O SCRISOARE GĂSITĂ // Tatiana Răducan, „onestă și curajoasă”: CRJM acuză procurorii anticorupție că ar vrea să BLOCHEZE verificarea integrității lor „chiar și cu prețul încălcării legii”
Centrul pentru Resurse Juridice din Moldova (CRJM), organizație neguvernamentală în care a activat anterior și fosta magistrată Tatiana Răducanu, acuză procurorii anticorupție că ar intenționa să blocheze procesul de verificare externă a integrității lor, care urmează să demareze în curând, dar și că încalcă legea.
Reacția vine după ce procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin, a expediat, pe 14 mai curent, mai multor instituții publice o scrisoare prin intermediul căreia prezintă date dintr-un proces penal în care Răducanu este suspectată de afiliere cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor încă din anul 2013.
Scrisoarea a determinat-o pe Tatiana Răducanu să-și dea ieri demisia din comisiile de pre-vetting și vetting, care verifică integritatea judecătorilor și procurorilor, deși a arătat că informațiile la adresa sa ar fi „false”.
„Doamna Răducanu este fostă judecătoare la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Toți o cunosc ca pe o persoană onestă și curajoasă, iar în calitate de membră a Consiliului Superior al Magistraturii, ea a fost printre puținii care s-a opus eforturilor politicului de a controla justiția. (...) Este ilegal ca datele unei cauze penale să fie făcute publice. Cel puțin, un fost procuror-șef este acuzat penal de asemenea fapte chiar de către procurorii anticorupție. Pornirea de către procurorii anticorupție a unei cauze penale care vizează un membru al Comisiei de vetting de asemenea este ilegală. Conform legii, aceasta este competența exclusivă a procurorului general, iar pornirea urmăririi penale nu poate avea loc decât cu acordul Comisiei. O verificare preliminară a informațiilor publice ar fi stabilit că principalele ipoteze lansate de procurora-șefă anticorupție nu se adeveresc. Doamna Răducanu a votat pentru ridicarea imunității judecătorului Colenco și nu a candidat pentru șefia CSM. Adresarea scrisorii către persoanele care au eșuat testul de integritate, peste doar două săptămâni de la pornirea cauzei penale, fără o verificare a datelor publice și invocând doar discuția a doua persoane controversate care a avut loc cu 10 ani în urmă trădează adevăratul scop al acestei mișcări – blocarea de către procurorii anticorupție a evaluării integrității lor, reformă cu care Veronica Dragalin a declarat public că nu este de acord”, cităm din comunicatul de presă al CRJM.
CITIȚI și DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon
Aceeași sursă amintește că verificarea integrității procurorilor și judecătorilor a fost agreată de Comisia de la Veneția și este susținută de Uniunea Europeană.
„Vetting-ul are loc în mare parte din cauza inacțiunii autorităților competente să combată corupția, inclusiv a Procuraturii Anticorupție, inacțiune care a dus la înflorirea corupției în justiție. Evaluarea integrității vine să soluționeze problema corupției din justiție, iar procurorii anticorupție onești nu au cum fi împotriva ei. Încurajăm procurorii să investigheze eficient orice suspiciune credibilă de corupție sau abuz, indiferent de persoana suspectă. Aceste investigații pot avea un singur scop – tragerea la răspundere a persoanelor vinovate și descurajarea faptelor similare. Acest scop poate fi atins doar dacă investigația este efectuată cu respectarea legii, iar temeinicia acuzațiilor este decisă în sala de judecată, nu în presă sau pe rețelele sociale”, încheie CRJM, organizație condusă până nu demult de Vladislav Gribincea, care candidează astăzi la funcția de magistrat al Curții Supreme de Justiție și a trecut cu brio de evaluarea Comisiei vetting.
Amintim că Procuratura Anticorupție a transmis astăzi că nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting, dar că are obligația să respecte și să aplice legea.
„Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de procuror general. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013 - 2014, în timp ce frauda bancară și laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare. Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective”, a răspuns Procuratura Anticorupție.
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an
„Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Cum va arăta textul și buletinul de vot la REFERENDUMUL republican constituțional din 20 octombrie