraordinară.
De partea cealaltă, PAS și Platforma „DA” sunt convinse că Parlamentul este unica instituție care poate aproba modificările la bugetul de stat, dar și să declare starea de urgență în agricultură. Astfel, opoziția insistă că ședința Legislativului trebuie să aibă loc în maximum șapte zile și sugerează că puterea ar încerca să mimeze dialogul și să tragă de timp.
Citește și: SCURTCIRCUIT în majoritatea PSRM-PD? Democrații vor o ședință EXTRAORDINARĂ a Parlamentului: „Politica trebuie să fie despre cei care te-au adus în Parlament”
Democratul Dumitru Diacov a recunoscut că discuțiile dintre partidele parlamentare de la putere și cele din opoziție „au fost fierbinți”.
„A fost un schimb de păreri fierbinte. Am convenit să creăm două grupuri de lucru, care să pună pe masă un proiect de decizie solid, astfel ca să putem convoca ședința extraordinară a Parlamentului. Noi insistăm că ședința să fie convocată doar când avem acest document convenit cu structurile guvernamentale, dar și cu FMI și Banca Mondială”, a spus Diacov, după întâlnirea de astăzi a reprezentanților PSRM-PAS-PD-Platforma „DA”, pentru identificarea soluțiilor în domeniul agriculturii și sănătății.
Grupurile de lucru vor fi conduse de parlamentarii democrați Nicolae Ciubuc (pentru soluționarea problemelor cu care se confruntă agricultorii) și Monica Babuc (pentru asigurarea condițiilor pentru începerea noului an de studii în condiții de pandemie).
„Urmează să identificăm resursele necesare pentru a ajuta agricultorii. Mizez pe înțelegerea agricultorilor. Trebuie să găsim un compromis, dat fiind și faptul că ne confruntăm și cu această pandemie. Îi înțeleg pe alocuri pe agricultorii care protestează. Noi încercăm să găsim bani pentru a sublini fondul de subvenționare a agriculturii”, a precizat Nicolae Ciubuc.
De partea cealaltă, liderul fracțiunii PAS, Igor Grosu, este convins că Parlamentul trebuie de convocat în maximum șapte zile, iar scuza cu găsitul soluțiilor nu ține.
„Avem opinii diferite ce ține de convocarea Parlamentului în ședință extraordinară. Parlamentul trebuie convocat în maximum șapte zile, dar guvernarea are o altă abordare. Să stabilim soluții, iar după asta să convocăm ședința Legislativului. S-a stabilit că astăzi, ora 14.00, vor continua discuțiile în cele două grupuri de lucru. Noi deja am venit cu soluții, iar acum trebuie să venim cu decizii. Am văzut că în 11 raioane au loc proteste ale agricultorilor. Scuza asta a lor că mai întâi aprobăm soluții, iar ulterior ședința Parlamentului, nu ține. Seceta nu este de ieri, de azi. E din luna mai. Agricultorii vor să afle când Parlamentul se întrunește în ședință. Parlamentul este instituția care modifică Legea bugetului, Parlamentul declară starea de urgență”, a argumentat Igor Grosu.
Vicepreședintele Parlamentului și Platformei „DA”, Alexandru Slusari, nu exclude că guvernarea PSRM-PD încearcă să tragă de timp și ar mima dialogul cu opoziția.
„Acum e nevoie de decizii luate de Parlament. Agricultorii vor organizarea acestei ședințe extraordinare, în cadrul căreia să majorăm fondul de subvenționare, să declarăm starea de urgență și vacanța fiscală. Noi nu vom accepta tărăgănarea. Dacă azi-mâine vedem că nu există sinceritate, atunci vom demara colectarea semnăturilor pentru convocarea ședinței extraordinare a Parlamentului. Vedem ce se va întâmpla astăzi la aceste consultări de la ora 14.00. Va fi clar dacă se dorește identificarea unor soluții sau tărăgănarea lucrurilor”, a conchis Alexandru Slusari.
Guvernul României susține Mitropolia Basarabiei: ,,Alocarea anuală a 2 milioane de euro de către Guvernul României a facilitat construirea și renovarea de biserici și centre sociale din Basarabia"
Janina Sitaru, secretar de stat al MAE de la București: ,,În anul trecut, 68% asistența oficială pentru dezvoltare acordată de România a fost pentru R. Moldova. Locul R. Moldova e în Uniunea Europeană și România este un puternic susținător"
Filmul de pe Netflix care a depășit toate așteptările. Joacă Ryan Reynolds în el și a ajuns în topuri pe tot globul