05:52:40 16.07.2024
Stiri

Veronica Dragalin, TAXATĂ de CSP, după ce a anunțat că a pornit un proces PENAL pentru a stabili cine se face vinovat de anularea concursului pentru funcția de procuror general

Actualitate 05.03.2024 17:36 Vizualizări2105 Autor: Ziarul National
Veronica Dragalin, TAXATĂ de CSP, după ce a anunțat că a pornit un proces PENAL pentru a stabili cine se face vinovat de anularea concursului pentru funcția de procuror general


Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) o taxează pe șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce dânsa a anunțat săptămâna trecută că a demarat un proces penal pentru a stabili toate circumstanțele care au determinat anularea concursului pentru suplinirea funcției de procuror general. Ancheta în care sunt vizați membrii CSP este desfășurată chiar de șefa PA, Veronica Dragalin, pentru a nu-și pune colegii în situații delicate.

„Consiliul conștientizează interesul pentru aflarea tuturor detaliilor derulării concursului încheiat, însă considerăm excesive reacțiile, inclusiv procesual-penale, care interferează cu mandatul constituțional al CSP. Declarațiile lansate în spațiul public nu au dat dovadă de acuratețe profesională, existând riscul distorsionării opiniei publice pe acest subiect. Aceste reacții excesive vin în contradicție cu statutul Consiliului, standardele internaționale și principiile statului de drept, fiind neconforme cu spiritul valorilor democratice, existând riscul subminării legitimității și independenței organului de autoadministrare al procurorilor”, se arată într-un comunicat de presă al CSP.

Citește și: CSP a decis să ANULEZE concursul pentru ocuparea funcției de procuror general, în cadrul căruia Octavian Iachimovschi a acumulat cel mai mare punctaj. Ce a stat la baza acestei DECIZII

Potrivit instituției care a desfășurat concursul pentru funcția de procuror general, orice speculație pe marginea acestor fapte prezintă riscul ,,dezinformării societății sau manipulării opiniei publice, precum și ar putea să creeze premisele unei influențe necorespunzătoare asupra membrilor CSP, inclusiv în procedurile viitoare".

„Îndemnăm decidenții procesuali să dea dovadă de acuratețe în discursul public, să acționeze prudent și cu respectarea limitelor atribuțiilor funcționale conferite de Lege”, conchide sursa citată.

Amintim că Veronica Dragalin a demarat un proces penal pentru a stabili cine se face vinovat de anularea concursului pentru funcția de procuror general, deoarece acest lucru „a provocat nedumeriri și nemulțumiri în societate”.

„Pornirea acestui proces penal o să ne permită să examinăm circumstanțele anulării acestui concurs și să adoptăm soluții. Subiecții vizați de Procuratura Anticorupție sunt membrii CSP, e vorba de procurori și non-procurori. Acum e prematur să dăm o calificare legală exactă, dar legea stabilește că PA are competența de a investiga potențiale acte de abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor, neglijența în serviciu. Sau poate fi vorba de influențarea cuiva prin promisiuni, presiuni sau alte metode. De asemenea, poate fi vorba de o corupere pasivă, corupere activă. Acestea sunt competențele PA”, a explicat Veronica Dragalin.

De menționat că membra CSP, Olesea Vîrlan, care l-ar fi depunctat nejustificat pe Ion Munteanu, fapt ce a dis la anularea concusului pentru ocuparea funcției de procuror general, a demisionat din funcție.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md