12:27:56 22.04.2024
Stiri

VIDEO // Trafic INFERNAL în Chișinău pe 23 noiembrie. Peste 200 de TRACTOARE au pornit spre Chișinău, unde fermierii au planificat un PROTEST de amploare. În centrul Chișinăului vor ieși și TRANSPORTATORII. Ce REVENDICĂRI au protestatarii

Actualitate 22.11.2023 15:10 Vizualizări1549 Autor: Ziarul National
VIDEO // Trafic INFERNAL în Chișinău pe 23 noiembrie. Peste 200 de TRACTOARE au pornit spre Chișinău, unde fermierii au planificat un PROTEST de amploare. În centrul Chișinăului vor ieși și TRANSPORTATORII. Ce REVENDICĂRI au protestatarii


Fermieri din 20 de raioane, aflați la volanul a peste 200 de tractoare, au pornit astăzi spre Chișinău, unde mâine este programat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Agricultorii vor trebui să împartă spațiul din centrul Chișinăului cu transportatorii din R. Moldova, care, de asemenea, au planificat un protest.

„Fermieri din 20 de raioane se îndreaptă spre Chișinău, așa cum și a fost planificat. Azi, după-amiază, urmează să ajungă la periferia capitalei peste 200 de unități de tehnică agricolă. Unii agricultori vin mai spre seară și mâine dimineață. Tehnica agricolă va fi parcată azi în două locații – la intrarea în Chișinău dinspre Hâncești și în apropierea comunei Stăuceni. Mâine, în prima jumătate a zilei, tehnica agricolă urmează să ajungă în PMAN”, a comunicat Asociația „Forța Fermierilor”.

Reprezentanții protestatarilor au anunțat și principalele revendicări, care nu ar necesita cheltuieli bugetare suplimentare.

1. Să se aplice imediat, pentru 3 luni, un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase.

2. Timp de 2 luni să activeze o comisia specială, cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care să examineze dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, să fie obligată Camera de Comerț și Industrie să elibereze unele avizele de atestare. Respectivele avize nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an, fără nicio sancțiune pecuniară.

3. Solicităm ca în 2024, jumătate din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să alocați pentru plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023. Plățile directe urmează să fie plătite exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024, în baza unui Regulament elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern, nu mai târziu de 20 decembrie 2023.

Citește și: PROTEST cu microbuze în PMAN și acuzații la adresa ministrului Spînu: „Este un proiect-SCHEMĂ promovat de Andrei Spînu”. Oficialul a reacționat: „Acești oameni și-au subjugat transportul rutier în perioada lui Plahotniuc și nu vor schimbări”

Și Asociația Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) intenționează să protesteze mâine, 23 noiembrie, în PMAN, împotriva intenției Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a promova noi reglementări în domeniul transporturilor rutiere.

„Ținând cont de faptul că mâine este programat și protestul agricultorilor, prezentarea poziției transportatorilor este preconizată în intervalul de timp 11.00 - 11.30”, a comunicat președintele Consiliului de Administrare APOTA, Oleg Alexa.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md