VIDEO // Trafic INFERNAL în Chișinău pe 23 noiembrie. Peste 200 de TRACTOARE au pornit spre Chișinău, unde fermierii au planificat un PROTEST de amploare. În centrul Chișinăului vor ieși și TRANSPORTATORII. Ce REVENDICĂRI au protestatarii
Fermieri din 20 de raioane, aflați la volanul a peste 200 de tractoare, au pornit astăzi spre Chișinău, unde mâine este programat un protest de amploare în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Agricultorii vor trebui să împartă spațiul din centrul Chișinăului cu transportatorii din R. Moldova, care, de asemenea, au planificat un protest.
„Fermieri din 20 de raioane se îndreaptă spre Chișinău, așa cum și a fost planificat. Azi, după-amiază, urmează să ajungă la periferia capitalei peste 200 de unități de tehnică agricolă. Unii agricultori vin mai spre seară și mâine dimineață. Tehnica agricolă va fi parcată azi în două locații – la intrarea în Chișinău dinspre Hâncești și în apropierea comunei Stăuceni. Mâine, în prima jumătate a zilei, tehnica agricolă urmează să ajungă în PMAN”, a comunicat Asociația „Forța Fermierilor”.
Reprezentanții protestatarilor au anunțat și principalele revendicări, care nu ar necesita cheltuieli bugetare suplimentare.
1. Să se aplice imediat, pentru 3 luni, un moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii, care au în structura terenurilor agricole cel puțin 70% din culturile cerealiere și oleaginoase.
2. Timp de 2 luni să activeze o comisia specială, cu participarea reprezentanților autorităților abilitate și asociațiilor producătorilor agricoli, care să examineze dosarele fermierilor în baza solicitărilor lor și, după caz, să fie obligată Camera de Comerț și Industrie să elibereze unele avizele de atestare. Respectivele avize nu anulează datoriile fermierilor, însă le permite restructurarea acestora pentru perioada de cel puțin un an, fără nicio sancțiune pecuniară.
3. Solicităm ca în 2024, jumătate din Fondul Național de Dezvoltare a agriculturii și mediului rural să alocați pentru plăți directe pentru suprafețele de floare soarelui și porumb, cultivate în anul 2023. Plățile directe urmează să fie plătite exclusiv fermierilor micro, mici și mijlocii nu mai târziu de 1 martie 2024, în baza unui Regulament elaborat de Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și asociațiile producătorilor agricoli și aprobat de către Guvern, nu mai târziu de 20 decembrie 2023.
Și Asociația Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) intenționează să protesteze mâine, 23 noiembrie, în PMAN, împotriva intenției Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a promova noi reglementări în domeniul transporturilor rutiere.
„Ținând cont de faptul că mâine este programat și protestul agricultorilor, prezentarea poziției transportatorilor este preconizată în intervalul de timp 11.00 - 11.30”, a comunicat președintele Consiliului de Administrare APOTA, Oleg Alexa.
Șeful NATO: Posibilitatea doborârii dronelor care ameninţă Republica Moldova este mai degrabă o chestiune de reglat bilateral, între Bucureşti şi Chişinău
Organizațiile de tineret din R. Moldova pot beneficia de granturi de până la 600 de mii de lei: Programul pentru anul 2025, lansat de MEC
„Săptămâni dificile” din cauza riscurilor asociate aprovizionării cu gaze naturale a regiunii transnistrene, iar Chișinăul caută soluții. Radu Marian: „Asta NU înseamnă că noi trebuie să le plătim tarifele... Să vedem cine va plăti pentru gaze”