04:00:59 27.05.2024
Stiri

VIDEO // Atacatorul de la AIC, care a ucis doi oameni, este fost POLIȚIST și în niciun caz TERORIST: „A avut inițial un comportament pașnic. Dacă figura drept terorist, atunci nu avea cum să tranziteze Turcia. E un CRIMINAL ordinar”

Actualitate 03.07.2023 15:15 Vizualizări2718 Autor: Ziarul National
VIDEO // Atacatorul de la AIC, care a ucis doi oameni, este fost POLIȚIST și în niciun caz TERORIST: „A avut inițial un comportament pașnic. Dacă figura drept terorist, atunci nu avea cum să tranziteze Turcia. E un CRIMINAL ordinar”


Cetățeanul din Tadjikistan, Rustam Ashurov, care a ucis vineri-seară doi oameni pe Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), a activat în calitate de polițist în țara sa, a declarat astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, șeful Inspectoratului General de Poliție, Viorel Cernăuțeanu.

Rustam Ashurov nu figurează în nicio bază de date că ar fi terorist, lucru confirmat și de cei trei angajați ai Ministerului de Interne din Dușanbe, veniți în R. Moldova să elucideze crimele comise de acesta pe teritoriul țării sale.

Potrivit lui Cernăuțeanu, cetățeanul tadjik a avut un comportament pașnic și în momentul în care a intrat în R. Moldova nu figura în bazele de căutare internațională.

Citește și: VIDEO +18 // Imagini exclusive de la locul CRIMEI. Ucigașul Ashurov apare în imagini alături de cei pe care i-a ucis cu sânge rece - Serghei Muntean și Igor Ciofu: „Este TERORIST, care are pregătire în taberele ISIS din Afganistan"


„El a comis crima pe teritoriul Tadjikistanului pe 23 iunie, iar pe 30 iunie nu era în nicio bază de date. Fișierul în privința sa a fost completat de organele competente, dar nu a fost inclus în baza de date. Suspectul a părăsit ilegal Tadjikistanul și a ajuns în Uzbekistan. Ulterior, pe 26 iunie, a plecat în Turcia”, a subliniat Cernăuțeanu.

Cernăuțeanu s-a referit și la scurgerile de imagini organizate de liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Inițial, politicianul a postat o fotografie cu Rustan Ashurov pe patul de spital, iar ulterior - și imagini din incinta AIC, după atacul armat.

CITIȚI și Cine este ATACATORUL de la Aeroport, care a ucis cu sânge rece doi oameni. Tadjikul Rustam Ashurov ar fi membrul unei grupări criminale, iar pe 23 iunie a RAPIT un bancher din țara sa


„Acele scurgeri de imagini apărute în spațiul public au lăsat o serie de interpretări pentru o mare parte a societății. Întâi de toate, trebuie să ținem cont de emoțiile și starea emoțională a familiilor victimelor. Astfel, instituțiile statului s-au autosesizat vizavi de aceste scurgeri de imagini, dar și dezinformările privind autorul atacului. Nu că Poliția nu ar putea furniza astfel de imagini, dar trebuie să ținem cont de etica profesională.

Apar informații în spațiul public, potrivit cărora persoana respectivă ar fi fost anunțată în căutare și figura pe listele anumitor grupări criminale sau teroriste. Reiterez că, la data intrării pe teritoriul R. Moldova, persoana respectivă nu figura în niciun sistem informațional de căutare. Dar să analizăm lucrurile obiectiv. Persoana a utilizat și Aeroportul din Istanbul… Știm grilele de securitate de acolo. Cum vă imaginați că o persoană anunțată în căutare internațională putea tranzita Turcia? Mai mult, dacă ar fi fost membrul unei grupări teroriste... În momentul intrării pe AIC, cetățeanul Tadjikistanului a avut un comportament pașnic, fără a trezi anumite suspiciuni”, a subliniat șeful Poliției R. Moldova.

Citește și: VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”


În același context, Cernăuțeanu a spus că Ashurov nu este prima persoană neadmisă pe teritoriul R. Moldova. „Doar în ultimul an, peste 5 000 de persoane nu au fost lăsate să intre în R. Moldova la trecerea frontiere de stat din incinta AIC. Actualmente, în R. Moldova au sosit trei angajați ai Ministerului de Interne din Tajikistan. Nu e vorba de angajați ai altor servicii abilitate în lupta împotriva terorismului. Angajații respectivi au venit în vederea documentării și elucidarea anumitor circumstanțe legate de crima comisă de Rustam Ashurov pe teritoriul țării sale. El este cercetat pentru răpirea unei persoane și atac banditesc. Angajații MAI din Tadjikistan au confirmat că suspectul nu este membru al unei grupări teroriste. Este un criminal ordinar, care a comis o crimă similară pe teritoriul Tadjikistanului în anul 2013. El și-a ispășit pedeapsa și a fost eliberat înainte de termen din pușcărie. Acum, în mod repetat, în ambele cazuri, are calitatea de executor al grupării din care face parte”, a punctat sursa citată.

De asemenea, oamenii legii din Dușanbe au informat colegii din R. Moldova de unde Rustam Ashurov are o pregătire foarte bună de a mânui arma.

„Rustam Ashurov este fost angajat al Poliției din Tadjikistan. Acesta a activat șapte ani în structurile MAI din Tadjikistan. El a fost concediat exact pentru manierile și acțiunile criminale comise în altă crimă. Deci, să nu dăm curs unor informații distribuite în spațiul public, inclusiv de persoane care încearcă să obțină dividende politice. Să nu creăm panică în societate în baza unor dezinformări”, a îndemnat Cernăuțeanu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.05.2024 10:20 Ziarul National Nicolae Enciu // Modernizarea economi...

24.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Căutarea unui candid...

20.05.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Vor circula tancuril...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md