10:52:14 18.05.2024
Stiri

DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon

Actualitate 15.05.2024 12:12 Vizualizări1905 Autor: Ziarul National
DOC // Procuratura Anticorupție confirmă VERIDICITATEA scrisorii trimise de Veronica Dragalin mai multor instituții publice, care a determinat demisia membrei Comisiei pre-vetting, Tatiana Răducan: Ar fi fost omul controversatului Platon


*Ca urmare a unei analize a probelor recent obținute în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție


*Procuratura Anticorupție nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting

*Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție

Procuratura Anticorupție confirmă faptul că șefa instituției, Veronica Dragalin, a expediat marți, 14 mai, o scrisoare la adresa conducerii R. Moldova, a președinților Comisiei Pre-Vetting și Comisiei Vetting a procurorilor, precum și persoanelor ale căror drepturi ar fi fost afectate în procesul de evaluare externă a magistraților, în care o demască pe membra acestor comisii, Tatiana Răducan.

În scrisoarea respectivă, Veronica Dragalin arăta, cu referire la probe dintr-o cauză penală, inclusiv discuții la telefon, că Tatiana Răducanu ar fi fost, în perioada anilor 2013 - 2014, „omul 100%” din sistemul justiției al fugarului controversat Veaceslav Platon, prin intermediul fostului judecător Aureliu Colenco, actual avocat al condamnatului fugar Ilan Șor.

„La 01.11.2013, Aureliu Colenco i-a scris lui Veaceslav Platon nu te voi dezamăgi, mulțumesc și apoi l-a informat că ia prânzul cu o femeie nebună (o frază repetată de mai multe ori de către cei doi când se referă la Tatiana Răducanu) și a întrebat dacă Platon are nevoie de ceva anume. Câteva minute mai târziu, Colenco i-a scris lui Platon sunt cu Răducan / Salutări de la Tat Gheorghevna. Platon a răspuns vă mulțumesc foarte mult! Sunt foarte fericit că ea nu a uitat de noi. Câteva minute mai târziu, Colenco a scris omul nostru 100%, la care Platon a răspuns super. Tot în aceeași discuție, Aureliu Colenco a explicat că Tatiana Răducanu dorește să ajungă Președinte al CSM, confirmând lui Veaceslav Platon ea este a noastră, i-am spus că mi-ai dat două sarcini, că toată lumea m-a abandonat și așa mai departe, ea este foarte fericită, am vorbit mult, gata să lucreze. La această informație, Platon a răspuns grozav. Când a avut loc această discuție, Tatiana Răducanu deținea funcția de judecător CSJ și deja depusese acte să devină membru al CSM, funcție la care a acces câteva săptămâni mai târziu, la 29.11.2013”, cităm din scrisoarea semnată de Veronica Dragalin, pe care am atașat-o mai jos.

CITIȚI și DOC // Un membru al comisiilor de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor și-a dat DEMISIA pentru a nu afecta procesul de pre-vetting pe care îl consideră necesar: „Indiferent cât de tare se opun corupții din sistem, procesul va continua”

La scurt timp după ce a aflat de scrisoare, Tatiana Răducan și-a dat demisia din comisiile de evaluare externă a judecătorilor și procurorilor. În cererea de demisie depusă la Comisia parlamentară juridică, numiri și imunități, Tatiana Răducanu susține că informațiile din acea scrisoare „sunt false, nu corespund realității”. Răducanu mai spune că a decis să demisioneze pentru a nu pune la îndoială procesul de pre-vetting, care urmează să demareze în scurt timp și în cazul procurorilor.

În replică, Procuratura Anticorupție a răspuns astăzi că nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting, dar că are obligația să respecte și să aplice legea.

„Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de procuror general. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013 - 2014, în timp ce frauda bancară și laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare. Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii Anticorupție.

Menționăm că, solicitat de jurnaliști, Aureliu Colenco a declarat că nu-și amintește de discuțiile cu Tatiana Răducan și Veaceslav Platon. Ultimul, însă, susține că „este de acord” cu concluziile Veronicăi Dragalin.

„Stimată doamnă Dragalin, sunt totalmente de acord cu concluziile Dvs. despre influența mea asupra membrilor Comisiei Pre-Vetting. Nu chiar corect ați ales modul prin care ați ajuns la asta, dar nu-i nimic grav. Am o singură întrebare la Dvs.: De ce scrisoarea a fost expediată exclusiv candidaților care nu au trecut pre-vettingul? Or, reieșind din scopurile activității Procuraturii Anticorupție și interesele sociale protejate de aceasta, anume candidații care au trecut pre-vettingul comisiei sub influența mea ar trebui să atragă, în mod special, interesul Procuraturii Anticorupție. În rest, sunt totalmente de acord cu concluziile Dvs.”, a comentat Platon pe canalul său de Telegram.Comentariul integral al Procuraturii Anticorupție vizavi de scandalul provocat de o scrisoare semnată de procurorul-șef anticorupție, Veronica Dragalin:


În contextul interesului sporit și multiple întrebări din partea presei despre scrisoarea care a apărut în spațiul public la 14 mai 2024, Procuratura Anticorupție vine cu următoarele precizări.

Scrisoarea semnată de Procurorul-șef al Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, adresată către candidații nepromovați de către Comisia Pre-Vetting cu data de 14 mai 2024 este autentică.

Ca urmare a unei analize a probelor recent obținute în cadrul unui dosar penal, Procuratura Anticorupție a acționat imediat să prevină un risc pentru sistemul de justiție și cauzele penale de corupție la nivel înalt aflate în gestiunea Procuraturii Anticorupție. După informarea conducerii țării și președinților Comisiei Pre-Vetting și Comisiei Vetting a Procurorilor, Procuratura Anticorupție a informat și persoanele a cărora drepturi fundamentale au fost afectate.

Procuratura Anticorupție are obligația să respecte și să aplice legea, inclusiv prevederile din Constituția Republicii Moldova care protejează drepturile fundamentale consacrate în Convenția Europeană a Drepturile Omului, inclusiv dreptul la un proces echitabil.

Procuratura Anticorupție nu are scopul să discrediteze procedura de pre-vetting și vetting.

Nu procurorii și judecătorii din Republica Moldova sunt cei care au promovat un candidat în CSM cu un dosar penal activ pe acte de corupție. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au confirmat integritatea unui membru CSP care avea legături și tranzacții financiare dubioase și care a sabotat concursul pentru funcția de procuror general. Nu procurorii și judecătorii sunt cei care au publicat articole în mass-media internațională despre un membru al Comisiei Vetting. Și nu procurorii și judecătorii din sistem astăzi sunt cei care în 2013 - 2014, în timp ce frauda bancară și laundromatul erau în derulare, aveau întâlniri și discuții cu Veaceslav Platon, Ilan Șor sau alți fugari condamnați la ani grei de închisoare.

Mai există oameni toxici și în sistemul de justiție. Acești oameni vor fi trași la răspundere disciplinară de CSM și CSP reformate, integritatea lor financiară va fi verificată în continuare de Autoritatea Națională de Integritate. Acești oameni toxici vor fi trimiși la închisoare de procurori și judecători integri care în ziua de azi lucrează în continuare la investigații împotriva procurorilor și judecătorilor corupți, aplicând proceduri penale care respectă drepturile omului, sunt transparente și obiective.

Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md