16:14:03 18.05.2024
Stiri

PROBE // Pușcăria lui Voronin

Important 22.06.2013 08:59 Vizualizări3561 Autor: Ziarul National
PROBE // Pușcăria lui Voronin


Fosta guvernare comunistă punea la cale arestul tuturor membrilor opoziției

Mariana Rață

Zeci de foști membri ai opoziției, astăzi deputați și miniștri, au fost cercetați penal în 2009, la comanda fostei guvernări comuniste de atunci. Controlul penal pe numele a 64 de persoane, în mare parte politicieni, a început după evenimentele din aprilie 2009. Ziarul NAȚIONAL a intrat în posesia unor documente care demonstrează că, la solicitarea unui șef de direcție din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au fost colectate probe pentru „înjghebarea” unor dosare penale care însă nu au mai ajuns pe mesele judecătorilor. Vladimir Voronin, însă, se lăuda public în iunie 2009 cu faptul că majoritatea deputaților din opoziție au dosare penale.

„Răspundere penală”

Declarațiile făcute anterior de către fostul președinte al republicii, Vladimir Voronin, despre faptul că mai mulți membri ai opoziției au dosare penale nu s-au dovedit a fi vorbe în vânt. Știa el, Voronin, ce știa. După evenimentele din 7 aprilie 2009, șeful Direcției generale, poliție și ordine publică (DGPOP) din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Nicolae Macovei, semna niște cereri către Direcția informații a MAI prin care solicita certificate despre antecedentele penale ale mai multor politicieni aflați pe atunci în opoziție. La punctul în care i se cerea să indice  motivul controlului, Macovei a scris: „răspundere penală”.

Lista neagră de la MAI

Cele 64 de cereri de care a făcut rost Ziarul NAȚIONAL îi vizează pe liderii actualei alianțe de guvernare: Vlad Filat, Marian Lupu, dar și pe premierul Iurie Leancă, președintele Curții Constituționale, Alexandru Tănase, președintele Curții de Conturi, Serafim Urechean, primarul capitalei Dorin Chirtoacă, liderul PL, Mihai Ghimpu, dar și pe deputații Corina Fusu, Simion Furdui, Vladimir Hotineanu, Alexandr Stoianoglo, Veaceslav Ioniță, Ana Guțu, Valeriu Ghilețchi, Liliana Palihovici, Angel Agache, Boris Vieru, Vadim Vacarciuc, Vadim Cojocaru, Dumitru Diacov, Mihai Godea, Gheorghe Brega, Iurie Țap. De asemenea, în lista celor cercetați penal se regăsesc și mai mulți foști și actuali miniștri: Alexandru Oleinic, Mihai Șleahtițchi, Veaceslav Negruță, Valentina Buliga, Valeriu Cosarciuc, Valeriu Lazăr, Veaceslav Untilă, Anatol Șalaru, Mihai Moldovanu, Leonid Bujor, Gheorghe Șalaru, Victor Osipov, Andrei Popov. Nu au fost trecuți cu vederea nici guvernatorul Găgăuziei, Mihail Formuzal, analiștii politici Oazu Nantoi și Anatol Țăranu, ambasadorul R. Moldova la Paris, Oleg Serebrian. În aceeași listă se regăseau și unii viceprimari și șefi de direcții din cadrul Primăriei capitalei: Mihai Furtună, Vladimir Șarban, Vladimir Modârcă, Oleg Cernei, Valeriu Nimerenco, Nistor Grozavu, Vlad Coteț, Veaceslav Țernă, Igor Lupulciuc. Chiar și interpreta Doina Sulac, care a deținut un scurt timp funcția de consilier municipal din partea PL, era printre cei „cercetați penal”.

