15:28:45 29.02.2020
 
Stiri

Precizările PROCURATURII: Cebotari este cercetat în cauzele penale privind preluarea controlului asupra Aeroportului, alături de Petru Jardan, Ilan Șor și alții

Anticorupție 19.09.2019 15:54 Vizualizări1132 Autor: Ziarul National
Precizările PROCURATURII: Cebotari este cercetat în cauzele penale privind preluarea controlului asupra Aeroportului, alături de Petru Jardan, Ilan Șor și alții Zugo.md


Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a solicitat astăzi în plenul Parlamentului ridicarea imunității deputaților Petru Jardan și Vladimir Cebotari, în vederea aplicării acțiunilor de urmărire penală legate de preluarea controlului asupra activelor Aeroportului Internațional Chișinău (AIC).

Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară prin votul a 53 de deputați, iar în cazul lui Petru Jardan deputații ar urma să se expună în ședința de vineri, 20 septembrie. Jardan a anunțat că nu este în R. Moldova, dar promite că se va întoarce la începutul săptămânii viitoare.

CITIȚI și VOTAT // Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară și va fi cercetat pentru ilegalități comise la concesionarea Aeroportului. Cazul lui Petru Jardan se amână

Potrivit Procuraturii Generale, procurorii au pornit mai multe cauze penale în care figurează mai multe persoane, inclusiv deputații Petru Jardan, Vladimir Cebotari, Ilan Șor, precum și alte persoane.

Investigația se referă la acțiunile unui grup de persoane din care făceau parte deputații Petru Jardan și Vladimir Cebotari.

Mai exact, în perioada 2012-2014, Jardan, atunci când deținea funcția de director interimar al Aeroportului Internațional Chișinău, a comis abuz de serviciu, prin faptul că a creat condițiile necesare pentru concesionarea Aeroportului. Mai mult, pe când era membru al Grupului de lucru pentru elaborarea studiului de fezabilitate al acestui parteneriat public-privat, deputatul a acționat în interesul unui grup criminal organizat și a indicat condiții de concesionare în defavoarea statului. Aceasta a inclus și păstrarea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare pentru concesionar, dar și necesitatea selectării concesionarului prin concurs închis, se arată într-un comunicat al Procuraturii.

În ceea ce-l privește deputatul Vladimir Cebotari, care deținea, în 2013, funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, acesta a luat parte la organizarea simulării procedurii de concurs și i-a informat selectiv pe unii potențiali participanți la concursul închis menționat, fără să cunoască dacă aceștia intenționează să facă afaceri în R. Moldova: „În calitate de membru al Comisiei de concurs pentru selectarea concesionarului activelor Aeroportului, acesta a expediat invitații către companiile propuse de către Petru Jardan”.

CITIȚI și VIDEO // Cebotari, care a rămas fără IMUNITATE parlamentară, promite DEZVĂLUIRI: „Ne vom bate până nu o să-l scoatem pe Năstase din țară. O să fugă, pentru că este un FRICOS”

„De menționat este și faptul că, prin votul său la Comisia de concurs, deputatul Vladimir Cebotari a contribuit la obținerea ilegală a activelor financiare de către grupul criminal organizat, în proporții deosebit de mari. Mai mult, acesta a dat dovadă de un comportament dolosiv (înșelăciune - n.r.), și-a folosit distinct și abuziv atribuțiile deținute în organele publice, întreprinderile de stat sau organele colegiale cu drept de decizie, pentru ca în contractul de concesiune să fie inclusă perceperea taxei de modernizare de 9 euro per pasager la plecare, în beneficiul exclusiv al „Avia Invest” (compania care a câștigat concursul - n.r.). Astfel, doar în perioada noiembrie 2013 – august 2015, beneficiul nejustificat al „Avia Invest”, rezultat din perceperea taxei de modernizare, a depășit suma de 285 de milioane de lei”, cităm din comunicatul Procuraturii Generale.

După semnarea contractului de concesionare a Aeroportului, în anul 2013, Petru Jardan a devenit administrator al companiei „Avia Invest”, iar Ilan Șor - președinte al Consiliului de administrare. „În aceste noi calități, aceștia au „fructificat”, de comun cu deputatul Vladimir Cebotari și alte persoane, rezultatele schemei criminale pe care au pus-o la cale”, acuză procurorii.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
28.02.2020 09:22 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Dodon se arunc...

24.02.2020 09:32 Nicolae Negru Nicolae Negru // 100 de zile cu Guver...

21.02.2020 08:59 Nicolae Negru Nicolae Negru // Cazul Irinei Rimes, ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, trebuie să-și dea demisia, după ce a declarat că armata rusă a intervenit în războiul din Transnistria pentru „a opri vărsările de sânge”?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md