17:30:30 18.01.2020
 
Stiri

VOTAT // Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară și va fi cercetat pentru ilegalități comise la concesionarea Aeroportului. Cazul lui Petru Jardan se amână

Politică 19.09.2019 14:41 Vizualizări1368 Autor: Ziarul National
VOTAT // Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas FĂRĂ imunitate parlamentară și va fi cercetat pentru ilegalități comise la concesionarea Aeroportului. Cazul lui Petru Jardan se amână


Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas astăzi fără imunitate parlamentară. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, care a solicitat deputaților să încuviințeze arestul, perchezițiile și trimiterea în judecată a legislatorului democrat, a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală dispune de „probe concludente” care indică faptul că, în 2013, deputatul democrat Vladimir Cebotari, folosind situația de serviciu și depășindu-și atribuțiile, ar fi „contribuit direct” la preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău „în interesul unui grup criminal”. În 2013, Cebotari ocupa funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

UPDATE 14.40 // Deputatul democrat Vladimir Cebotari a rămas fără imunitate parlamentară prin votul a 53 de deputați.

CITIȚI și Cebotari, care a rămas fără IMUNITATE parlamentară, promite DEZVĂLUIRI: „Ne vom bate până nu o să-l scoatem pe Năstase din țară. O să fugă, pentru că este un FRICOS”

UPDATE // Președintele Comisiei juridice, pentru numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, anunță că șase deputați din Comisie au votat pentru ridicarea imunității lui Cebotari. Alți doi membri au votat împotriva încuviințării arestului, perchezițiilor și trimiterea în judecată a legislatorului democrat.

UPDATE // Dumitru Diacov a anunțat că fracțiunea democraților nu va participa la vot și va părăsi sala de ședințe. Mai devreme, și Partidul „Șor” a anunțat că nu va vota pentru retragerea imunității parlamentare a lui Cebotari.

UPDATE // Deputatul Cebotari i-a transmis procurorului Robu că va fi „fanul” lui, dacă îi va trage la răspundere pe cei implicați în frauda bancară, dar i-a sugerat să nu facă acest lucru „la indicații politice”. De asemenea, acesta i-a cerut premierului Maia Sandu să-l „demită” pe Andrei Năstase pentru că ar face presiuni asupra justiției.

UPDATE // Cebotari a acuzat guvernarea că deja ar fi „fraudat” deja alegerile locale, fiindcă vrea „să-i închidă gura” și „să-l pună la răcoare pe un candidat puternic”, care poate spune multe despre „dezastrul din Chișinău”: „Dar noi vom spune. O să fim foarte activi și o să informăm partenerii internaționali despre ceea ce se întâmplă”.

UPDATE // Cebotari afirmă că acea comisie din care a făcut parte a fost responsabilă de o „evaluare tehnică”, inclusiv a contractului de concesiune negociat, și dânsul a acordat cel mai mic punctaj, dar niciun alt membru nu se află astăzi în situația sa.UPDATE // Deputatul Vladimir Cebotari a ieșit la tribuna Parlamentului și spune că a știut din timp despre ce urma să i se întâmple, după declarațiile publice ale ministrului Andrei Năstase: „Judecata se face în altă parte. La indicația lui Năstase, s-au analizat ultimii zece ani din activitatea mea și nu s-a prea găsit mare lucru”. Cebotari a amintit că, atunci când a fost luată prima decizie de Guvern care a dus la concesionare a Aeroportului, inclusiv cu votul Maiei Sandu, deputatul Dumitru Alaiba era consilier la Guvern și se ocupa de problemele economice. „Nu noi ne-am ales cu companii aviatice fiind în funcție, ca dumneavoastră”, i-a răspuns Alaiba.

UPDATE // Deputatul democrat Alexandru Jizdan a amintit că Vlad Cebotari și-a depus astăzi actele pentru a candida la funcția de primar al Chișinăului și a numit cererea procurorului general interimar „execuție politică”. Dumitru Robu a răspuns că nici nu a știut despre faptul că Cebotari a mers astăzi la organele electorale și că este vorba despre „o coincidență”: „Procuratura Generală acționează conform legilor și Constituției”.

UPDATE // Colegul de fracțiune al lui Cebotari, deputatul Sergiu Sârbu, a declarat că acesta a fost „un simplu membru al unei comisii care a îndeplinit deciziile Guvernului” și a întrebat de ce abia acum s-a venit în Parlament pentru a cere retragerea imunității?

Drept răspuns, procurorul Robu a declarat că această concesionare a Aeroportului are legătură cu furtul din sistemul bancar, iar în ultimii cinci ani „nu s-a dorit” să se ofere un răspuns vizavi de aceste lucruri. Iar la Comisia juridică, pentru numiri și imunități au fost prezentate astăzi „suficiente probe” că Cebotari ar fi fost implicat în aceste ilegalități.

UPDATE // „Vom restabili controlul statului asupra acestui bun strategic”, a promis procurorul general interimar în Parlament, adăugând că organele de stat nu au întreprind acțiuni suficiente pentru a răspunde cetățenilor ce s-a întâmplat cu Aeroportul Internațional Chișinău acum șase ani, când a fost dat în concesiune.

UPDATE // Procurorul Robu cere ridicarea imunității lui Cebotari, fiindcă „se impun măsuri urgente” pentru ca acesta „să nu distrugă probele” și să „nu fie înstrăinate bunurile provenite din infracțiuni”. Robu afirmă că aceeași cauză penală vizează mai multe persoane.

UPDATE // Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat de la tribuna Parlamentului că Procuratura Generală dispune de „probe concludente” care indică faptul că, în 2013, deputatul democrat Vladimir Cebotari, folosind situația de serviciu și depășindu-și atribuțiile, ar fi „contribuit direct” la preluarea controlului asupra Aeroportului Internațional Chișinău „în interesul unui grup criminal”. În 2013, Cebotari ocupa funcția de viceministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

***
Parlamentul a revenit în ședință și a introdus în ordinea de zi chestiunea cu privire la ridicarea imunității deputatului democrat Vladimir Cebotari.

Subiectul ridicării imunității deputatului Petru Jardan, care „lipsește nemotivat” de la ședință, a fost amânat pentru ședința de vineri, 20 septembrie.

Colegul de fracțiune al lui Jardan, Denis Ulanov, a declarat că acesta nu se află în R. Moldova și va reveni lunea sau marțea viitoare.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!
loading ..

Stiri relevante

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.01.2020 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Dilema lui Dodon în ...

15.01.2020 11:30 Ziarul National Victor Chirilă // Opriți-l pe șahmati...

13.01.2020 09:10 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce Maia Sandu ar ...

Meteo in Moldova
Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că R. Moldova are nevoie de mai multe aeroporturi internaționale, inclusiv la Sud și la Nord, așa cum propune președintele Igor Dodon?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2018. Toate drepturile sunt rezervate

Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md