05:08:12 29.01.2023
Stiri

Iubiri celebre // Aventurile „egoistului mohorât”

Social 15.06.2014 16:41 Vizualizări2373 Autor: Ziarul National
Iubiri celebre // Aventurile „egoistului mohorât” sursa: google.ro


Outsider autentic //Lord Byron și femeile lui

Poet romantic şi autor de satire englez care a aprins imaginaţia Europei datorită poeziei şi personalităţii sale. Poemele de forță sunt „Pelerinajul lui Childe Harold” și „Don Juan. Faima se datorează nu numai operei, ci și vieții sale trăite în extravaganță.

Copilărie nefericită

George Byron este fiul căpitanului Jack „Nebunul” Byron şi al lui Catherine Gordon, moştenitoare scoţiană. După ce soţul i-a tocat averea, femeia şi-a luat copilul şi a plecat. George s-a născut cu un picior strâmb și a devenit încă de mic foarte sensibil la aluziile la şchiopătatul lui. A moștenit titlul și proprietățile unchiului său.

Amprentă pe viață

Bayron povestea că doica lui i-ar fi făcut avansuri sexuale pe când avea doar nouă ani. Această experiență și dragostea pentru verișoarele sale și-au pus amprenta în comportamentul său ciudat față de femei. S-a îndrăgostit de o verişoară îndepărtată,care era mai mare decât el şi logodită, iar când ea l-a respins, a devenit pentru el simbolul iubirii idealizate şi de neatins.

Turul Europei

Când a devenit major, şi-a ocupat locul în Camera Lorzilor, după care pornește într-o lungă călătorie pe Mediterană. După publicarea primelor două cântece din „Pelerinajul lui Childe Harold”, „s-a trezit celebru”. Poemul descrie călătoriile şi reflecţiile unui tânăr plictisit de o viaţă de plăceri şi de desfrâu, care caută distracţia în ţări străine.

Relații primejdioase

Poetul intră într-o relație cu Caroline Lamb, care era căsătorită. Aventura se bucură de un interes deosebit din partea publicului britanic. Byron pune capăt relației, realizând că poate să-și ruineze statutul social. Locul ei a fost luat de Lady Oxford, care a încurajat radicalismul lui Byron. Apoi a întâlnit-o pe Augusta, sora sa vitregă, cu care întreține relații intime. A flirtat cu Lady Frances pentru a masca această legătură primejdioasă.

Eșecul căsătoriei

Încearcă să scape de aventuri prin căsătorie. Nunta cu Annabella are loc în ianuarie 1815, iar în decembrie i se naște o fetiţă. Căsătoria era condamnată din start din cauza prăpastiei dintre soți. Annabella l-a părăsit curând, răspândind zvonuri despre relaţia cu Augusta şi despre bisexualitatea lui. Jignit de indignarea morală generală, Byron părăsește Anglia în 1816, pentru a nu se mai întoarce niciodată.

Aventurile continuă

La Veneţia s-a simţit ca peştele în apă şi a început o aventură cu Marianna Segati, soţia proprietarului lui. Apoi urmează soţia unui brutar, în scrisorile sale descriind pasaje amuzante despre ciudăţeniile acestei „tigroaice blânde”.

Byron s-a cufundat total în promiscuitate sexuală. Însă întâlnirea cu contesa Teresa Gamba Guiccioli i-a redat energia şi i-a schimbat cursul vieţii. Avea doar 19 ani şi era măritată cu un bărbat de trei ori mai în vârstă. A urmat-o peste tot și va rămâne legat de ea până la moarte.

Venerat de greci

Şederea în Grecia i-a lăsat o impresie de durată. Deschiderea şi francheţea grecilor contrastau cu rezerva şi ipocrizia englezească. A fost încântat de strălucirea şi toleranţa morală a poporului. A luptat pentru independența lor.

A fost foarte plâns, devenind simbol al patriotismului dezinteresat şi un erou naţional al Greciei. Trupul său a fost adus în Anglia. Cererea prietenilor de a fi depus în Colțul poeților a fost refuzată. Este înmormântat în cripta familiei. La 145 de ani de la moarte, pe podeaua de la Wetminster Abbey a fost pusă o placă memorială în onoarea sa.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!


Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
27.01.2023 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Toate statele sunt s...

27.01.2023 16:26 Ziarul National Au luat la pumni un bărbat noaptea, î...

25.01.2023 08:59 Cazimir Țino Cazimir Țino // Problema identitară î...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că actuala guvernare a R. Moldova trebuie să schimbe Guvernul în anul 2023?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md