10:34:34 27.03.2023
Stiri

Cazul GOOGLE: Schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba ROMÂNĂ” va aduce o mulțime de AVANTAJE. „Eliminăm o ABERAȚIE, iar în loc oferim inclusiv o oportunitate economică pentru cetățenii noștri”

Actualitate 16.03.2023 10:15 Vizualizări1046 Autor: Ziarul National
Cazul GOOGLE: Schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba ROMÂNĂ” va aduce o mulțime de AVANTAJE. „Eliminăm o ABERAȚIE, iar în loc oferim inclusiv o oportunitate economică pentru cetățenii noștri” Facebook/Alaiba


Schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română”, votată de Parlament în prima lectură, va aduce o mulțime de avantaje de ordin economic pentru republica noastră, afirmă ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Oficialul a vorbit despre intenția guvernării de a introduce sintagma „limba română” în toată legislația din alt punct de vedere și anume cel economic.

„Un aspect super-practic, economic, la care mulți dintre noi nu s-au gândit. Subiectul a apărut pe neașteptate ieri, la întrevederea cu cei de la Google (care deja știu despre această inițiativă și au salutat-o). Giganți ca Google oferă acces la serviciile lor inclusiv în baza limbilor în care aceste servicii sunt disponibile. Aici mulți din ei se conduc nu după adevărul istoric și științific, ci după legile diferitor țări.

Citește și: OPINII // Teo Chiriac, după votul din Parlament care introduce LIMBA ROMÂNĂ în toată legislația: „Acel blestemat art.13 ne-a umilit pe noi, intelectualii din Basarabia”; Nicolae Osmochescu: „Toate hotărârile Curții Constituționale sunt obligatorii”

Eliminând din legile noastre această „limbă moldovenească”, R. Moldova devine, legal, împreună cu România, parte din spațiul comun al „Limbii Române”. Asta înseamnă că, odată lansat în România, un produs sau serviciu poate fi disponibil inclusiv în R. Moldova (dacă nu sunt alte bariere legale, desigur). Asta înseamnă inovații și oportunități, potențial acces la mai multe servicii online și o concurență mai acerbă”, a punctat Alaiba.

De asemenea, vicepremierul spune că e mândru de intenția colegilor săi din Parlament de a restabili un adevăr științific.

„Sunt mândru de colegii mei din Parlament, care promovează această inițiativă. Eliminăm o aberație științifică, iar în loc oferim inclusiv o oportunitate economică pentru cetățenii noștri”, a conchis Alaiba.

Amintim că Parlamentul a aprobat, cu 56 de voturi, în prima lectură inițiativa legislativă care vizează schimbarea sintagmei „limba moldovenească” din legislația R. Moldova cu cea de „limba română”. Astfel, în toată legislația R. Moldova, sintagma „limba română” va lua locul „limbii moldovenești”, „limbii oficiale”, „limbii de stat” și „limbii materne”.

Prin aceeași inițiativă, parlamentarii mai propun să fie considerată desuetudinea textului „funcționând pe baza grafiei latine” din articolul 13 din Constituție. De asemenea, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare, autoritățile publice cu competență de adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative inferioare legii vor opera modificările ce se impun. Proiectul mai prevedere ca Sărbătoarea Națională „Limba noastră”, așa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare și zilele de odihnă și în Codul muncii, să se numească „Limba română”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.03.2023 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Reunirea sincronă, „...

24.03.2023 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // „Xi în tranșee cu Pu...

22.03.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Cine să facă reUnirea?

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md