09:31:13 20.04.2024
Stiri

VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”

Actualitate 01.07.2023 11:56 Vizualizări4888 Autor: Ziarul National
VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”


Bărbatul în vârstă de 43 de ani din Tadjikistan, care a împușcat mortal, vineri, un polițist de frontieră și un agent de pază de la Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), a ajuns în R. Moldova cu o cursă de la Istanbul, care a aterizat în capitală aproape de ora 15.00. Individul a efectuat împușcăturile peste două ore și a fost capturat aproape de ora 18.00, în urma a două operațiuni ale oamenilor legii desfășurate în paralel, după evacuarea tuturor pasagerilor de pe AIC.

Insul se află acum în stare inconștientă la spital, sub supravegherea medicilor și păzit de Poliție, iar autoritățile dau asigurări că, în afară de cele două persoane omorâte și atacatorul rănit, nu mai sunt alte victime ale evenimentelor produse ieri la Aeroport.

CITIȚI și Cine este ATACATORUL de la Aeroport, care a ucis cu sânge rece doi oameni. Tadjikul Rustam Ashurov ar fi membrul unei grupări criminale, iar pe 23 iunie a RAPIT un bancher din țara sa

Bărbatul din Tadjikistan nu se afla în nicio bază de căutare din lume pentru vreo infracțiune, însă a trezit suspiciuni polițiștilor de frontieră în timpul controlului pașapoartelor, când nu a putut explica nici scopul și nici durata șederii sale în R. Moldova, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, procurorul general interimar, Ion Munteanu.

Peste circa două ore după ce i s-a comunicat faptul că nu poate intra pe teritoriul R. Moldova, acesta a lovit pe neașteptate un polițist de frontieră, l-a imobilizat și i-a luat arma cu care l-a împușcat pe omul legii și pe angajatul din paza Aeroportului.

„Totul s-a întâmplat în zona de așteptare, pe peronul de intrare în Aeroport, până la prezentarea pașapoartelor. A fost o lovitură pe neașteptate la adresa polițistului, am văzut că persoana din Tadjikistan este una destul de pregătită. Prin lovitura stabilită, pur și simplu l-a imobilizat pe polițistul nostru și nu a durat nici două secunde toată acțiunea de atac”, a dezvăluit, în cadrul aceleiași conferințe de presă, șeful Inspectoratului General al Poliției (IGP), Viorel Cernăuțeanu.

CITIȚI și Poliția de Frontieră, condoleanțe pentru familia polițistului Serghei Muntean, ÎMPUȘCAT la Aeroportul Internațional Chișinău: Avea 31 de ani și activa în sistem din 2011

Șeful Poliției neagă faptul că individul a luat ostatici, precizând că, în timpul schimbului de focuri dintre agresor și un echipaj al Inspectoratului Național pentru Securitate Publică, aflat în zonă și ajuns la fața locului în două minute după ce au fost ucise cele două victime, s-a reușit evacuarea tuturor pasagerilor care se aflau în Aeroport.

„Cu certitudine, polițistul a fost luat prin surprindere, persoana de devenit agresivă în jumătate de secundă, polițistul a fost lovit pe neprins de veste, el nu s-a așteptat la o asemenea reacție. Aparent, după mișcări și după comportament, este vorba de o persoană bine pregătită fizic. Nu avem informații că ar fi afiliat unor grupări militare”, a adăugat procurorul general interimar.

Potrivit lui Ion Munteanu, atacatorul este cercetat penal pentru omor și riscă închisoarea pe viață, pedeapsă pe care o va ispăși în R. Moldova, dacă va scăpa cu viață. Versiunea unui atac terorist „nu este exclusă total”, însă „nu este una dintre versiunile prioritare”, a specificat șeful Procuraturii Generale.

