17:36:38 19.05.2024
Stiri

Proaspăt, congelat SAU la conservă?

Știri 09.10.2018 09:02 Vizualizări2290 Autor: Ziarul National
Proaspăt, congelat SAU la conservă? sursa: eva.ro


Ți se spune adesea să mănânci mai des fructe și legume, dar nu știi sigur ce să alegi? Află care este opțiunea potrivită între proaspăt, congelat sau la conservă.

Cu siguranță auzi tot timpul sfaturi legate de importanța fructelor și legumelor în cadrul unui meniu sănătos, dar sub ce formă ar trebui să le consumi? Deși nu există încă un consens general acceptat, poți identifica argumente utile care te vor ajuta să alegi între proaspăt, congelat sau la conservă. Beneficiile fructelor și legumelor pentru siluetă și sănătate le transformă în alimente ideale în cadrul oricărui meniu, dar trebuie să alegi produsul consumat în funcție de vitaminele și caloriile pe care le vei obține.

Pentru a face alegerea potrivită este esențial să știi care sunt diferențele dintre variantele disponibile la magazin, astfel încât să fii sigur că îți fortifici organismul și reduci riscul de îmbolnăviri. De îndată ce vei învăța să te orientezi între proaspăt, congelat sau la conservă, vei avea la dispoziție și variante utile pentru a pregăti rețete delicioase pentru întreaga familie. Nu ezita să compari produsele, caloriile și cantitatea de nutrienți pentru că o greutate ideală este importantă pentru a preveni diferitele afecțiuni, dar și pentru a avea o imagine pozitivă despre sine.

Varianta proaspătă

Când mergi la supermarket și vrei să cumperi fructe și legume cel mai adesea mergi direct la raionul de produse proaspete? Este o alegere instinctivă, iar varietatea de culori și arome cu siguranță te va atrage. Nuanțele intense ale fructelor sau legumelor trebuie să-ți reamintească faptul că sunt surse importante de antioxidanți, iar numărul mare de sortimente îți permite să experimentezi mereu o nouă combinație de arome. În urma studiilor realizate s-a constatat că familiile care au fructe și legume proaspete acasă consumă salate și fructe la desert cinci zile din șapte. Deci, dacă nu erai sigur ce trebuie să cumperi, este bine să ai tot timpul la îndemână varietățile care sunt pe placul tău și te ajută să pregătești rețete rapide și delicioase.

Iată ce strategii poți utiliza pentru a nu irosi fructele și legumele proaspete:

- cumpără-le cu 1-2 zile înainte de a avea nevoie de ele;

- mergi la piață în loc de supermarket pentru a cumpăra produse de sezon, fără conservanți sau pesticide;

- păstrează-le în cămară sau la frigider, în funcție de sortiment;

- spală-le cu atenție înainte de a le mânca, iar dacă nu este un sortiment organic nu consuma coaja.


Varianta la conservă

Roșiile, porumbul, piersicile și multe alte fructe sau legume se găsesc și în această variantă.

De multe ori alimentele la conservă sunt eliminate din cadrul dietelor. Este adevărat că se folosește mai multă sare pentru a menține textura și aroma legumelor, iar în cazul fructelor siropurile conțin foarte mult zahăr și calorii. Cu toate acestea, alimentele la conservă pot fi utilizate o perioadă îndelungată, până la cinci ani, și au un preț mai redus. În plus, fructele și legumele conservate sunt culese exact când se coc, astfel încât au un conținut important de nutrienți. Deși procesul de prelucrare căruia sunt supuse necesită folosirea focului, astfel fiind redus conținutul de vitamine solubile în apă (vitamina C și complexul de vitamine B) pierderea de nutrienți nu este semnificativă.

Iată ce strategii trebuie să utilizezi când cumperi fructe sau legume la conservă:

- dacă suferi de hipertensiune arterială alege numai conservele care evidențiază că au un conținut redus de sodiu;

- clătește legumele când le scoți din conservă. Vei reuși să elimini până la 40% din sare;

- evită fructele conservate în sirop și alege-le pe cele care au fost ambalate în suc propriu sau în apă.

Varianta congelată

Fructele și legumele congelate se aseamănă cu cele de la conservă pentru că au un preț mai redus și au fost culese la momentul optim, când erau coapte.

În cadrul procesului de congelare există și o etapă în care fructele și legumele sunt introduse în apă fierbinte, iar ulterior în apă cu gheață, ceea ce poate provoca pierderea unor nutrienți precum vitamina C și complexul de vitamine B. Produsele congelate pot fi utilizate o perioadă mai scurtă decât cele de la conservă. Legumele congelate pot fi consumate în maximum opt luni, iar fructele congelate în 12 luni.

Ce strategii să folosești pentru a cumpăra fructe sau legume congelate:

- adaugă fructe și legume congelate la smoothie-uri și evită cuburile de gheață;

- dacă tocmai s-a încheiat sezonul pentru fructele sau legumele tale preferate caută-le la raionul de produse congelate și asigură-te că le poți savura tot timpul anului.

Sursa: eva.ro


Top stiri
19.05.2024 10:33 522 Matrioșka din cutia chinezească

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md