15:53:25 20.03.2023
Stiri

Legume PERICULOASE în R. Moldova. Câte produse a respins ANSA în anul curent

Economie 25.08.2015 10:23 Vizualizări2158 Autor: Stela Mihailovici
Legume PERICULOASE în R. Moldova. Câte produse a respins ANSA în anul curent rfi.ro


De la începutul anului curent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat mai multe loturi de legume care aveau un conţinut de nitraţi peste norma admisibilă și a interzis comercializarea acestora pe piață.

În laboratorul Centrului pentru Standardizarea şi Experimentarea Calităţii Producţiei de Conserve au fost verificate probe de cartofi, morcovi, varză, ridichi, salată proaspătă, tomate, castraveţi, ardei dulci, dovlecei, sfeclă roşie, vinete, legume frunzoase condimentate şi pepeni verzi și galbeni.

În urma neregulilor depistate au fost respinse 70 de kilograme de pepene galben, 250 de kilograme de vinete, 340 de kilograme de dovlecei și câte 150 de kilograme de varză și sfeclă roşie.

De asemenea, nitrați au fost depistați pe un lot de 0,2 hectare cu pepene galben, pe o suprafață de 1,1 hectar cu cartofi și pe un lot de 0,4 hectare cu ardei.

„Rezultatele monitorizării de laborator sunt recepţionate lunar, iar în cazul neconformităţilor, în regim de urgenţă, rezultatele sunt transmise Agenţiei, care ulterior notifică subdiviziunile teritoriale/municipale, raionale pentru siguranţa alimentelor. Monitorizarea reziduurilor de pesticide este realizată în cadrul întreprinderii de stat „Centrul de carantină, identificare, expertize de arbitraj şi dezinfectare a producţiei” şi laboratorul Centrului Naţional de Sănătate Publică”, precizează ANSA.

Agenția pentru Siguranța Alimentelor critică acțiunile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii care prelevează probe de produse vegetale din pieţele agroalimentare în lipsa specialiştilor din cadrul ANSA.

„Nefiind formată proba de control ce ar permite confirmarea rezultatelor neconforme obţinute, la fel lipsa constatării şi documentării tuturor datelor privind provenienţa acestor produse, date despre producător – informaţie necesară pentru aplicarea după necesitate al mecanismului privind stoparea livrării acestor produse pe piaţă nu poate duce la obţinerea unor rezultate efective în vederea neadmiterii pe piaţă a produselor neconforme”, adaugă ANSA.

În prezent, instituția reconstruieşte două laboratoare regionale în care vor putea fi testate probele de legume.

Comunicatul informativ al ANSA a fost emis după ce zilele trecute Centrul Național de Sănătate Publică a anunțat că a depistat mai multe loturi de fructe și legume cu nitrați și pesticide în urma unor controale efectuate în Piața Centrală din Chișinău. De multe ori, produsele periculoase aveau chiar și certificate de inofensivitate emise de ANSA.

Prietenii tăi merită să știe ASTA!

Top stiri

Comentarii
Promo
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
20.03.2023 09:06 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin, Maia Sandu și...

17.03.2023 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // Scuturând rămășițele...

15.03.2023 09:00 Cazimir Țino Cazimir Țino // Argumente pentru Unir...

Horoscop
Vezi horoscopul tău pentru astăzi
Capricorn
Vărsător
Pești
Berbec
Taur
Gemeni
Rac
Leu
Fecioară
Balanță
Scorpion
Săgetător
Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Credeți că decizia Parlamentului de a modifica sintagma „limba moldovenească” cu cea de „limba română” în legislația națională, în conformitate cu decizia Curții Constituționale din anul 2013, este corectă?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2021. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md