16:12:43 25.02.2024
Stiri

STUDII // Ce se întâmplă dacă NU mănânci fructe și legume? De fapt, cu ce te ajută ele

Știri 12.11.2017 16:30 Vizualizări3632 Autor: Ziarul National


STUDII // Ce se întâmplă dacă NU mănânci fructe și legume? De fapt, cu ce te ajută ele foto simbol

Auzim întruna că trebuie să mâncăm cât mai multe fructe și legume, proaspete, dacă se poate. Dar ce se întâmplă dacă nu procedăm așa?

Potrivit nutritionistului Camelia Olteanu, persoanele care refuză să consume fructe și legume vor fi mai predispuse la boli, în general, deoarece vor avea un sistem imunitar deficitar. Apoi, sunt predispuse constipației, ceea ce va mări în timp riscul de a face cancer de colon.

Tot ele sunt lipsite de minerale, necesare sănătății dinților, oaselor, pielii, unghiilor și părului.

Fără nicio exagerare, fructele și legumele sunt cele mai sănătoase alimente, arată nutriționistul. Consumate în special în stare crudă, aduc organismului vitamine, minerale, antioxidanți și fibre. Au marele avantaj că sunt disponibile tot anul și pot fi consumate în cantități apreciabile, având un conținut scăzut în grăsimi și calorii.

Ele ajută la menținerea sănătății, studiile efectuate dovedind rolul antioxidanților în prevenirea bolilor cronice precum cancerul, bolile cardiovasculare, problemele cu vederea.

Consumul de fructe și legume crude, nepreparate oferă o multitudine de vitamine și minerale, fibre. Pentru a beneficia în mai mare măsură de fibrele naturale, este indicat ca, în măsura posibilităților, să consumăm fructele și legumele cu coajă, având grijă ca în prealabil să le spălam foarte bine.

Studiile științifice au demonstrat rolul vitaminelor C, E, al carotenoidelor, fibrelor, flavonoizilor, fenolului, stenolului, inhibitorilor proteici în protecția împotriva unor forme de cancer.

Sunt recomandate sucurile de legume în cazul unor afecțiuni cum ar fi ulcerul, probleme digestive, sănătatea mucoaselor, în stimularea ficatului, vezicii biliare, în osteoporoză, oboseală cronică.

Sucurile de fructe nu sunt indicate oricui

Atenție, însă! Sucurile de fructe, proaspăt stoarse, nu conțin fibre și sunt bogate în calorii. Un pahar de suc echivalează cu aproximativ cinci fructe, cantitatea maximă de fructe recomandate zilnic.

Fresh-urile de fructe sunt recomandate copiilor mici cu dentiția încă neformată sau vârstnicilor devitaminizați, subponderali sau cu dantură deficitară. Nu sunt recomandabile adolescenților sau persoanelor mature, supraponderalilor, obezilor. Aceștia vor fi îndrumați să consume fructele ca atare.

Fructele uscate, numite și deshidratate (stafide, smochine, căise, prune, goji etc.), și cele oleaginoase (nuci, migdale, fistic, alune, arahide etc.) oferă o cantitate semnificativă de vitamine și minerale: vitaminele A, B, potasiu, fosfor, fier și fibre.

Important de reținut este însă și valoarea calorică furnizată - cam 350 kcal/100 g, în cazul fructelor uscate, și respectiv circa 650 kcal/100 g produs în cazul celor oleaginoase. Un consum exagerat poate favoriza supraponderalitatea sau chiar obezitatea.

Cea mai importantă sursă de glucide

Toată lumea ar trebui să știe că fructele și legumele sunt sursa cea mai importantă de glucide, prima sursă de energie pentru organism.

Creierul are nevoie de circa 130 g de glucide zilnic pentru a putea funcționa corespunzător. În cazul unei cantități insuficiente de glucide ingerate, vor apărea stări de slăbiciune, nervozitate, tremur, depresii, pofte exagerate pentru produse de cofetărie, patiserie, panificație.

În cazuri extreme se ajunge la hipoglicemii severe, cu necesitatea iminentă a internării în spital.

Fructele și legumele, în special consumate proaspete, sunt alimente care întârzie îmbătrânirea.

Este bine să cumpărăm fructele și legumele autohtone și de sezon, de fiecare dată când acest lucru este posibil, deoarece sunt mai ieftine, furnizează cantitatea maximă de nutrienți și au aroma mai intensă.

Când anotimpul fructelor a trecut (ex. fructele de pădure), alternativa este consumul fructelor congelate, care mai păstrează aproximativ 75% din vitamine.

Sursa: ziare.comParteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
23.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Doi ani de război se...

19.02.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin în persoană și...

16.02.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Testul funcțional

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md