07:58:07 24.04.2024
Stiri

Malul lacului Costești-Stânca, proprietate privată

Important 07.09.2013 08:57 Vizualizări7971 Autor: Stela Mihailovici
Malul lacului Costești-Stânca, proprietate privată


Ilegalitate: Pe 60 de ari de pământ de pe malul lacului Costești-Stânca, protejați de legislație, ar putea răsări în câțiva ani vile luxoase

Peste jumătate de hectar de teren din zona de protecție a râului Prut a ajuns în proprietate privată din cauza unei decizii scandaloase a Consiliului local din orășelul Costești, raionul Râșcani. În câțiva ani, zona verde ar putea fi transformată într-un cartier de vile cu acordul tacit al justiției și autorităților.

Anul trecut, 20 de persoane s-au pricopsit cu terenuri chiar pe malul lacului de acumulare Costești-Stânca. Un „colțișor de natură” de trei ari i-a costat doar 42 de mii de lei. Decizia autorităților locale de a vinde pământul a fost dur criticată de reprezentanții Cancelariei de Stat care au semnalat grave abateri de la legislație. „Este clar stipulat că lăţimea zonelor de protecţie a apelor râurilor Nistru și Prut constituie cel puţin 1 000 de metri. Acest teren nu putea fi înstrăinat, deoarece se află la circa 200 de metri de Prut. Aici există interese mari, fiindcă lacul Costești e cel mai curat din R. Moldova. Și infrastructura este bună. A fost scoasă la vânzare chiar zona pe unde trece drumul betonat”, explică şeful adjunct al Oficiului Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat, Nicolae Uncuţă.

Au votat unanim

Aleșii locali din Costești se apără și spun că aveau tot dreptul să vândă cei 61 de ari de pământ pe malul lacului, deoarece terenul aparține primăriei. Când se discuta despre tranzacție, nimeni nu și-ar fi amintit de articolul din lege care apără zonele din apropierea râurilor Nistru și Prut. „Nu văd ce am încălcat. Terenul nu era al Agenției „Apele Moldovei”, ci al primăriei. S-a votat atunci unanim în Consiliul orășenesc. Am adus resurse financiare adăugătoare în bugetul local”, ne-a spus consilierul local Iurie Iatcun. Alesul local nu și-a putut aminti cine au fost cumpărătorii și cum au motivat ei intenția de a-și procura un teren pe malul lacului, dar a precizat că vor avea dreptul să ridice doar construcții provizorii pe acest sector.

Visează la vile?

După ce s-a pornit buclucul, s-a autosesizat și Inspecția Ecologică din Râșcani care a decis să meargă la fața locului pentru a se convinge că noii proprietari nu au tăiat copaci sau inițiat construcții. „Am rămas surprinși că nimeni nu ne-a chemat la ședința Consiliului când s-a decis vânzarea terenurilor, fiind vorba de o zonă de protecție a apelor. Dar imediat ce am aflat, am efectuat o inspecție și nu am depistat lucrări de defrișare a arborilor sau de decopertare a solului. Acolo sunt copaci care au crescut singuri din semințe, dar oricum este ilegal să-i tai. E bine că zona e la graniță și e încercuită cu sârmă ghimpată. Am vorbit cu polițiștii de frontieră și vor avea grijă ca nimeni să nu încalce regula”, dă asigurări șeful Direcției Inspecție Ecologică Râșcani, Vasile Grozavu.

Acesta admite că noii proprietari ar putea încerca să-și construiască vile pe malul lacului sau să amenajeze o zonă de agrement. „Acum nu se permite, dar se vorbește despre eventuale modificări în legislație. Conducerea raionului duce de mai mult timp  tratative cu Ministerul Mediului pentru a construi ceva în apropiere de lacul Costești ca zona să devină o atracție turistică. Cei care au cumpărat știu ce fac. Eu am văzut lista noilor proprietari și niciun nume nu este din Costești. Cum au aflat că se vinde pământul?”, este curios Vasile Grozavu. Aceleași temeri le au și reprezentanții Cancelariei de Stat care bănuiesc că noii proprietari au planuri grandioase pentru aceste terenuri. „Evident că este un interes imens din partea unor persoane importante. Cumpărătorii nu sunt țărani de rând. Au ajuns ei cumva la Costești. Poate visează la vile sau altceva care să aducă profit”, bănuiește Nicolae Uncuță.

Va lupta până în pânzele albe

Oficiul Teritorial Bălţi al Cancelariei de Stat a cerut de câteva ori Consiliului orășenesc din Costești să anuleze contractele de vânzare a terenurilor de pe malul lacului, dar solicitarea a rămas fără răspuns. Funcționarii au decis să caute dreptate în instanță, însă magistrații Judecătoriei Râșcani nu au identificat abateri de la legislație. „Am pierdut dosarul în primă instanță, dar am atacat la Curtea de Apel. Am rămas singuri să ținem piept, dar vom merge până în pânzele albe pentru a proteja ceea ce ne-a mai rămas prețios în țara asta. Păcat că Agenția „Apele Moldovei” nu s-a aliat cu noi în bătălie. E greșeala lor că nu și-au înregistrat dreptul asupra unor terenuri din zonele de protecție a râurilor și bazinelor de apă. Probabil au și ei interese”, conchide Uncuță. Curtea de Apel Bălți urmează să examineze recursul Oficiului Teritorial Bălți al Cancelariei de Stat în luna septembrie. În cazul în care Consiliul orășenesc Costești va fi obligat să anuleze contractele de vânzare a terenurilor, primăria va trebui să găsească 800 de mii de lei pentru a restitui banii celor 20 de persoane care au cumpărat pământul.      

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md