16:45:49 25.09.2022
Stiri

Maia Sandu, mesaj TRANȘAT pentru judecători, procurori, „HOȚII cei mari” și unele „personaje politice” cercetate penal: „Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de acești dușmani. Sistemul trebuie curățat de URGENȚĂ”

Actualitate 15.09.2022 10:59 Vizualizări25209 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, mesaj TRANȘAT pentru judecători, procurori, „HOȚII cei mari” și unele „personaje politice” cercetate penal: „Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de acești dușmani. Sistemul trebuie curățat de URGENȚĂ”


„Reforma justiției este domeniul-cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem. De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuși să aducem încrederea cetățenilor în stat, de succesul acestei reforme depinde cât de repede vom deveni stat membru cu dreptul depline al Uniunii Europene, cât de repede putem construi o economie modernă și incluzivă. Vom insista pe această reformă indiferent cât de mari vor fi provocările, rezistența la schimbare sau sabotajul din interior”, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Președinta e de acord că reforma justiției se mișcă greu, în pofida faptului că există voință politică. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza rezistenței din interiorul sistemului de justiție, spune Maia Sandu.

„Astăzi, judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să ia decizii ilegale. Sunt liberi să facă justiție. Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțelege libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei – să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite. O parte a oamenilor din sistem nu vrea să înțeleagă că independența merge mână în mână cu responsabilitatea, iar oamenii corupți din sistem reprezintă în continuare cel mai mare impediment în calea reformei”.

Șefa statului a sperat că reforma va începe din interiorul sistemului, dar acest lucru nu se întâmplă.

„Nu mai putem pierde timp așteptând ca toți justițiarii să capete o conștiință. Sistemul trebuie curățat de urgență. S-a dovedit că el nu se poate curăța de sine stătător. Comisia de evaluare externă extraordinară va ajută să curățăm sistemul. În prima etapă vor fi evaluați candidații pentru posturile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), apoi la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aici lucrurile trebuie să se întâmple mai repede, fără a compromite rigurozitatea verificării integrității. Este important să avem până la finele acestui an un nou CSM și CSP și să începem reforma la CSJ. E important să ne mișcăm mai repede”, a punctat Maia Sandu.

Sursa citată a explicat de ce nu sunt rezultate spectaculoase pe anumite dosare de rezonanță. „Pe de o parte trebuie să facem curățenie generală în sistem ca să scăpăm de oamenii corupți și care au îndeplinit comenzi ale grupărilor corupte, iar în același timp trebuie să avanseze pe investigarea unui număr enorm de dosare. Acest număr de dosare este enorm, pentru că sistemul nu a funcționat în anii precedenți. Sunt îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare de importanță națională, inclusiv dosare ce vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale, cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite, nu este sancționată de nimeni. Cine îi oprește astăzi pe judecătorii corupți să nu comită abuzuri? Această stare de lucruri compromite și magistrații onești din sistem”.

Președinta Maia Sandu s-a referit și la lacunele din Procuratură, în condițiile în care „marii hoți” rămân la libertate.

„În procuratură se întâmplă anumite lucruri, sunt progrese pe investigarea unor dosare care au ajuns în instanță. Hoții cei mari se arată tot mai deranjați, dar acești hoți sunt încă la libertate și încă încearcă să exploateze scheme de corupție pe care le-au creat în trecut sau să-și cumpere impunitate. E clar că hoții cei mai vor încerca să se victimizeze și să se ascundă după justificări de luptă politică. Nu despre pretențiile lor vorbim. Vorbim despre percepția și întrebările cetățenilor. Toate dosarele trebuie făcută într-un mod impecabil, dar în special dosarele în care sunt implicate personaje politice. Politica lor este despre corupție nu despre oameni. Transparența trebuie să fie asigurată, comunicarea trebuie să fie impecabilă. E nevoie și de probe solide pentru a nu da motive de interpretare.

Parcursul șablon al dosarelor, cu circ, cu procese interminabile fără finalitate este o altă nedumirire a oamenilor. Dosarele prost instrumentate aduse în fața publicului pentru show-uri sunt păguboase. Ele nu fac decât să le ofere șanse celor vinovați de a se eschiva de justiție. Justiția se face cu dovezi fundamentale, dar nu cu scandal. Știm că în trecut unii exponenți ai sistemului procuraturii au făcut politică prin deciziile lor ilegale, la comanda grupărilor corupte care au ajuns la putere. Astăzi, când procurorii sunt liberi de această presiune, mă întreb dacă nu cumva unii dintre ei fac politică în continuare pe cont propriu. Înțeleg că cei cărora nu le convine reforma justiției sunt tentați să facă jocuri politice. Procuratura nu e loc pentru a face politică și nu o să permitem acest lucru. Iar singură presiune pe care o facem și vom continua să o facem este să cerem aplicarea legii. Îmi pare rău că trebuie să discutăm despre aceste lucruri jenante, îmi pare rău că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul. Îmi pare rău că mulți au tăcut. Îmi pare rău că școlile, spitalele, satele noastre sărăceau, iar un grup de persoane deveneau tot mai bogate. Îmi pare rău că R. Moldova a pierdut miliarde care puteau fi investite în creșterea nivelului de trai.

