14:31:02 20.03.2023
Stiri

Procurorii, pe urmele lui Dodon și Greceanîi? Cauză PENALĂ în privința unei SCHEME din 2008 privind importul de energie electrică din Ucraina. O firmă-CĂPUȘĂ a câștigat „din nimic” circa 12 milioane de dolari

Actualitate 13.09.2021 11:50 Vizualizări25873 Autor: Ziarul National
Procurorii, pe urmele lui Dodon și Greceanîi? Cauză PENALĂ în privința unei SCHEME din 2008 privind importul de energie electrică din Ucraina. O firmă-CĂPUȘĂ a câștigat „din nimic” circa 12 milioane de dolari


Procuratura Generală anunță că a pornit urmărirea penală pe faptul încheierii, în anul 2008, când Guvernul era condus de socialista Zinaida Greceanîi, iar Ministerul Economiei - de Igor Dodon, a contractului de furnizare pentru R. Moldova a energiei electrice din Ucraina.

Până la încheierea respectivului contract cu partea ucraineană, R. Moldova plătea 40 de dolari pentru megawatt-ul de energie electrică, iar după semnarea documentului – 53 de dolari. Această diferență a fost pusă pe seama consumatorilor din R. Moldova, iar prejudiciul estimat se ridică la circa 12 milioane de dolari.

Procurorii au stabilit, în cadrul urmăririi penale, că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA „Energocom”, întreprindere responsabilă de asigurarea R. Moldova cu energie electrică, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabilii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara republicii, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 de dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei, se arată într-un comunicat de presă al Procuraturii Generale.

Despre această schemă a vorbit public fostul consilier prezidențial în domeniul energeticii, Sergiu Tofilat, care l-a acuzat pe Igor Dodon de negocierea unui asemenea contract păgubos pentru consumatorii din R. Moldova.

Potrivit lui Tofilat, procurorii au vrut să mușamalizeze dosarul respectiv și doar grație faptului că a acționat în judecată Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) dosarul a fost redeschis.

„După trei ani și jumătate de când am depus la Procuratură plângerea privind schema de import al energiei electrice din Ucraina aplicată în 2008 și după ce ne-am judecat cu Procuratura, oamenii legii au fost obligați să reia urmărirea penală. Se cunoștea despre implicarea lui Dodon în această schemă în urma unei investigații jurnalistice. Noi am acumulat material probatoriu și am dus lucrul până la capăt. Cum funcționa această schemă? Până în aprilie 2008, R. Moldova procura energie electrică din Ucraina de la furnizor - Ukrinterenergo, fără intermediar. Energia era cumpărată la prețul de 40 de dolari per megawatt. În aprilie 2008, Guvernul R. Moldova trimite o delegație ca să negocieze un nou contract de import al energiei. Conducătorul delegației era Igor Dodon, ministru al Economiei pe atunci, și Alexadr Gusev, director la „Energocom”. Gusev a semnat contractul, după ce Dodon a încheiat negocierile”, a dezvăluit Tofilat.

Citește și: Dodon, autorul primei SCHEME cu firme-căpușe la importul de energie electrică? Procuratura verifică legalitatea încheierii, în anul 2008, a contractului de furnizare a energiei electrice cu Ucraina

Între timp, a mai spus Tofilat, au apărut informații noi de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB).

„Am aflat lucruri despre care nu se cunoaște. Cu două luni în urmă, la Președinție au venit informații de la Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor (SPCSB). Scrisoarea este cu parafă secretă și Președinția nu are voie să o publice. Potrivit SPCSB, jumătate din banii câștigați pe spatele nostru de intermediarul „Energopartner” au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc – „Borg Traders Corporation”. A fost și un transfer direct de la „Energoparner” către „Borg Traders”. Din primul transfer a fost cumpărat un ceas elvețian de 50 de mii de dolari. Având aceste materiale, Procuratura a înțeles că nu va putea mușamaliza cazul și, în luna mai curent, procurorul general a dispus reluarea urmăririi penale”, declara Tofilat într-o conferință despășurată la începutul lunii iunie curent.

Citește și: VIDEO // Probleme mari pentru Dodon. Un fost consilier PREZIDENȚIAL prezintă PROBE noi despre schema privind importul de energie electrică din Ucraina: „Prejudiciul este de 14,5 milioane de dolari, iar 50% au ajuns la un offshore al lui Plahotniuc”

În opinia lui Tofilat, tabloul este clar. „Noi avem stabilit prejudiciul de 14,5 milioane de dolari, avem și mărturiile lui Dodon... La o emisiune el a spus că a negociat personal acest contract. Avem și confirmarea de la SPCSB că jumătate din bani au ajuns la un offshore controlat de Plahotniuc. Sunt elemente suficiente ca aceste persoane să fie trase la răspundere. Noi vrem să ajutăm procuratura și avem toată deschiderea”, afirma Tofilat cu cinci luni în urmă.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Stiri relevante
Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md