MAIA refuză instituirea unui MORATORIU la calcularea penalităților și executarea silită în raport cu agricultorii din PMAN. Bolea: „Trebuie să ne axăm pe lucrurile care pot fi făcute. Suntem la straja dvs. și muncim alături de dvs.”
Revendicările Asociației „Forța Fermierilor” înaintate Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) rămân fără răspuns, deși astăzi, la ora 11.00, a expirat ultimatumul înaintat de agricultorii protestatari, care au adus în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) circa 200 de tractoare. Vicepremierul, Vladimir Bolea, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, a declarat astăzi că nici nu poate fi vorba de instituirea unui moratoriu la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii. Totodată, Guvernul nu este dispus să aloce producătorilor de cereale cele 500 de milioane de lei din fondul Agenției de Intervenții și Plăți pentru Agricultură (AIPA), deoarece banii sunt destinați altor ramuri ale agriculturii.
„Sunt conștient de situația precară în care s-au pomenit producătorii de cereale din R. Moldova. În fiecare zi căutăm soluții eficiente și legale, pentru ca să-i ajutăm pe fermieri. A avut loc o primă ședință în procesul de elaborare a unui cadrul de suport pentru această categorie de fermieri din R. Moldova. La ședință au participat reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Inspectoratului Fiscal de Stat, reprezentanți ai băncilor, dar și reprezentanți ai structurilor comerciale care importă și vând inputuri. În cadrul întrevederii, au fost identificate două categorii de agenți economici care se ocupă de producerea de cereale. Vorbim în primul rând despre agricultorii care au așa-numitele acte de constatare a secetei de la comisiile situații excepționale raionale. Numai în ultimele zile au parvenit circa 15 cereri doar din raionul Căușeni. Acestea urmează să fie analizate și eliberate certificatele de situații de forță majoră, care ulterior pot fi prezentate la bănci sau la agenți economici cu care fermierii au relații comerciale”, a explicat Bolea, în cadrul unui briefing de presă.
A doua categorie de producători de cereale este mai numeroasă, însă nu se cunoaște numărul exact al fermierilor. „Urmează să stabilim numărul lor. Sunt agricultorii care nu au suferit de pe urma secetei, dar întâmpină impedimente în procesul de realizare a cerealelor. Mai bine zis, e vorba de prețul scăzut al cerealelor. Noi trebuie să identificăm soluții pentru aceste categorii”, a spus Bolea.
În același briefing, Vladimir Bolea a afirmat că, practic, niciuna dintre revendicările de bază ale protestatorilor din PMAN nu poate fi soluționată.
„Dacă e să vorbim de cele două propuneri de bază, care au venit din partea Asociației „Forța Fermierilor”, vreau să vă spun clar că așa-numitul moratoriu (la calcularea penalităților, executarea silită și intentarea proceselor de insolvabilitate în raport cu agricultorii micro, mici și mijlocii) nu poate fi aplicat sub nicio formă. În primul rând, nu există nicio formă legală de a aplica acest moratoriu. Nici chiar Comisia pentru Situații Excepționale nu are astfel de împuterniciri. Mai mult ca atât, legislația din R. Moldova prevede foarte clar și, slavă Domnului că este așa, că nicio entitate nu poate interveni în relațiile dintre doi agenți economici. Nimeni nu are voie să intervină în relația dintre bancă și agentul economic care a luat credit. Nu există cadru legal care ar permite astfel intervenții din partea statului”, a precizat Bolea.
Potrivit ministrului, părțile, adică MAIA și protestatarii din PMAN, trebuie să se axeze pe lucruri care pot fi făcute.
„Să identificăm un cadrul legal în baza căruia să putem interveni și să venim cu suport real și legal pentru producătorii de cereale din R. Moldova, care sunt în impas. Astăzi voi avea la minister o ședință cu reprezentanții băncilor din R. Moldova. În total, în R. Moldova sunt 11 bănci comerciale și numai șase din ele acordă credite în agricultură. Urmează să stabilim cu cele șase bănci lista tuturor agenților economici care au luat credite. Ulterior, urmează să stabilim câți dintre agricultori, în ultimii cinci ani, au intrat în incapacitate de plată sau nu și-au putut onora obligațiunile la plata creditelor și dobânzilor. De asemenea, trebuie să stabilim de când și din cauza la ce au apărut aceste probleme”, a adăugat Bolea.
În opinia ministrului, unii agricultori s-ar face vinovați de faptul că au probleme cu băncile.
„Trebuie să recunoaștem, deoarece și acesta este un adevăr, că unii agenți economici au făcut investiții iraționale, ca au plănuit greșit afacerile. Trebuie de venit cu răspunsuri foarte țintite și de stabilit din ce motiv fiecare agricultor a ajuns în incapacitate de plată. După aceasta se va veni cu soluții pentru cei care au ajuns în impas în 2023. Astăzi va mai avea loc o întrevedere cu importatorii de inputuri. Îi voi întreba despre numărul agricultorilor care intră în incapacitate de plată, comparativ cu ceilalți ani. Trebuie să stabilim complexitatea problemei în sine, pentru a preveni declanșarea unui proces masiv (de intrare în incapacitate de plată n.r.). Voi discuta și cu asociațiile de micro-creditare. Trebuie de stabilit care e portofoliul în agricultură și care e tendința de intrare în incapacitate de plată a agricultorilor. Toate aceste discuții au drept scop găsirea unor soluții, pentru a ajuta agricultorii”, a punctat sursa citată.
Totodată, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare respinge o altă revendicare înaintate de Asociația „Forța Fermierilor” – alocarea de resurse financiare din fondul de 500 de milioane de lei al AIPA: „Guvernul R. Moldova nu susține această propunere, pentru că o consideră discriminatorie în raport cu ceilalți agricultori și agenți economici, care au făcut investiții în 2023, au luat credite de la bancă și au mizat pe aceste subvenții din partea AIPA”.
Ministrul Bolea le-a transmis agricultorilor protestatari că, din moment ce va avea răspunsuri de la bănci, importatori, asociațiile de micro-finanțare sau administratorii de insolvență, atunci MAIA va veni cu soluții țintite.
„De la aceste patru entități trebuie să primim toată informația. Trebuie de făcut o listă eligibilă a agricultorilor, iar ulterior urmează să stabilim modul de suport pentru agricultori și suma de bani alocată acestui tip de suport. Atunci putem vorbi despre sumă și modul de alocare a banilor pentru agricultorii care au intrat în incapacitate de plată. Vă mulțumesc pentru munca pe care o faceți în fiecare zi și vreau să vă confirm suportul permanent din partea MAIA în procesul dvs. de muncă. Suntem la straja dvs. și muncim alături de dvs.”, a conchis Bolea.
Anterior, Asociația „Forța Fermierilor” a anunțat că, dacă până astăzi, la ora 11.00, autoritățile nu vin cu un răspuns concret în privința revendicărilor înaintate, atunci cele 200 de tractoare parcate în PMAN vor porni într-un marș pe străzile capitalei.
Declarația liderilor din România, Franța, Germania, Italia, Polonia, Marea Britanie și ai UE, după întâlnirea cu Maia Sandu: „Mai mulți prieteni ai R. Moldova s-au reunit la aceeași masă pentru a discuta despre pacea și stabilitatea statului nostru”
PSRM și Dodon vor să EXCLUDĂ diaspora din procesul decizional din R. Moldova? „Votul în afara republicii e o problema care va fi analizată minuțios și noi, socialiștii, vom veni cu propuneri în timpul apropiat”
CSP a desemnat câștigătorul concursului pentru șefia PCCOCS: Urmează verdictul procurorului general