22:23:29 24.06.2024
Stiri

VIDEO // Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, sancționat cu „mustrare aspră” în urma atacului armat de la AIC, soldat cu MOARTEA a doi ofițeri. Un secretar de stat urmează să fie DEMIS, iar patru ofițeri au fost deja eliberați din funcții

Actualitate 04.09.2023 14:38 Vizualizări1963 Autor: Ziarul National
VIDEO // Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, sancționat cu „mustrare aspră” în urma atacului armat de la AIC, soldat cu MOARTEA a doi ofițeri. Un secretar de stat urmează să fie DEMIS, iar patru ofițeri au fost deja eliberați din funcții


Șeful Poliției de Frontieră, Rosian Vasiloi, a fost sancționat cu „mustrare aspră”, în urma atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu moartea a doi ofițeri, a anunțat astăzi ministrul Afacerilor Interne, Adrian Efros, care a prezentat, într-o conferință de presă, rezultatele anchetei de serviciu demarate acum două luni.

Potrivit ministrului, în urma anchetei de serviciu s-a decis ca un secretar de stat din cadrul MAI, responsabil de domeniu, să fie demis din funcție. Această solicitare urmează a fi făcută miercuri, în cadrul ședinței Guvernului. Întrebat despre ce secretar de stat este vorba, Efros a cerut jurnaliștilor „să aștepte” ziua de miercuri.

„În contextul abaterilor disciplinare comise, șeful Inspectoratului General al Poliției de Frontieră a fost sancționat disciplinar cu mustrare aspră. Urmează a fi înaintată propunerea către Guvernul R. Moldova cu referire la demisia secretarului de stat responsabil de elaborarea politicilor de siguranță și ordine publică, în contextul controlului slab de implementare a politicilor elaborate în cadrul MAI pe segmentul respectiv”, a spus Efros.

Potrivit ministrului Afacerilor Interne, „mustrarea aspră” aplicată lui Rosian Vasiloi este o sancțiune disciplinară valabilă timp de nouă luni și presupune „unele restricții materiale și de promovare în funcție”.

CITIȚI și Decizii „dificile, dar absolut necesare”, după atacul armat de la aeroport, soldat cu doi morți: Anunțul premierului Recean

„În total, au fost sancționați nouă angajați din cadrul sectorului Poliției de Frontieră de la AIC. Cinci angajați au fost sancționați disciplinar cu mustrare aspră – este vorba de un ofițer superior și patru subofițeri superiori din cadrul unității de control al frontierei. Patru angajați au fost concediați. E vorba de șefii adjuncți ai sectorului respectiv, șeful de tură de la unitatea de control al frontierei și ofițerul superior operativ de serviciu din cadrul Serviciului dispecerat al Centrului regional de coordonare”, a punctat Adrian Efros.

Citește și: Scurgeri de informații despre ATACUL armat de la AIC, soldat cu împușcarea a doi ofițeri. Cum a intrat tadjikul Ashurov în posesia PISTOLULUI și cum alți doi polițiști au scăpat în ultima clipă de furia atacatorului, deși erau ȚINTE sigure

Ministrul de Interne a menționat că o parte din vină pentru atacul armat de la AIC aparține concesionarului „Avia Invest”. Mai exact, compania nu ar fi investit suficiente resurse pentru sporirea securității în cadrul AIC, deși au existat o mulțime de solicitări din partea IGPF.

Citește și: VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”

„În perioada în care AIC era în administrarea „Avia Invest”, concesionarul nu și-a onorat obligațiunile de fortificare a capacităților de securitate, plasând accentul pe activitatea economică și sporirea beneficiilor financiare. Astfel, aceste acțiuni au provocat niște deficiențe. În urma reconstrucției terminalului AIC, „Avia Invest” a lipsit sectorul Poliției de Frontieră de încăperea destinată unității operaționale și de conducere. Nu a amenajat încăperi specializate pentru plasarea persoanelor cărora nu le-a fost autorizată intrarea în R. Moldova. „Avia Invest” nu a instalat turnichete, uși de acces între cabinele de control al documentelor, fapt care favorizează riscul trecerii necontrolate a frontierei de stat. Multiplele solicitări făcute de IGPF au rămas fără răspuns din partea „Avia Invest”, a adăugat Adrian Efros.

Citește și: VIDEO // Atacatorul de la AIC, care a ucis doi oameni, este fost POLIȚIST și în niciun caz TERORIST: „A avut inițial un comportament pașnic. Dacă figura drept terorist, atunci nu avea cum să tranziteze Turcia. E un CRIMINAL ordinar”

Oficialul s-a referit și la acțiunile care au urmat, pentru a preveni pe viitor astfel de incidente.

„Imediat după ce au fost inițiate aceste anchete de serviciu, au fost întreprinse și niște acțiuni concrete de prevenție a unor cazuri similare. Astfel, s-a trecut la organizarea serviciului în AIC într-un regim de activitate în trei schimburi. Inspectoratul General de Poliție a dublat echipele de patrulare și cele de reacție operativă în adiacentul AIC. Din 1 iulie 2023, au fost instituite posturi temporare ale echipelor speciale din cadrul Brigăzii de Poliție cu Destinație Specială „Fulger” și IGP. Sectorul Poliției de Frontieră de la AIC a fost suplimentat cu 14 angajați.

Totodată, pe sensul de intrare în R. Moldova a fost amenajată zona de așteptare pentru străinii care necesită control suplimentar pentru autorizarea sau neautorizarea trecerii frontierei de stat. De asemenea, s-a dispus organizarea unui curs de instruire pentru exersarea tacticilor speciale de intervenție și aplicarea mijloacelor speciale, inclusiv a armamentului din dotare. În același timp, au fost indicate 14 măsuri pe care IGPF urmează să le implementeze până la finele anului, astfel încât să fie respectate toate procedurile și standardele internaționale privind securitatea aeronautică în cadrul AIC. O parte din aceste activități a fost implementată. De asemenea, am venit cu propunerea de a institui un Centru de coordonare în vederea gestionării crizelor sau situațiilor de risc”, a conchis Adrian Efros.

De menționat că tragedia s-a produs la data de 30 iunie curent, când cetățeanul din Tadjikistan, Rustam Ashurov, ajungând la Chișinău cu o cursă aeriană de la Istanbul, a încercat să intre în R. Moldova, însă a fost oprit de oamenii legii, care i-au refuzat accesul pe teritoriul statului nostru. Ca urmare, individul a sustras pistolul polițistului de frontieră Serghei Muntean și a efectuat mai multe împușcături în direcția acestuia, dar și a agentului de pază Igor Ciofu. În urma traumelor primite, polițistul de frontieră Serghei Muntean a decedat, la fel ca și Ciofu. La rândul său, Ashurov a fost rănit cu mai multe gloanțe în timpul asaltului organelor de drept, iar pe 3 iulie acesta a murit pe patul de spital.

Citește și: VIDEO +18 // Imagini exclusive de la locul CRIMEI. Ucigașul Ashurov apare în imagini alături de cei pe care i-a ucis cu sânge rece - Serghei Muntean și Igor Ciofu: „Este TERORIST, care are pregătire în taberele ISIS din Afganistan"


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md