02:44:11 21.04.2024
Stiri

Negocieri FINALIZATE: Două companii aeriene low cost vor intra din toamnă pe piața din R. Moldova

Actualitate 07.08.2023 11:14 Vizualizări7318 Autor: Ziarul National
Negocieri FINALIZATE: Două companii aeriene low cost vor intra din toamnă pe piața din R. Moldova


Cel puțin două companii aeriene low cost vor opera din toamnă zboruri din și spre Chișinău. Anunțul a fost făcut de administratorul Aeroportului Internațional Chișinău (AIC), Constantin Vozian, prin intermediul unei postări pe Facebook. Totuși, Vozian nu a spus despre ce companii este vorba.

Vozian susține că noua administrație a AIC, revenit din primăvară în gestiunea statului, face tot posibilul să ofere servicii cât mai bune pentru cetățeni, iar dublarea prețului (de la 10 la 20 de lei n.r.) pentru parcarea din fața aerogării face parte din această strategie.

Citește și: Autoritățile au identificat un alt operator aerian low cost, după ce ungurii de la „Wizz Air” au anunțat că se retrag din R. Moldova: „Suntem deschiși să le oferim toate condițiile necesare pentru a veni la Chișinău”

„În contextul valului de critici în spațiul public privind prețul parcării auto din AIC vin cu argumentele și clarificările de rigoare. În ultimii 30 de ani, veniturile AIC erau alcătuite după cum urmează: 90 - 92% din tarife aeroportuare și doar 8 - 10% venituri non-aeroportuare, precum parcare, terminal VIP, locațiune etc. Cu o astfel de pondere a veniturilor din taxe aeroportuare, scăderea acestora, pentru a crea aeroportul atractiv pentru companii low cost, devine imposibil. Amintesc că, din 1 iulie 2023, taxa de modernizare a fost redusă cu 50%, iar din 1 ianuarie 2024 taxa de modernizare va fi exclusă total. Astfel, ultima fază este Incentive Policy, care va crea posibilitatea de a avea reduceri chiar și de la taxele micșorate de încă 50%”, a scris Vozian.

Citește și: O companie aeriană MAGHIARĂ foarte populară în R. Moldova își SUSPENDĂ toate zborurile către și dinspre Chișinău

Sursa citată a dat asigurări că actualmente sunt create condiții prielnice pentru atragerea companiilor low cost.

„De asta are nevoie societatea și economia națională. Media Asociației Internaționale a Transportatorilor Aerieni (IATA) arată că în aeroporturile eficiente coraportul între veniturile aeroportuare și cele non-aeroportuare este 75% / 25%. Cum este posibil acest lucru? Simplu - tarife aeroportuare joase (pentru a favoriza low costeri) și parcare scumpă, cafea scumpă, locațiuni de spații în terminal scumpe, apă potabilă scumpă și tot ce este în afară de zbor este scump. Că sa putem asigura modernizarea aeroportului, reducerea taxelor aeroportuare și asigurarea activității aeroportului avem nevoie de venituri. Pe care le colectăm și modernizăm aeroportul. Vom veni cu o analiză amplă a activității parcării, prețului comparativ cu alte locații din Chișinău și, neapărat, cu alte aeroporturi din capitale la nivel internațional, pentru a justifica acest preț. Mai mult, vom arăta că și acest preț (de 20 de lei/ ora) este unul insuficient, dacă revenim la strategia de a diminua dependenta de tarifele aeroportuare”, a explicat administratorul AIC.

Citește și: Președintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget și finanțe: Autoritățile reduc taxele aeroportuare cu până la 70% pentru a atrage companiile aeriene să opereze zboruri de pe Aeroportul Internațional Chișinău

În cadrul aceleiași intervenții, Constantin Vozian a venit cu o veste bună pentru cetățenii R. Moldova, care în ultima perioadă folosesc tot mai mult Aeroportul din Iași.

Citește și: Companii aeriene din Polonia, România, Ungaria și Irlanda ar putea opera zboruri din și spre Chișinău. Premierul Dorin Recean: „Suntem aproape de o soluție”

„Rodul activității noastre deja este resimțit - din septembrie și octombrie - plus două companii aeriene pe piață. Urmează licitația spațiilor din terminal, prin licitație publică și total transparentă. Și da, metrul pătrat va fi foarte scump, așa ca în toate aeroporturile internaționale din lume. Repet, pentru a scădea în continuare tarifele aeroportuare și a favoriza companiile aeriene low cost și pentru a valorifica potențialul non-aeroportuar al AIC - parcare, spații de locațiune, terminal express etc. Aceasta este o practică internațională, profesionistă, care urmează să crească atractivitatea aeroportului pentru companii aviatice”, a conchis Vozian.

Citește și: Autoritățile din R. Moldova, INDIGNATE de faptul că operatorul aerian low-cost din UNGARIA și-a „suspendat SUBIT” toate zborurile de pe AIC: „Zborurile în spațiul aerian național pot fi efectuate în SIGURANȚĂ”

Amintim că autoritățile au anunțat anterior că poartă negocieri cu Wizz Air, companie care a părăsit piața R. Moldova în martie curent (în legătură cu pericolele legate de războiul pornit de Rusia în Ucraina n.r.) și cu „Ryanair”.

Citește și: Sturza, DEDESUBTURI despre retragerea ungurilor de la „Wizz Air”: „Reprezentanții Ungariei sunt invitați de onoare la sindrofiile Irinei Vlah, la care se practică afrontul guvernării și mesaje bengoase față de războiul din Ucraina…”


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md