21:17:08 15.10.2024
Stiri

Maia Sandu, mesaj TRANȘAT pentru judecători, procurori, „HOȚII cei mari” și unele „personaje politice” cercetate penal: „Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de acești dușmani. Sistemul trebuie curățat de URGENȚĂ”

Actualitate 15.09.2022 10:59 Vizualizări28736 Autor: Ziarul National
Maia Sandu, mesaj TRANȘAT pentru judecători, procurori, „HOȚII cei mari” și unele „personaje politice” cercetate penal: „Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de acești dușmani. Sistemul trebuie curățat de URGENȚĂ”


„Reforma justiției este domeniul-cheie al transformărilor prin care trebuie să trecem. De succesul acestei reforme depinde dacă vom reuși să aducem încrederea cetățenilor în stat, de succesul acestei reforme depinde cât de repede vom deveni stat membru cu dreptul depline al Uniunii Europene, cât de repede putem construi o economie modernă și incluzivă. Vom insista pe această reformă indiferent cât de mari vor fi provocările, rezistența la schimbare sau sabotajul din interior”, a declarat astăzi președinta Maia Sandu, în cadrul Forumului „Reformarea Justiției și Combaterea Corupției”.

Președinta e de acord că reforma justiției se mișcă greu, în pofida faptului că există voință politică. Acest lucru s-ar întâmpla din cauza rezistenței din interiorul sistemului de justiție, spune Maia Sandu.

„Astăzi, judecătorii și procurorii sunt liberi să-și facă meseria cinstit. Nimeni din reprezentanții puterii nu-i amenință pe judecători și procurori cerându-le să ia decizii ilegale. Sunt liberi să facă justiție. Din păcate, în continuare, o parte dintre ei înțelege libertatea ca pe o posibilitate de a face ce vor ei – să comită abuzuri, să-și negocieze deciziile pentru a obține foloase necuvenite. O parte a oamenilor din sistem nu vrea să înțeleagă că independența merge mână în mână cu responsabilitatea, iar oamenii corupți din sistem reprezintă în continuare cel mai mare impediment în calea reformei”.

Șefa statului a sperat că reforma va începe din interiorul sistemului, dar acest lucru nu se întâmplă.

„Nu mai putem pierde timp așteptând ca toți justițiarii să capete o conștiință. Sistemul trebuie curățat de urgență. S-a dovedit că el nu se poate curăța de sine stătător. Comisia de evaluare externă extraordinară va ajută să curățăm sistemul. În prima etapă vor fi evaluați candidații pentru posturile din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), apoi la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Aici lucrurile trebuie să se întâmple mai repede, fără a compromite rigurozitatea verificării integrității. Este important să avem până la finele acestui an un nou CSM și CSP și să începem reforma la CSJ. E important să ne mișcăm mai repede”, a punctat Maia Sandu.

Sursa citată a explicat de ce nu sunt rezultate spectaculoase pe anumite dosare de rezonanță. „Pe de o parte trebuie să facem curățenie generală în sistem ca să scăpăm de oamenii corupți și care au îndeplinit comenzi ale grupărilor corupte, iar în același timp trebuie să avanseze pe investigarea unui număr enorm de dosare. Acest număr de dosare este enorm, pentru că sistemul nu a funcționat în anii precedenți. Sunt îngrijorată de tergiversarea în sistemul judecătoresc a examinării unor dosare de importanță națională, inclusiv dosare ce vizează resurse financiare și proprietăți publice semnificative. Acest comportament de tergiversare nejustificată sau de adoptare a deciziilor ilegale, cu suspiciune de încasare a beneficiilor necuvenite, nu este sancționată de nimeni. Cine îi oprește astăzi pe judecătorii corupți să nu comită abuzuri? Această stare de lucruri compromite și magistrații onești din sistem”.

Președinta Maia Sandu s-a referit și la lacunele din Procuratură, în condițiile în care „marii hoți” rămân la libertate.

„În procuratură se întâmplă anumite lucruri, sunt progrese pe investigarea unor dosare care au ajuns în instanță. Hoții cei mari se arată tot mai deranjați, dar acești hoți sunt încă la libertate și încă încearcă să exploateze scheme de corupție pe care le-au creat în trecut sau să-și cumpere impunitate. E clar că hoții cei mai vor încerca să se victimizeze și să se ascundă după justificări de luptă politică. Nu despre pretențiile lor vorbim. Vorbim despre percepția și întrebările cetățenilor. Toate dosarele trebuie făcută într-un mod impecabil, dar în special dosarele în care sunt implicate personaje politice. Politica lor este despre corupție nu despre oameni. Transparența trebuie să fie asigurată, comunicarea trebuie să fie impecabilă. E nevoie și de probe solide pentru a nu da motive de interpretare.

Parcursul șablon al dosarelor, cu circ, cu procese interminabile fără finalitate este o altă nedumirire a oamenilor. Dosarele prost instrumentate aduse în fața publicului pentru show-uri sunt păguboase. Ele nu fac decât să le ofere șanse celor vinovați de a se eschiva de justiție. Justiția se face cu dovezi fundamentale, dar nu cu scandal. Știm că în trecut unii exponenți ai sistemului procuraturii au făcut politică prin deciziile lor ilegale, la comanda grupărilor corupte care au ajuns la putere. Astăzi, când procurorii sunt liberi de această presiune, mă întreb dacă nu cumva unii dintre ei fac politică în continuare pe cont propriu. Înțeleg că cei cărora nu le convine reforma justiției sunt tentați să facă jocuri politice. Procuratura nu e loc pentru a face politică și nu o să permitem acest lucru. Iar singură presiune pe care o facem și vom continua să o facem este să cerem aplicarea legii. Îmi pare rău că trebuie să discutăm despre aceste lucruri jenante, îmi pare rău că unii judecători și procurori au făcut de rușine sistemul. Îmi pare rău că mulți au tăcut. Îmi pare rău că școlile, spitalele, satele noastre sărăceau, iar un grup de persoane deveneau tot mai bogate. Îmi pare rău că R. Moldova a pierdut miliarde care puteau fi investite în creșterea nivelului de trai.

Noi nu ne implicăm în actul justiției, dar ne-am asumat această reformă în fața cetățenilor și vom cere rezultate. Vom insista să ducem până la capăt acest efort, oricât de mare nu ar fi rezistența. Miza e prea mare ca să ne lăsăm învinși de dușmanii luptei cu corupția. Îi invit pe oameni din sistem care țin la R. Moldova și la viitorul copiilor noștri să luptăm de aceeași parte a baricadei, de parte R. Moldova, de partea cetățenilor noștri”, a conchis Maia Sandu.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce separatiștii v...

11.10.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ziarul NAȚIONAL a al...

07.10.2024 09:11 Nicolae Negru Nicolae Negru // Alegerile din 20 oct...

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md