04:29:34 04.12.2023
Stiri

Iubiri celebre // Dureroasă despărțire...

Social 18.05.2014 16:40 Vizualizări2624 Autor: Ziarul National


Iubiri celebre // Dureroasă despărțire... sursa: google.ro

Dragoste ce a șocat lumea // Heloise și Abelard

Este una dintre cele mai fermecătoare legături amoroase din perioada medievală, aflată chiar din scrisorile de dragoste pe care și le-au trimis foștii iubiți. Este vorba despre doi oameni atât de potriviţi, prin frumuseţe, educaţie şi sinceritatea sentimentelor, care au avut nenorocul să trăiască în timpuri vitrege.

El și Ea

Heloise avea 15 ani, era foarte frumoasă, bine educată și curtată. Peter Abelard împlinise 35, inteligent, plin de sine, își făcea studiile la Școala Notre-Dame, unde își câștigase reputația unui excelent filosof. Fulbert, unchiul fetei, preot la Notre-Dame, îl angajează ca profesor particular pentru Heloise. Însă între ei se naște o iubire nebună, care îi făcea „mai mult să se privească unul pe celălalt decât să citească din cărţi”, după cum mărturisea chiar Heloise.

Furia unchiului

Legătura romantică dintre cei doi l-a înfuriat la culme pe unchiul fetei. Ei se căsătoresc în secret. Pe la anul 1115, teologii erau celibatari, fără ca asta să fie o regulă. Abelard, temându-se ca nu cumva căsătoria să-i distrugă cariera, și-a convins iubita să se ascundă, pentru o vreme, într-o mănăstire. Dar, în Occidentul medieval, retragerea la mănăstire a unuia dintre soţi era una dintre metodele de a anula căsătoria.

Ar fi putut trăi fericiţi până la adânci bătrâneţi, dacă Abelard nu ar fi avut visuri de mărire. El se întoarce la Paris pentru a deveni cel mai mare teolog al vremii. Ceea ce a şi reuşit. Doar că, pe parcurs, a pierdut-o pe Heloise. Unchiul fetei, gândindu-se că vrea să-și abandoneze soția, enervat la culme, acţionează. Împreună cu câţiva prieteni pătrunde în camera lui Abelard, îl imobilizează şi-l castrează.

Tristă poveste de dragoste

După acest incident, bărbatul s-a îndreptat spre călugărie, dedicându-și întreaga viață învățăturii. Heloise, cu inima frântă, devine și ea călugăriță. Înnebuniți de durere, iubiții își păstrează devotamentul reciproc, chiar şi după călugărire, reuşind să-şi ducă iubirea la desăvârşire. Ei își trimit scrisori emoționante, corespondență ce durează până la moartea lor, deși ei nu se mai întâlnesc niciodată. Aceste impresionante scrisori au fost publicate mai târziu.

„În dragostea noastră, toate legile dreptăţii au fost răsturnate. Pentru că, atâta vreme când ne-am bucurat de o iubire interzisă şi ne-am dedat plăcerilor trupului, Dumnezeu ne-a cruţat. Însă când am îndreptat purtarea noastră, când am făcut ceea ce se cuvenea şi am înlocuit ruşinea plăcerilor cu o căsătorie cinstită, atunci Domnul şi-a abătut mânia asupra noastră şi nu a îngăduit o uniune pură deşi, atâta vreme, îngăduise una impură.”

„În numele Dumnezeului căruia ţi-ai dedicat viaţa, te implor să revii lângă mine, în orice mod posibil - scriindu-mi o vorbă de alinare, ca măcar aşa să găsesc puterea şi voinţa de a-l servi pe Dumnezeu. Te implor, gândeşte-te la câte îmi datorezi, apleacă-ţi urechea la rugăminţile mele. Închei scurt o scrisoare lungă: cu bine, unica mea iubire.”


Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
01.12.2023 09:07 Nicolae Negru Nicolae Negru // România, la aniversare

01.12.2023 08:59 Ziarul National Nicolae Enciu // 1 Decembrie 1918: „R...

01.12.2023 09:33 Cazimir Țino Cazimir Țino // Ziua Națională a Româ...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Vă afectează faptul că în R. Moldova a fost declarată stare de urgență, de la declanșarea de către Federația Rusă a războiului din Ucraina, iar deciziile urgente sunt luate de Comisia pentru Situații Excepționale?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md