01:15:28 26.06.2024
Stiri

Șefa Procuraturii Anticorupție, PRECIZĂRI despre pretinsa afiliere a Tatianei Răducan cu fugarul Platon. „Mesajele pe care le-am citat nu sunt din cele trei telefoane ridicate de la Veaceslav Platon în anul 2016”

Actualitate 16.05.2024 09:59 Vizualizări1715 Autor: ZiarulNational
Șefa Procuraturii Anticorupție, PRECIZĂRI despre pretinsa afiliere a Tatianei Răducan cu fugarul Platon. „Mesajele pe care le-am citat nu sunt din cele trei telefoane ridicate de la Veaceslav Platon în anul 2016”


Informațiile despre faptul că judecătoarea Tatiana Răducanu ar fi fost, în perioada anilor 2013 - 2014, „omul 100%” din sistemul justiției al controversatului Veaceslav Platon, prin intermediul fostului judecător Aureliu Colenco, actual avocat al condamnatului fugar Ilan Șor, nu sunt din telefoanele fugarului sechestrate de autorități în 2016, atunci când acesta a fost extrădat din Ucraina. Aceste precizări au fost făcute, miercuri-seară, de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, în cadrul emisiunii „Secretele puterii” de la Jurnal Tv.

Potrivit Veronicăi Dragalin, conducerea de vârf a R. Moldova ar cunoaște despre aceste detalii, iar deputatul Andrian Cheptonar, prezent în platoul emisiuni, ar fi indus lumea în eroare atunci când a spus că informația ar fi din telefoanele lui Platon.

CITIȚI și DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon

„Mesajele pe care le-am citat în scrisoare nu sunt din cele trei telefoane ridicate de la Veaceslav Platon în anul 2016. Procuratura Anticorupție și eu personal l-am informat pe președintele Parlamentului, Igor Grosu, despre circumstanțele exacte de unde sunt aceste mesaje. Aș aprecia dacă deputații, înainte de a ieși la televizor, s-ar informa ca să nu inducă publicul în eroare. Această informație nu a fost în posesia Procuraturii Anticorupție anterior. Nu apreciez modul în care se distorsionează informațiile”, a menționat Dragalin.

CITIȚI și O SCRISOARE GĂSITĂ // Tatiana Răducan, „onestă și curajoasă”: CRJM acuză procurorii anticorupție că ar vrea să BLOCHEZE verificarea integrității lor „chiar și cu prețul încălcării legii”

Sursa citată susține că a intrat în posesia acestor informații despre Tatiana Răducanu, membră a comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor, în aprilie curent.

„În posesia mea e din 10 aprilie 2024, când am primit o notă informativă de la un procuror care avea în gestiune dosarul penal, unde au fost ridicate acele probe, apoi eu personal am primit acele documente și am examinat, și am pornit un proces penal pe 30 aprilie”, a spus procurorul-șef anticorupție.

Citește și: Ministra Justiției: Demisia magistratei Tatiana Răducanu NU afectează procesul de vetting

Veronica Dragalin a adăugat că nu e sută la sută convinsă de autenticitatea mesajelor, însă a pus cap la cap informațiile apărute în spațiul public în acea perioadă și a constatat că nu ar fi inventate.

„Din contextul comunicărilor examinate, contrapunerea evenimentelor descrise în discuție cu informația disponibilă în spațiul public datorită portalurilor de știri, care au publicat foarte activ în perioada 2013 și 2014 despre mai multe împrejurări, pentru mine personal apare confirmarea că aceste mesaje nu sunt inventate. Dar, clar lucru, noi suntem la o fază incipientă, continuăm să investigăm, să concretizăm mai departe”, a punctat Dragalin.

Actualmente, Procuratura Anticorupție a pornit un proces penal pe anumite fapte, în cadrul căruia sunt examinate acele discuții pe care le-ar fi avut Răducanu. Totodată, Veronica Dragalin spune că nu ar fi greșit cu nimic, atunci când a decis să furnizeze aceste informații procurorilor și judecătorilor care au picat evaluarea.

„Eu cred că drepturile lor la un proces echitabil au fost afectate. În calitate de procuror, m-am văzut obligată să apăr aceste drepturi prevăzute de Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului”, a conchis Dragalin.

Amintim că Tatiana Răducanu a demisionat pe 14 mai din comisiile de vetting și pre-vetting, după ce șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat instituțiilor publice o scrisoare prin care informa, cu referire la o cauză penală, despre o pretinsă afiliere a Tatianei Răducan cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor încă din anul 2013.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
24.06.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scepticii și cobitorii

21.06.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cu Europa sau cu Asi...

18.06.2024 15:59 Ziarul National Nicolae Enciu // „Au început trecerea...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md