20:28:27 13.07.2024
Stiri

Kozak vine la Chișinău, după ce Maia Sandu a IGNORAT îndemnurile lui Dodon să meargă la Moscova și să NEGOCIEZE un nou contract de furnizare a gazelor

Actualitate 18.10.2021 08:00 Vizualizări51143 Autor: Ziarul National
Kozak vine la Chișinău, după ce Maia Sandu a IGNORAT îndemnurile lui Dodon să meargă la Moscova și să NEGOCIEZE un nou contract de furnizare a gazelor


Şeful-adjunct al administrației prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, ar putea veni la Chişinău săptămâna viitoare, pentru a discuta despre semnarea contractului de furnizare a gazelor naturale.

Informaţia a fost confirmată pentru Publika de către vicepreşedintele Parlamentului, deputatul PASMihai Popşoi.

Citește și: Nantoi: „Moldovagaz” este o ANEXĂ a „Gazprom”, iar Chișinăul nu va plăti datoriile de 7,8 miliarde de dolari asumate de Krasnoselski. El e o mizerie, care se scapă în pantaloni de frică în anticamera lui Gușan… Avem nevoie de ALTERNATIVE”

Deocamdată, nu se cunoște data exactă a sosirii lui Kozak la Chișinău.

Citește și: Dodon îi cere președintelui Maia Sandu să meargă de URGENȚĂ la Putin după gaze: „A refuzat să participe la ședința Consiliului șefilor de state al CSI, unde ar fi putut să discute cu Putin despre gaze”

Contractul dintre „Moldovagaz” şi „Gazprom” a expirat pe 30 septembrie şi a fost prelungit doar pentru luna octombrie. Autorităţile susțin că negocierile ar putea fi de lungă durată, motiv pentru care au instituit stare de alertă energetică.

Citește și: „Moldovagaz” seamănă PANICĂ în rândul cetățenilor? Furnizorul de gaze naturale îndeamnă, a doua zi consecutiv, moldovenii să deconecteze centralele termice și să folosească gazele doar la prepararea hranei

Citește și: Spînu i-a pus la punct pe Voronin și Reidman, care s-au interesat în BATJOCURĂ „și-i cu gazul”: „Ați făcut ca țara aceasta să fie ȘATAJATĂ, iar generația mea trebuie să scoată mizeria pe care ați făcut-o până acum”

Fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon, a tot insistat în ultimele două luni ca Maia Sandu să ia primul avion și să meargă la Moscova pentru negocierea unui contract de furnizare a gazelor, așa cum a procedat dânsul anterior.

Citește și: VIDEO // Dmitri Kozak a DEZVĂLUIT cine l-a invitat în R. Moldova: „Vom fi PRIETENI sigur și vom colabora”. Ce spune oficialul rus despre CONFLICTUL transnistrean și RETRAGEREA trupelor rusești din stânga Nistrului

Dmitri Kozak a mai fost în R. Moldova în luna august curent. Într-o vizită de câteva ore oficialul rus s-a întâlnit cu Maia Sandu, cu ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, vicepremierul pentru Reintegrare, Vladislav Kulminski, dar și cu alți oficiali din Guvernul Gavrilița.

„Discuțiile au fost foarte constructive și ne-am înțeles să colaborăm. Pe noi ne-au rugat să contribuim la rezolvarea problemei transnistrene, utilizarea armamentului depozitat în Transnistria… Noi suntem interesați să fie utilizat armamentul de acolo, care demult a expirat. Astfel, nu mai poate fi transportat de acolo. Ne-am mai înțeles să colaborăm în privința comerțului bilateral, comerțul fără taxe, să fie ridicate acele restricții în privința exportatorilor ruși… Și, bineînțeles, vom răspunde reciproc în privința producției agricole moldovenești. În final, s-a discutat despre exportul gazelor naturale rusești. Și aici e nevoie de dialog. Trebuie de luat decizii reciproc avantajoase. Nimeni nu trebuie să facă nimănui cadouri. Iată dacă în privința acestor chestiuni vom identifica soluții la nivelul grupurilor de lucru comune, atunci va avea loc și o întrevedere între președintele Vladimir Putin și Maia Sandu”, a spus Kozak la Chișinău pe 11 august curent, după întrevederea cu Maia Sandu.

De asemenea, oficialul rus a declarat că cele două state vor avea relații de prietenie și colaborare, doar că nu în detrimentul intereselor naționale rusești. „Federația Rusă este gata să ajute R. Moldova, dar nu în detrimentul intereselor noastre naționale. Dar vreau să subliniez că sunt oportunități foarte mari pentru a ajunge la niște înțelegeri concrete. Eu anume asta am văzut astăzi, reieșind din dialogul pe care l-am avut cu președintele R. Moldova. Noi ne așteptăm la un dialog contructiv, să fie respectate interesele noastre și ale R. Moldova. Actuala conducere de la Chișinău înțelege acest lucru și noi suntem obligați să înțelegem. Noi ne dorim să fie înțelese și interesele noastre naționale. În linii mari e vorba de colaborare economică”, a adăugat atunci oficialul rus.


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

05.07.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Va dispărea Republic...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md