01:35:15 08.10.2022
Stiri

Ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și adjuncții săi, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, persoane afiliate „organizației CRIMINALE Plahotniuc”. Cei trei ar fi facilitat furtul a peste 2,5 MILIRADE de lei de la BEM, „Unibank” și „Banca Socială

Actualitate 22.09.2022 16:08 Vizualizări2514 Autor: Ziarul National
Ex-guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, și adjuncții săi, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, persoane afiliate „organizației CRIMINALE Plahotniuc”. Cei trei ar fi facilitat furtul a peste 2,5 MILIRADE de lei de la BEM, „Unibank” și „Banca Socială


Ex-guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Dorin Drăguțanu, și foștii săi adjuncți, Ion Sturzu și Emma Tăbârță, vor ajunge pe banca acuzaților, după ce în 2014, în calitate de „membri afiliați grupării criminale Plahotniuc”, ar fi facilitat furtul a peste 2,5 miliarde de lei de la BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” S.A, Banca de Economii SA.

Potrivit Procuraturii Anticorupție, acuzatorii au expediat în instanță astăzi, 22 septembrie 2022, un nou episod din dosarul penal numit „Frauda bancară”, în care sunt vizați cei trei foști oficiali ai BNM.

Aceștia sunt învinuiți de complicitate la săvârşirea infracţiunii de escrocherie, comisă cu folosirea situației de serviciu, de către o organizație criminală, în proporții deosebit de mari, precum și de participare la spălarea banilor, săvârșită de mai multe persoane, cu folosirea situației de serviciu, de o organizație criminală, în proporții deosebit de mari.

Potrivit oamenilor legii, în perioada anului 2014, fostul guvernator al BNM, precum și cei doi viceguvernatori, „acționând în interesele organizației criminale, conduse de către Vladimir Plahotniuc” și alte persoane în proces de identificare, au elaborat și implementat un plan bine determinat de sustragere în proporții deosebit de mari a mijloacelor financiare din sistemul bancar național.

Procurorii au constatat că organizația criminală, condusă de către Vladimir Plahotniuc, „era constituită din mai multe grupuri criminale organizate, membrii cărora prin intermediul unor persoane interpuse controlau băncile BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” S.A, Banca de Economii SA”.

Prin urmare, pe parcursul anului 2014, guvernatorul BNM, precum și cei doi viceguvernatorii ai BNM, în calitate de persoane afiliate organizației criminale, au înlăturat obstacolele și au acordat instrumentele necesare realizării sustragerilor de bani aflați la dispoziția BC „Unibank” SA, BC „Banca Socială” SA și Banca de Economii SA, inclusiv prin aprobarea în organele de conducere a băncilor menționate a persoanelor afiliate grupului criminal organizat condus de Ilan Șor și prin neintervenirea în activitatea defectuoasă a acestor bănci.

„Aceste fapte au permis membrilor organizației criminale să sustragă bani în sumă echivalentă a circa 2 544 782 105,6 lei și să integreze banii sustrași în circuitul legal al R. Moldova și a altor state”, precizează Procuratura Anticorupție.

În acest caz au fost aplicate sechestre pe bunurile ex-guvernatorului BNM și, respectiv, ale ex-viceguvernatorului BNM în valoare totală de peste patru milioane de lei.

Procurorii mai precizează că cel de-al doilea ex-viceguvernator al BNM a fugit peste hotare și urmărirea penală în privința acestuia nu a putut fi terminată, fiind expediată o comisie rogatorie în țara unde se află.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
07.10.2022 09:08 Nicolae Negru Nicolae Negru // O obsesie colectivă ...

03.10.2022 09:21 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin ca Dodon

30.09.2022 09:15 Nicolae Negru Nicolae Negru // Finanțează Guvernul ...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că fostul președinte Igor Dodon trebuie investigat penal pentru TRĂDARE de PATRIE și CORUPȚIE?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md