10:51:57 20.11.2019
 
Stiri

Curtea Constituțională a stabilit când va da VERDICTUL în privința referendumul consultativ inițiat de Dodon

Politică 26.07.2017 12:03 Vizualizări1935 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a stabilit când va da VERDICTUL în privința referendumul consultativ inițiat de Dodon

Judecătorii Curții Constituționale (CC) urmează ca mâine, la ora 11.00, să dea verdictul în privința referendumul republican consultativ, prin care președintele Igor Dodon solicită ca cetățenii să răspundă la patru întrebări, inclusiv dacă doresc ca șeful statului să aibă mai multe prerogative.

Unul dintre autorii sesizării, liberalul Mihai Ghimpu, a prezentat astăzi în fața judecătorilor Înaltei Curți argumentele potrivit cărora referendumul inițiat de Dodon ar fi neconstituțional.

La rândul său, consilierul prezidențial, Maxim Lebedinschi, a încercat să-i convingă pe magistrați că sesizarea liberalilor nu este argumentată juridic și că nu e vorba de încălcarea Constituției atunci când președintele vrea să-i consulte pe moldoveni cu privire la patru subiecte: abrogarea legii care prevede transferul în datorie publică a creditelor de urgenţă oferite pentru trei bănci, reducerea numărului de deputaţi în Parlament de la 101 la 71, introducerea „Istoriei Moldovei” în şcoli și acordarea mai multor împuterniciri pentru șeful statului, inclusiv cel de dizolvare a Parlamentului.

Judecătorii l-au întrebat pe Lebedinschi cum comentează recomandările Comisiei de la Veneția, care a constat că cererea lui Dodon de a avea atribuții suplimentare „e inoportună”.

„Sarcina Comisiei de la Veneția este de a consulta. Codul bunelor practici stabilește practici diferite pentru țări diferite. Orice normă electorală este caracteristică unui anumit stat, la o anumită etapă. Este bine să ascultăm și glasul națiunii”, a subliniat Lebedinschi.

Președintele CC, Tudor Pantâru, l-a întrebat pe Lebedinschi dacă nu crede că, prin dorința președintelui de a avea competențe suplimentare de a dizolva Parlamentul, ne vom pomeni în situația în care Legislativul nu va avea nicio putere. „Noi știm că, într-o țară săracă precum Moldova, dacă cetățenii ar fi întrebați dacă mai vor să existe un Parlament, care este detestat, atunci răspunsul e evident. Dacă președintele dorește aceste competențe, atunci în orice moment poate dizolva Parlamentul, mai ales dacă ținem cont de ratingul Legislativului. Despre ce poate fi vorba atunci?”, a întrebat Panțâru.

Maxim Lebedinschi a menționat că președintele nu pledează pentru lichidarea Parlamentului, dar vrea să aibă posibilitatea să-l dizolve și în alte situații decât cele prevăzute actualmente în Constituția R. Moldova.

Pentru desfășurarea acestui referendum consultativ sunt necesare 74 de milioane de lei, bani care nu au fost prevăzuți în buget.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
18.11.2019 09:18 Nicolae Negru Misterul demisiei Maiei Sandu sau po...

15.11.2019 09:13 Nicolae Negru Tătucul Dodon, Maia Sandu și iluziile...

11.11.2019 09:10 Nicolae Negru Iohannis sau Dăncilă? Riscurile turul...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
SONDAJ // Care este soluția cea mai bună pentru R. Moldova, după demiterea Guvernului Sandu?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md