CITIȚI și FOTO // Cine este cea de-a doua persoană ÎMPUȘCATĂ în această seară în incinta Aeroportului Internațional Chișinău. Agentul de securitate avea 40 de ani și era TATĂ a trei copii

În acest moment, Aeroportul și-a reluat activitatea integral, iar toate instituțiile statului abilitate cu atribuții în domeniul securității și-au intenisifcat și fortificat acțiunile în vederea excluderii unor asemenea incidente „nu numai la Aeroport, dar și pe întreg teritoriul republicii”.

Vedeți mai jos filmul atacului armat de la Aeroportul Internațional Chișinău, când polițistul de frontieră Serghei Muntean, în vârstă de 31 de ani, și angajatul pazei de la AIC, Igor Ciofu, au fost împușcați mortal de către un individ care a ajuns în R. Moldova, fugind de autoritățile din Tadjikistan:

Vineri, 30 iunie, ora 14.48

Persoana din Tadjikistan a ajuns în R. Moldova cu ruta Istanbul – Chișinău. Aterizarea a avut loc la 14.48.

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „Procesarea documentelor pasagerilor cursei respective a început la ora 15.10, iar la ora 15.21 persoana respectivă a fost procesată de către colegii de la Poliția de Frontieră. De la momentul respectiv, persoana a fost izolată, după ce i-a fost comunicată inadmisibilitatea pe teritoriul R. Moldova. (…)

La momentul intrării persoanei pe teritoriul R. Moldova, ea nu se afla în căutare pe Interpol, Europol sau alte rețele. Doar după ce s-au întâmplat acțiunile pe AIC, în comun cu Procuratura Generală am apelat colegii din Tadjikistan. Abia atunci ni s-a spus că o astfel de persoană este vizată într-o acțiune infracțională pe teritoriul Tadjikistanului. Până la momentul aterizării pe AIC, această persoană nu era vizibilă și căutată pentru vreo infracțiune”.

Ora 17.13

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „Acțiunea propriu-zisă de atac asupra colegului de la Poliția de Frontieră a avut loc la ora 17.13. Au fost aplicate focuri de armă atât spre colegul de la Poliția de Frontieră, cât și spre colegul de la Aeroport”.

Ora 17.15

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „Imediat, la ora 17.15, peste două minute, a intervenit primul echipaj al Poliției, care era în raza Aeroportului, la fel și colegii de la Inspectoratul Național de Securitate Publică au intrat în schimburi de focuri cu atacatorul.

Cel mai important este că ei au reușit să evacueze persoanele din interiorul Aeroportului și să asigure, cu suportul altor colegi, perimetrul pentru a nu admite alte riscuri sporite pentru cetățeni”.

Intervalul cuprins între 17.18 și 17.30

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „La ora 17.18, au fost declanșate operațiunile speciale conform protocoalelor stabilite. La ora 17.30, toate grupele de documentare și reacționare erau ajunse la Aeroport, inclusiv de la Urgență, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență. La fața locului erau deja câteva echipaje ale ambulanței venite la fața locului, toți conducătorii instituțiilor de forță”.

Intervalul cuprins între ora 17.30 – 17.50

Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu: „De la ora 17.30 până la 17.50 au fost desfășurate două operațiuni în paralel. Colegii din grupul de asalt au documentat și au stabilit procedurile de asalt pentru sediul Aeroportului. În același timp, grupul de negocieri a încercat să poarte negocieri cu persoana în cauză pentru a stabili anumite lucruri. A fost refuz și informația că nu mai este nimeni în viață în interior, dar acest lucru era fixat și de colegii de la supraveghere video că, într-adevăr, colegii noștri nu se mișcă.

Grupul de asalt a intervenit. Durata intervenției a fost de 2 minute și 30 de secunde. În momentul intervenției, agresorul la fel a împușcat și în colegii noștri din grupul de asalt. În schimburile de focuri, persoana a fost rănită. Unica persoană rănită, în urma intervenției, a fost atacatorul care a omorât cei doi colegi ai noștri”.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md