Revendicările cu hurta sunt ilegale

Contactat de Ziarul NAȚIONAL, fostul ministru de Interne Victor Catană ne-a explicat că astfel de solicitări de informații se întocmesc atunci când persoana este suspectată de anumite delicvențe. „Totuși, când se expediază revendicări cu hurta, nu mai putem vorbi despre legalitate. Nu exclud că pe timpul guvernării comuniste se încerca instrumentarea de dosare penale pe numele politicienilor din opoziție. Se căutau materiale compromițătoare, se deschideau dosare penale, se dorea un control total”, ne-a declarat Catană. Deși autorul acestor cereri a fost avansat în funcție pe timpul lui Catană, ministrul afirmă că nu a știut nimic despre existența acestor revendicări. „Probabil, a fost impus să le scrie. Pe timpul lui Papuc era imposibil să te împotrivești comenzilor. Erau ca soldații”, a precizat ex-ministrul.

Filat a simțit

Și fostul președinte al Comisiei parlamentare pentru investigarea și elucidarea evenimentelor din aprilie 2009, Vitalie Nagacevschi, al cărui nume apare într-unul dintre documentele semnate de Macovei, admite că s-ar fi încercat instrumentarea unui dosar penal pe numele său după evenimentele din 2009. „Nu am știut că există astfel de documente. Țin minte însă că Vlad Filat se referea atunci la posibile acțiuni represive din partea comuniștilor. Se temea chiar că va fi arestat. Eu i-am spus că mi-aș dori să fie reținut, pentru că astfel s-ar putea victimiza și și-ar spori ratingul. Oricum, în scurt timp s-ar fi demonstrat că arestarea a fost ilegală”, ne-a declarat Nagacevschi. Acesta a calificat intențiile comuniștilor de a le deschide dosare drept un atac masiv asupra opoziției.

Țurcanu nu știe nimic

Deși cunoaștem din surse sigure faptul că aceste documente xerocopiate au fost transmise Comisiei de investigare a evenimentelor din aprilie 2009, condusă de fostul comunist Vladimir Țurcanu, acesta a declarat pentru Ziarul NAȚIONAL că „pentru prima dată aude” de la noi despre aceste documente. „Nu exclud că aceste revendicări au fost întocmite, dar nu este exclus nici că ele sunt false. Noi nu am solicitat astfel de informații de la Ministerul de Interne, nu știam despre ele”, ne-a spus el.

Nici Nagacevschi, căruia Țurcanu i-a transmis toate probele acumulate în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, nu își amintește despre aceste revendicări.

Informații despre politicieni se cereau des

Autorul acestor cereri, Nicolae Macovei, o scaldă în două ape. Acesta nici nu neagă că ar fi semnat revendicările, dar nici nu vrea să ne spună de ce și la comanda cui a făcut-o.

„Nu vă pot spune nimic despre aceste documente. În timpul cât am lucrat la minister, am scris mii de revendicări. Foarte des se solicitau informații și despre politicieni. Noi avem dreptul să cerem informații despre toți cetățenii R. Moldova, indiferent de faptul dacă sunt sau nu politicieni”, ne-a declarat fostul șef al DGPOP, pensionat acum doi ani.

Anatol Țăranu, analist politic:

„Pe timpul guvernării comuniste, toți reprezentanții opoziției erau sub toporul suspiciunilor. Eu nu cred că cei care au solicitat informații despre dosarele mele penale au aflat multe lucruri. Eu nu am fost urmărit niciodată penal. Dar nu exclud să se fi încercat instrumentarea unui dosar penal în aprilie 2009 în baza declarațiilor fostului deputat comunist Vladimir Țurcanu, care a spus că eu aș fi chemat protestatarii de la geamurile Parlamentului să atace mai mult clădirea. Documentele de care dispuneți demonstrează că fosta guvernare comunistă se pregătea de o răfuială cruntă cu opoziția”.

Vladimir Voronin, 24 iunie 2009:

„28 din 41 de deputaţi din opoziţie au dosare penale, iar Veaceslav Platon de la Alianţa „Moldova Noastră” are 11 dosare penale”.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md