20:38:41 13.07.2024
Stiri

Guvernarea de la Chișinău nu intenționează să dea în concesiunea AIC: Caută 200 de MILIOANE de euro pentru construcția unui TERMINAL nou. Cunoscuta taxă de nouă euro, care a fost redusă la jumătate, va fi ANULATĂ

Actualitate 28.09.2023 09:57 Vizualizări1826 Autor: Ziarul National
Guvernarea de la Chișinău nu intenționează să dea în concesiunea AIC: Caută 200 de MILIOANE de euro pentru construcția unui TERMINAL nou. Cunoscuta taxă de nouă euro, care a fost redusă la jumătate, va fi ANULATĂ


Actuala guvernare nu intenționează să dea în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău (AIC), dar în același timp speră să atragă investiții de peste 200 de milioane de euro pentru construcția unui terminal nou și unei piste mai mari, a declarat aseară ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Rezoomat”, de la Realitatea TV. În același timp, ministrul a promis că de anul viitor va fi anulată complet taxa pentru modernizarea AIC.

„Nu e vorba că trebuie să găsim un investitor străin, ci trebuie să aducem expertiză și competență de gestiune a aeroporturilor la nivel internațional. Este important să avem oameni care au gestionat aeroporturi mari ca să ne ajută să-l gestionăm mai bine. Dar cel mai important este să reușim să atragem suficiente investiții și e vorba de investiții inițiale de 200 de milioane de euro pentru terminal nou, pistă nouă, parcare și alte servicii. De când Aeroportul a fost preluat de grupul criminal organizat, mare lucru nu s-a întâmplat, au fost reparații cosmetice în interior și la pistă. Ajungem la limita când terminalul de acum nu va mai face față. Dacă astăzi începem să construim un terminal nou, el va fi operațional în trei-patru ani. Lipsa rutelor și a unui aeroport performat nu este doar o problemă în a călători dintr-o parte în altă, este o problemă de dezvoltare economică”, a spus Spînu.

Deși încă nu au fost identificate resursele necesare pentru modernizarea AIC, Spînu afirmă că taxa de 9 euro, care deja a fost redusă la jumătate, va fi anulată complet.

„Acum Aeroportul nu este gestionat mai prost. El doar a trecut printr-o criză de gestiune într-o perioadă de tranziție. Dar încet-încet AIC va fi gestionat bine. E pentru prima dată când am făcut reparație capitală la pistă, ceea ce nu s-a făcut până acum. Pentru prima dată Aeroportul face achiziții de echipamente de securitate. Acum taxa de modernizare a scăzut la jumătate și, cu siguranță, începând de anul viitor ea nu va mai fi”, a conchis ministrul Spînu.

Amintim că AIC a revenit în gestiunea statului în aprilie 2023, după ce în anul 2013 a fost dat în concesiune pentru o perioadă de 49 de ani companiei „Avia Invest”, controlată de Ilan Șor.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md