14:43:21 16.06.2019
 
Stiri

SCANDAL cu ELICOPTERE la Bălți

Anticorupție 19.10.2014 10:10 Vizualizări4987 Autor: Mariana Rață
SCANDAL cu ELICOPTERE la Bălți
Alexei Rogov, directorul „Moldaeroservice” din Bălți

Conflict // Directorul singurei companii aviatice de elicoptere din R. Moldova este acuzat că ar încerca să aducă întreprinderea în prag de faliment pentru a putea fi privatizată la un preț simbolic

Nereguli la singuracompania aviatică de elicoptere de stat din R. Moldova, „Moldaeroservice” din Bălți. Colectivul întreprinderii îl acuză pe șeful acesteia, Alexei Rogov, că ar încerca să pună pe brânci compania. Pe seama administratorului sunt puse mai multe achiziții de sute de mii de lei, făcute fără concurs, dintre care unele chiar de la fiul său, cheltuieli nejustificate, utilizarea elicopterelor în interes personal. Cele mai multe dubii provoacă însă un credit de 57 de mii de dolari, contractat recent de „Moldaeroservice”, pentru care compania a pus gaj patru elicoptere, despre care spun că valorează circa 600 de mii de dolari.

Rogov respinge acuzațiile și zice că este vorba de o încercare a subalternilor de a se răfui cu el.

Achiziții de pe site-uri și de la fiu

Pe parcursul unui an și jumătate de când conduce întreprinderea „Moldaeroservice”, Alexei Rogov a făcut mai multe achiziții pentru companie fără organizarea unui tender.

În iunie curent, „Moldaeroservice” a procurat de pe un site american șase sisteme GPS pentru elicoptere. Tehnica a costat nouă mii de dolari.

Tot de peste ocean, din Canada, Rogov a cumpărat și patru costume de iarnă pentru piloți pentru care a plătit 1 500 de euro. Compania de stat le-a procurat de la fiul directorului, Dorin Rogov, cu care Alexei Rogov a și semnat contractul de achiziție.

Peste 200 de mii de lei, „Moldaeroservice” i-a plătit unei companii, „Avantmotor-Com”, pentruvopsirea a două elicoptere și pentru reparația mașinii de serviciu a directorului. Nu este clar în baza căror criterii a fost selectată anume această companie din Chișinău, chiar dacă sediul companiei aviatice de elicoptere este la Bălți.

Zeci de mii pentru chirie și transport

De asemenea, nu este clar de ce Alexei Rogov, care nu are pe numele său o locuință în R. Moldova, a ales să închirieze, pe banii companiei, un apartament în Chișinău și să stea cu chirie la hotel de fiecare dată când vine la Bălți.

„Numai pentru chiria apartamentului din Chișinău în care stă Rogov „Moldaeroservice” cheltuiește lunar câte 9000 de lei, plus cheltuielile pentru serviciile de întreținere. Alte 600 de lei pe zi se plătesc pentru chiria hotelului din Bălți la care stă Rogov când vine aici”, se arată într-o plângere semnată de angajații companiei aviatice.

Potrivit lor, sume importante se irosesc și pentru benzina pe care o cheltuiește directorul pentru navetele sale Chișinău - Bălți. În doar șase luni, Rogov a irosit patru tone de benzină, cât pentru peste 400 de călătorii de la Chișinău la Bălți, imposibil de realizat în 180 de zile.

Zboruri cu încălcări

Potrivit unor documente care au ajuns în posesia Ziarului NAȚIONAL, Rogov a procurat, din contul „Moldaeroservice”, și bilete de avion pentru a merge în Canada, unde este stabilit fiul său.

Dintr-un alt act aflăm că directorul întreprinderii de stat își permite să folosească în interes personal, cu încălcarea normelor de siguranță, și elicoptere. Într-o explicație expediată directorului Autorității Aeronautice Civile, Iurie Armașu, conducătorul de zbor al „Moldaeroservice”, Vasili Cenin, dezvăluie că Rogov, fără a avea permisiunea de zbor, a zburat din Chișinău până în Vadul lui Vodă (unde avionul a aterizat pentru un timp) și înapoi, având la bord două persoane pe care nu le-a indicat în lista pasagerilor. Deși a trecut zborul la categoria de instruire, Cenin afirmă că o astfel de calificare nu poate fi dată, atâta timp cât la bord nu se afla niciun instructor, ci, mai mult, persoane străine.

Potrivit lui Cenin, cu astfel de încălcări directorul „Moldaeroservice” ar fi trebuit să rămână fără de licență de pilot, lucru care nu s-a întâmplat, pentru că Autoritatea Aeronautică Civilă nu a reacționat la sesizările sale.

Alți piloți ai companiei, care au solicitat anonimatul, ne-au confirmat că zboruri de acest fel au existat mai multe, iar pentru motorina irosită de director în timpul zborurilor private au fost cheltuite peste 200 de mii de lei.

Un credit suspect

Dincolo de aceste încălcări, angajații „Moldaeroservice” sunt îngrijorați de creditul dezavantajos contractat de companie. În schimbul a 51 de mii de dolari, aceasta a gajat patru elicoptere care costă fiecare câte 150 de mii de dolari.

„Nu este clar pentru ce a fost contractat acest credit, dar dacă nu va fi întors, vom rămâne fără elicoptere”, avertizează angajații „Moldaeroservice” într-o scrisoare expediată Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, președintelui republicii, președintelui Parlamentului și prim-ministrului. Ei amenință să intre în grevă, dacă nu vor fi luate măsuri pentru a împiedica falimentul întreprinderii.