Noi nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și vom cere rezultate. Vom insista să ducem până la capăt acest efort, oricât de mare nu ar fi rezistența. Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de dușmanii luptei cu corupția. Îi invit pe oameni din sistem care țin la R. Moldova și la viitorul copiilor noștri să luptăm de aceeași parte a baricadei, de parte R. Moldova, de partea cetățenilor noștri”, a conchis Maia Sandu.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante

Ion 15.09.2022 12:20

Forfotă mare în satele și orașele Republicii Moldova! Toți sunt hotărâți! Toți sunt hotărâți să meargă până la Victorie! Duminică 18 septembrie se hotărăște soarta Țării! Duminică 18 septembrie Oamenii vor ieși în stradă să ceară Dreptul la Viață! Dacă mai rămâne râia galbenă - PAS la Guvernare la iarnă vor muri de frig și foame de la trei la patru sute mii de cetățeni! Guvenul criminal de la Chiținău trebuie să cadă! De ce-i forfotă mare în satele și orașele Republicii Moldova? Gospodinele gătesc mâncare pe 4-5 zile! Bărbații își alimentează mașinile și decid cine cu cine va merge în mașină! Regimul în agonia morții va suspenda tot trasportul spre Chișinău! Grupuri de persoane din localitățile în dificultate cu transportul se vor porni pe jos, parcurgând sute de km! Jos PAS! Jos Maia Sandu! Dumnezeu să ne ajute!

ion 15.09.2022 13:33

Costisitoarea "justitie" moldava - salvarea nepieritoare a kuliocarilor, altor corupti si hoti.

miticu mitica 16.09.2022 08:11

Fruntea sus Maia Sandu si PAS !!! Nu este lupta usoara si nu se va face in 5 ani de guvernare ce s-a stricat de cand ciuma rosie a fost la putere din paspa incoace !!! Felicitari pentru afirmarea limbii si culturii românesti ! Au venit toti tradatorii de gagauji sa ne spuna ce limba sa vorbim si cum sa o numim ? Acei gagauji care au fost primiti cu toleranta si bratele deschise din pogromul lor continuu. Pe unde au fost au fost alungati pentru ca au TRADAT !!! Au foat alungati din Imperiul Otoman de Rasarit de verii lor turcii in Bulgaria, unde pentru a se contopi localnicilor au devenit crestini ortodoxi. Siau tradat religia. I-a prins iar Imperiul Otoman si in Bulgaria si au fost colaboratorii inaltei porti in detrimentul localnicilor bulgari. Iar au tradat pe cei ce i-au primit !!! Odata cu caderea Imperiului, au fost alungati de bulgari pe care i-au tradat !!! S-au aciuiat pe la gurile Dunarii, unde au gasit pe verii lor tatarii , turcofoni musulmani , in zona de oameni pasnici si deschisi, toleranti. Au tradat pe români cand au venit rusii. Tradeaza pa moldoveni acum in favoarea rusilor. De vor simti ca vantul se schimba, vor pupa talpile UE !!! Au tradarea in genele lor !!! Ucrainienii nu au stat la discutii si i-a starpit de la gurile Dunarii . Au fugit cu totii in Moldova !!! Mai raman o mana de gagauji in Ucraina si visul lor este sa refaca Gagauzia Mare pana la Gurile Dunarii si sa ia Giurgiulestiul sa aiba iesire la Mare si Prut. Dorinta lor coincide cu obiectivele Rusiei. TRADATORII !!! Iata ce spunea Eminescu in scrisoarea a 3-a : Ne fac legi şi ne pun biruri, ne vorbesc filosofie. Patrioţii! Virtuoşii, ctitori de aşezăminte, Unde spumegă desfrâul în mişcări şi în cuvinte, Cu evlavie de vulpe, ca în strane, şed pe locuri Şi aplaudă frenetic schime, cântece şi jocuri... Şi apoi în sfatul ţării se adun să se admire Bulgăroi cu ceafa groasă, grecotei cu nas subţire; Toate mutrele acestea sunt pretinse de roman, Toată greco-bulgărimea e nepoata lui Traian! Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi! Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură, Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură, Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii, Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii, Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii, Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii! Voi sunteţi urmaşii Romei? Nişte răi şi nişte fameni! I-e ruşine omenirii să vă zică vouă oameni! Şi această ciumă-n lume şi aceste creaturi Nici ruşine n-au să ieie în smintitele lor guri Gloria neamului nostru spre-a o face de ocară, Îndrăznesc ca să rostească pân' şi numele tău... ţară!

Alex 16.09.2022 10:53

Muie voua noi sustinem PRESEDINTELE Maia sandu

simi 18.09.2022 09:47

De ar fi Maia Sandu presdintele Romaniei unite cu R . Moldova,ar fi exceptional.Iohannis este zero,fata de Maia Sandu.

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.09.2022 09:04 Nicolae Negru Nicolae Negru // Un test pentru intel...

21.09.2022 13:53 Ziarul National Nicolae Negru, despre zăngănitul arme...

19.09.2022 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Șor își scoate din n...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md