23:15:23 15.10.2019
 
Stiri

Câtă ÎNCREDERE are premierul Streleț în instanțele de judecată și în PROCURATURĂ

Politică 11.08.2015 11:10 Vizualizări2777 Autor: Ziarul National
Câtă ÎNCREDERE are premierul Streleț în instanțele de judecată și în PROCURATURĂ

Prim-ministrul Valeriu Streleț declară că e nevoie de o resetare profundă în toate domeniile, inclusiv în ceea ce privește activitatea instanțelor de judecată și a Procuraturii Generale (PG). Mai mult, premierul spune că nu are deloc încredere în instanțele de judecată, iar în procuratură - „mai mult nu decât da”.

„Procuratura este o entitate mereu în vizorul societății, este în epicentrul tuturor discuțiilor referitor la legalitate și sancționare. Asta denotă că ceva nu se mișcă așa cum trebuie la Procuratura Generală. Avem proiectul de lege privind reformarea procuraturii, proiect votat în prima lectură. Acest proiect, în opinia mea, conține o serie de lacune serioase, care vor trebui eliminate în lectura a doua. Să nu se întâmple că anulăm niște dezechilibre și provocăm altele”, a declarat Streleț în cadrul emisiunii „Alb&Negru” de la Unimedia.

Potrivit premierului, PG trebuie să treacă rapid printr-o resetare profundă. „E nevoie că PG să dea dovadă de o profundă atitudine de schimbare. Mă aștept la impulsionarea și intensificarea unor acțiuni energice care să ducă la identificarea făptașilor în cazul fraudelor bancare. Trebuie să fie finalizată ancheta în cazurile celor trei bănci și dosarele să fie trimise în judecată. Aștept ca și în condițiile actualei legi cei de la PG să-și facă exemplar misiunea, fără ezitări”, a menționat oficialul.

Chiar dacă așteaptă ca dosarele pe marginea fraudelor din sistemul bancar să fie trimise în judecată, premierul Valeriu Streleț a punctat că nu are încredere în instanțele de judecată, așa cum nu are prea multă încredere nici în procuratură: „În instanțele de judecată e cert că nu am încredere. În procuratură? Mai mult nu decât da, cu o prevalare de peste 70%. Am suficiente exemple să spun asta. Când eram deputat, am primit suficiente note informative despre unele dosare cu o vechime de până la șase ani. Dosare uitate”.

Prim-ministrul spune, totuși, că funcția pe care o ocupă nu-i dă câmp de manevră pentru a face unele schimbări. „Eu din funcția pe care o dețin pot doar să anunț în ieșirile publice că o problemă este într-un anumit punct și urmează a fi rezolvată. Guvernul mai are dreptul la inițiativă legislativă și atât. Mai departe nu pot trece. Totuși, în cadrul PLDM, în cadrul Consiliului Alianței voi solicita rezolvarea problemelor apărute. Schimbarea anumitor conducători, fie și a procurorului general, ar fi ca o schimbare cosmetică. E nevoie de o schimbare sistemică”, e de părere șeful Executivului.

Valeriu Streleț are rezerve și în ceea ce ține de activitatea Băncii Naționale și a guvernatorului Dorin Drăguțanu, dar deocamdată este precaut atunci când se vorbește de demiterea acestuia. „Trebuie evaluată prestația BNM: cum a acționat, dacă și-a utilizat toate instrumentele sau dacă nu s-a acționat. Dacă se va constata că nu a respectat anumite obligațiuni, atunci deciziile trebuie să se impună. Aceste procese sunt inevitabile”, a mai spus prim-ministrul.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.10.2019 09:03 Nicolae Negru Chișinău, capitala Europei de la Lisa...

11.10.2019 08:59 Nicolae Negru Cine îl va salva pe Plahotniuc?

07.10.2019 09:23 Nicolae Negru Într-o căsătorie de interes, Dodon și...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cine credeți că are șanse să câștige funcția de primar general al Chișinăului la alegerile locale din octombrie 2019?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md