Mai mulți piloți s-au concediat

În ultimele luni, de la întreprindere s-au concediat mai mulți dintre cei mai experimentați piloți. „Nu am mai putut suporta atmosfera. Atâta timp cât Rogov va conduce întreprinderea, eu nu am ce căuta acolo”, ne explică Sergiu Rusu, singurul examinator și instructor care mai rămăsese la „Moldaeroservice”. Acum, acesta este invitat să testeze mai mulți piloți ucraineni pe care Rogov vrea să îi angajeze la companie în locul piloților care s-au concediat.

În afară de piloți, la companie, timp de un și jumătate, s-au schimbat doi contabili-șefi și patru directori comerciali.

„Toate acuzațiile lor sunt false”

Alexei Rogov are o singură explicație la toate acuzațiile: „Dracii, când îi apuci, țipă”. „Până acum, aici a fost colhoz. Veneau când vroiau, făceau ce vroiau. Noi am reluat ambulanța aeriană și există niște norme noi de lucru cărora ei nu corespund. Toate acuzațiile lor sunt false. Am avut inspecție de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor care nu a descoperit nicio încălcare. Acum avem una de la Ministerul Finanțelor”, ne-a explicat Rogov.

Întrebat despre creditul contractat, directorul „Moldaeroservice” a evitat să ne explice de ce au fost gajate bunuri cu o valoare de peste zece ori mai mare.

Directorul companiei a avut, însă, o explicație pentru achizițiile făcute fără tender. „Eu am cumpărat la prețuri mult mai mici decât sunt pe piața moldovenească. Cei care au scris aceste acuzații se ascund acum și nu vor să se prezinte când sunt invitați la procuratură”, a mai menționat el.

„Manager cu carismă agresivă”

Și viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, consideră că în acest caz este vorba despre o răfuială. „Inițiativa de denigrare a domnului Rogov vine din partea unei singure persoane, nemulțumită că s-a început activitatea la întreprindere. În sfârșit, se încasează bani din activitate. Dezvoltăm planuri de afaceri. Despre achiziții post să vă spun că, în cazul întreprinderilor de stat, nu este obligatoriu să fie făcute prin licitații. Important este să fie cât mai eficiente din punct de vedere economic. GPS-urile au fost procurate, pentru că piloții utilizau elicopterele în lucrări necontabilizate. Creditul a fost contractat pentru a pune pe elice elicopterele pentru aviația sanitară. Despre gaj pot să vă spun că, potrivit normelor, acestea sunt evaluate la un preț cu 70% mai mic decât în realitate. Elicopterele noastre sunt foarte ieftine. Până în 2013, ele erau vândute la prețul de 10-13 mii de dolari”, ne-a explicat Cebotari.

Referindu-se la Alexei Rogov, viceministrul l-a caracterizat ca fiind „un manager foarte bun, cu o carismă agresivă, dar care obține rezultate”.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!Nicolae 26.10.2014 17:27

Îl cunosc foarte bine pe Alexei Rogov (am colaborat cu ziarul editat de el în Canada)...Este un adevărat manager de rang internațional, un om extrem de muncitor, perseverent, cumsecade, și nu în ultimul rând, un bun patriot. Are o experiență mare în domeniu (împreună cu alți manageri a lansat prima companie prosperă privată din RM, care, ulterior, a fost nevoit s-o cedeze odată cu venirea comuniștilor la guvernare... A fost nevoit să ia drumurile pribegiei, ajungând în Canada, unde a reușit să deschidă, din nou, afaceri prospere...Este și editorul unui ziar pentru vorbitorii de l. română din Canada... Dar, dorul de casă a prevalat, revenind, iată, să se implice cu experiența sa, să riște, să se zbată ( și să se bată cu proștii...) în rezolvarea problemelor din țara sa de baștină... Deci, mai degrabă, cred că, e o răfuială curat maldavenească, și sunt de acord cu cele spuse de viceministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, Vladimir Cebotari, care confirmă, că Alexei Rogov e un adevărat manager, și că nu-i este ușor luptând cu apucăturile vechi, depășite ale unor angajați de acolo din Bălți, care au dormitat până acum la acea întreprindere, practic moartă până acum, ridicând doar salariiile plătite din bani publici. ...Ar trebui să susținem cum putem acești pământeni de-ai noștri, reveniți acasă să contribuie la scoaterea din ”bălării” a diverselor companii de stat ( și de stătut...:) ), dar nu să publicăm materiale ziaristice, mai denigratoare la adresa acestor manageri, repet, extrem de rarisimi printre noi... Ia, vezi, Mariana Rață. Poate revii cu un material mai profesionist, mai cu suflet...

Nicolaie 27.10.2014 10:49

Un manager bun nu trebuie sa fure si sa risipeasca banii statului ,deplasari personale,locuinta din contul statului e.t.c - sute de mii de lei de pe spatele poporului cheltuiti de Rogov.De ce eu,ca platitor de impozite,trebuie sa-l intretin pe Rogov? Las sa-si faca firma privata daca vrea sa traiasca in bogatie,dar mai simplu sa traiesti din furat pe spatele statului,adica a poporului ...

coada 25.12.2014 21:22

da!..sunteti legati bine!...

vasea 05.09.2015 22:57

Este un prost care nu stie a conduce. Acuma o format un colhoz si stina. Distruge intreprinderea. Om care nu cunoaste legi si face ce doreste in folosul lui. Taxist de la Canada

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
14.06.2019 09:20 Nicolae Negru Frau Maia Sandu, ieșind din burta PSRM

13.06.2019 11:53 Nicolae Negru Nicolae Negru, despre declarația lui ...

10.06.2019 11:38 Ziarul National Victor Chirilă: „Regimul a fost înfrâ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de acord cu alegerea Zinaidei Greceanîi, lidera PSRM, în funcția de președintă a Parlamentului?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md