06:39:25 16.07.2024
Stiri

O nouă SCHEMĂ de spălare de bani prin băncile moldovenești. Prejudicii de MILIOANE de euro

Anticorupție 27.11.2015 10:45 Vizualizări3376 Autor: Ziarul National
O nouă SCHEMĂ de spălare de bani prin băncile moldovenești. Prejudicii de MILIOANE de euro cna.md


Serviciul Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor al Centrului Național Anticorupție (CNA) şi procurorii anticorupţie au destructurat o grupare transnaţională care a pus la cale o schema de spălare de bani prin intermediul sistemului financiar-bancar din R. Moldova. Membrii grupului sunt cetăţeni moldoveni, dar și ai Israelului, Federaţiei Ruse și Lituaniei.

Noul tip de fraudă a fost numit „social engineering” și este bazat pe obţinerea, prin manipulare psihologică a informaţiilor confidenţiale din cadrul unor companii internaţionale. După ce obţineau datele necesare, membrii grupului le utilizau pentru a simula careva relaţii contractuale.

Schema funcționa în felul următor: după ce se asigurau că şeful companiei-victimă se afla într-o deplasare, membrii grupării contactau contabilii instituţiilor şi îi anunţau, din numele managerului, că există o situaţie urgentă şi trebuie de transferat anumite sume pe conturile unor companii necunoscute. Ulterior, de pe aceste conturi, banii erau transferați către un lanţ de intermediari din diverse ţări, printre care Estonia, Letonia şi Republica Moldova.

În perioada septembrie-octombrie curent, gruparea a încercat să utilizeze conturile bancare ale mai multor companii autohtone, care au fost înfiinţate cu acest scop, pentru legalizarea mijloacelor băneşti obţinute prin escrocherie de la agenţi economici din Lituania, Franța, Cehia și Ungaria.

Din băncile moldovenești, banii urmau a fi transferaţi unor companii din China, având la bază contracte fictive de cumpărare a utilajelor industriale.

Ofițerii CNA şi procurorii au sistat operaţiunile în conturile bancare ale companiilor intermediare şi au pornit o cauză penală pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari. În prezent, 1,3 milioane de euro au fost sechestraţi pe conturile societăţilor implicate.

În urma percheziţiilor efectuate la domiciliul şi în oficiul bănuiţilor au fost depistate şi ridicate ştampilele şi documentele de constituire a zece companii autohtone şi patru companii străine, fondate de membrii grupului pentru a fi utilizate în activităţile frauduloase.

La fel, au fost ridicate chei digitale de acces la opt conturi bancare străine, contracte şi scrisori de garanţie bancară falsificate, în valoare de milioane de euro şi alte obiecte şi documente utilizate de grupare.

Persoana care dirija activitățile grupării în R. Moldova a fost reținută pentru 30 de zile, iar presupusul organizator al întregii scheme criminale, cetăţean al Israelului, este anunţat în căutare internaţională.

CAN a sesizat ambasadele mai multor state, pe teritoriul cărora activează companiile care au căzut pradă grupării criminale, pentru a iniţia activităţile de recuperare a prejudiciului cauzat.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.07.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Fasciștii ruși dau l...

12.07.2024 09:18 Nicolae Negru Nicolae Negru // Loialitatea lui Alex...

08.07.2024 09:09 Nicolae Negru Nicolae Negru // Krasnoselski se plân...

Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md