23:00:26 17.04.2024
Stiri

Tragedia de la AIC putea fi EVITATĂ. Cheptonar: „Faptul că s-a reacționat atât de neconform amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”

Actualitate 04.07.2023 11:59 Vizualizări1632 Autor: Ziarul National
Tragedia de la AIC putea fi EVITATĂ. Cheptonar: „Faptul că s-a reacționat atât de neconform amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”


Incidentul de la Aeroportul Internațional Chișinău, soldat cu împușcarea polițistului de frontieră Serghei Muntean și a agentului de pază Igor Ciofu, putea fi prevăzut și evitat, consideră deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Adrian Cheptonar, membru al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

Potrivit lui Cheptonar, din cauza războiului pornit de Rusia împotriva Ucrainei, se putea de anticipat astfel de situații, mai ales că în ultima perioadă le-a fost refuzată intrarea în R. Moldova a peste 5 000 de persoane, inclusiv „teroriști Wagner”.

„Părerea mea este că se putea de prezis că asemenea situații pot să apară, mai ales în contextul în care, în ultimele luni, noi am întors de la intrarea în republică și luptători teroriști „Wagner”, am întors foarte multe persoane care nu justificau scopul intrării. Respectiv, putea fi estimat că asemenea situații pot apărea. Și faptul că s-a reacționat atât de neconform riscului și amenințărilor reale înseamnă că undeva statul a gafat și noi avem responsabilitatea pentru viețile acestor doi eroi”, a declarat parlamentarul PAS, în cadrul emisiunii „Spațiul Public” de la Radio Moldova.

Citește și: VIDEO // GEST: Angajații MAI, aliniați în fața ministerului atunci când cortegiul funerar cu sicriul polițistului de frontieră ucis la aeroport trece prin fața instituției: Serghei Muntean, înmormântat marți în satul de baștină

În opinia lui Cheptonar, care a activat timp de mai mulți ani în cadrul Serviciului de Informații și Securitate, această tragedie nu avea să aibă loc, dacă polițistul de frontieră nu avea la el un pistol.

„Deja urmează de văzut dacă este necesar ca ofițerii Poliției de Frontieră să fie înarmați pe teritoriul aeroportului, pentru că vedem că acest lucru a generat acest tragic accident. Dacă polițistul nu ar fi fost înarmat, acest lucru nu s-ar fi întâmplat”, a punctat Cheptonar.

CITIȚI și VIDEO // Filmul ATACULUI ARMAT de la Aeroport, prezentat oficial: Polițistul de frontieră a fost luat prin surprindere, fiind mai întâi lovit de către atacator și apoi împușcat. „Pur și simplu l-a imobilizat și nu a durat nici două secunde atacul”

Amintim că un bărbat în vârstă de 43 de ani din Tadjikistan, a împușcat mortal, vineri, un polițist de frontieră și un agent de pază de la AIC. Rustam Ashurov a ajuns în R. Moldova cu o cursă de la Istanbul, care a aterizat în capitală aproape de ora 15.00. Individul a efectuat împușcăturile peste două ore și a fost capturat aproape de ora 18.00, în urma a două operațiuni ale oamenilor legii desfășurate în paralel, după evacuarea tuturor pasagerilor de pe AIC. În timpul reținerii, acesta a fost rănit, iar de vineri și până luni seara, 3 iunie, astăzi a fost în comă într-o instituție medicală din Chișinău. Ucigașul lui Muntean și Ciofu s-a stins ieri-seară, din cauza rănilor primite în timpul reținerii.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md