Legume PERICULOASE în R. Moldova. Câte produse a respins ANSA în anul curent
De la începutul anului curent, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a identificat mai multe loturi de legume care aveau un conţinut de nitraţi peste norma admisibilă și a interzis comercializarea acestora pe piață.
În laboratorul Centrului pentru Standardizarea şi Experimentarea Calităţii Producţiei de Conserve au fost verificate probe de cartofi, morcovi, varză, ridichi, salată proaspătă, tomate, castraveţi, ardei dulci, dovlecei, sfeclă roşie, vinete, legume frunzoase condimentate şi pepeni verzi și galbeni.
În urma neregulilor depistate au fost respinse 70 de kilograme de pepene galben, 250 de kilograme de vinete, 340 de kilograme de dovlecei și câte 150 de kilograme de varză și sfeclă roşie.
De asemenea, nitrați au fost depistați pe un lot de 0,2 hectare cu pepene galben, pe o suprafață de 1,1 hectar cu cartofi și pe un lot de 0,4 hectare cu ardei.
„Rezultatele monitorizării de laborator sunt recepţionate lunar, iar în cazul neconformităţilor, în regim de urgenţă, rezultatele sunt transmise Agenţiei, care ulterior notifică subdiviziunile teritoriale/municipale, raionale pentru siguranţa alimentelor. Monitorizarea reziduurilor de pesticide este realizată în cadrul întreprinderii de stat „Centrul de carantină, identificare, expertize de arbitraj şi dezinfectare a producţiei” şi laboratorul Centrului Naţional de Sănătate Publică”, precizează ANSA.
Agenția pentru Siguranța Alimentelor critică acțiunile reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii care prelevează probe de produse vegetale din pieţele agroalimentare în lipsa specialiştilor din cadrul ANSA.
„Nefiind formată proba de control ce ar permite confirmarea rezultatelor neconforme obţinute, la fel lipsa constatării şi documentării tuturor datelor privind provenienţa acestor produse, date despre producător – informaţie necesară pentru aplicarea după necesitate al mecanismului privind stoparea livrării acestor produse pe piaţă nu poate duce la obţinerea unor rezultate efective în vederea neadmiterii pe piaţă a produselor neconforme”, adaugă ANSA.
În prezent, instituția reconstruieşte două laboratoare regionale în care vor putea fi testate probele de legume.
Comunicatul informativ al ANSA a fost emis după ce zilele trecute Centrul Național de Sănătate Publică a anunțat că a depistat mai multe loturi de fructe și legume cu nitrați și pesticide în urma unor controale efectuate în Piața Centrală din Chișinău. De multe ori, produsele periculoase aveau chiar și certificate de inofensivitate emise de ANSA.
Premierul slovac, Robert Fico, își dorește ca R. Moldova să încheie rapid negocierile și să adere la UE: „A fi membru al UE este cel mai bun lucru care i se poate întâmpla unui stat din acest spațiu”
Ion Basoc va primi 2,6 milioane de lei, iar Oleg Crețul - două milioane, pentru medaliile obținute la Jocurile Paralimpice de la Paris: Sportivii, întâmpinați ca niște eroi la aeroport
Exporturile de struguri din R. Moldova, de aproape două ori și jumătate mai mari pe piața UE în acest an