17:43:07 19.02.2020
 
Stiri

Curtea Constituțională a DECIS. Dacă Dodon nu semnează decretul de numire a unui MINISTRU, atunci DECRETUL va fi semnat de Candu sau premierul Filip

Politică 17.10.2017 15:58 Vizualizări4984 Autor: Ziarul National
Curtea Constituțională a DECIS. Dacă Dodon nu semnează decretul de numire a unui MINISTRU, atunci DECRETUL va fi semnat de Candu sau premierul Filip


Curtea Constituțională a decis, astăzi, că președintele R. Moldova nu are drept de veto în ceea ce privește numirea în funcție a unui membru al Cabinetului de Miniștri, propus de prim-ministru.

Potrivit Curții, în cazul în care președintele republicii nu dorește să semneze decretul de numire a unui ministru, atunci intervine prevederea din legislație potrivit căreia șeful statului nu poate să-și îndeplinească funcția, iar interimatul îi revine spicherului în primul rând, iar apoi prim-ministrului.

Citește și: Guvernarea NU RENUNȚĂ la candidatura lui Sturza: Candu: „Nu există loc de COMPROMIS. Igor Dodon singur își sapă GROAPA”

Astfel, în cazul în care președintele Igor Dodon nu va semna decretul de numire a lui Eugen Sturza în funcția de ministru al Apărării, atunci documentul va fi semnat de președintele Parlamentului, Andrian Candu.

Citește și: Dodon anunță că NU va respecta CONSȚITUȚIA: „Eu nu voi primi jurământul lui Sturza și, prin urmare, el nu va putea să-și exercite funcția”

Consilierul prezidențial Maxim Lebedinschi, cel care a pledat cauza Președinției la Curtea Constituțională, a declarat că nu este de acord cu decizia magistraților. Mai mult, acesta a precizat că pentru o asemenea decizie „se face pușcărie”.

Citește și: Președinția AMENINȚĂ judecătorii Curții Constituționale: „Hotărârile abuzive ale CC pot fi calificate ca uzurpare a puterii de stat, acțiuni care nu vor fi trecute cu vederea, iar persoanele vinovate vor fi trase la răspundere”

De menționat că a trecut aproape o lună de când premierul Pavel Filip a propus candidatura lui Eugen Sturza pentru funcția de ministru al Apărării. Șeful statului, Igor Dodon, a respins candidatura acestuia în două rânduri, chiar dacă o decizie a Curții Constituționale spune că președintele este obligat să semneze decretul de numire a unui ministru, în cazul în care premierul trimite repetat solicitarea.

Pentru a pune capăt acestui ping-pong, Guvernul a sesizat la 19 septembrie curent Curtea Constituțională. Executivul a cerut Curții să interpreteze articolului 98 alineatul (6) din Constituția R. Moldova, „în vederea clarificării acțiunilor care pot fi întreprinse de către prim-ministru și deciziilor care pot fi adoptate de Parlamentul ţării, în cazul în care președintele refuză propunerea repetată de numire în funcție a unui ministru”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.02.2020 09:19 Nicolae Negru Nicolae Negru // Tătucul Dodon simte ...

14.02.2020 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Primul Ciocoi, primu...

10.02.2020 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Candidatul comun al ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md