17:54:49 25.04.2024
Stiri

Sabotorii de la ANSA, care au pus în pericol EXPORTURILE din R. Moldova: Trei funcționari închideau ochii la diferite nereguli, contra MITĂ, când eliberau certificate fitosanitare pentru exportul și reexportul mărfurilor în UE, Ucraina și Rusia

Actualitate 09.08.2022 12:43 Vizualizări4026 Autor: Ziarul National
Sabotorii de la ANSA, care au pus în pericol EXPORTURILE din R. Moldova: Trei funcționari închideau ochii la diferite nereguli, contra MITĂ, când eliberau certificate fitosanitare pentru exportul și reexportul mărfurilor în UE, Ucraina și Rusia


Trei funcționari responsabili de siguranța alimentelor sunt bănuiți că ar fi eliberat, contra mită, certificate fitosanitare, necesare pentru exportul și reexportul mărfurilor în Uniunea Europeană, Ucraina și Federația Rusă. Astfel, în urma perchezițiilor operate în această dimineață, trei angajați ai Direcţiei Teritoriale pentru Siguranţa Alimentelor din Chişinău au fost reţinuți pentru 72 de ore. Acţiunile de urmărire penală s-au desfăşurat la domiciliile și în automobilele acestora, în birourile de serviciu, dar şi la ghişeul unic de eliberare a actelor permisive din incinta Direcţiei.

Potrivit oamenilor legii, în perioada anilor 2017 - 2021, angajații de la Direcția Municipală pentru Siguranța Alimentelor din Chișinău din cadrul Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) ar fi perceput sistematic sume de bani, sub formă de mită, de la agenții economici, pentru urgentarea obținerii certificatelor fitosanitare și altor acte permisive și de calitate, fără ca marfa destinată exportului să fie supusă unui control detaliat. Funcționarii ar fi eliberat, cu abateri, certificate pentru diferite categorii de mărfuri, precum fructe, legume, cereale, ambalaje din lemn etc.

Într-un caz documentat de CNA, mai mulți agenți economici specializați în producerea paleților și ambalajelor din lemn ar fi oferit mijloace bănești necuvenite inspectorilor ANSA, pentru ca aceștia să elibereze certificate fitosanitare necesare pentru export, fără a verifica dacă paleţii au fost sau nu prelucrați termic, aceasta fiind o condiție care trebuia întrunită, ca marfa să poată fi transportată peste hotare. În cadrul măsurilor speciale de investigație, s-a stabilit că actele au fost emise comercianților, deși aceștia nici nu aveau utilaj de prelucrare a lemnului, iar pentru fiecare lot de paleți exportat aceștia ar fi transmis funcționarilor procent din costul mărfii.

Pe parcursul investigării schemei de corupție, au fost constatate zeci de episoade de eliberare a certificatelor fitosanitare, contra mită, cu implicarea funcționarilor de la ANSA. Ofițerii CNA au documentat mai multe transmiteri în sumă de circa 20 000 de lei, către funcționari, însă suma reală ar putea fi de câteva ori mai mare și urmează a fi stabilit ăîn cadrul anchetei.

Procurorii anticorupție conduc urmărirea penală, care se desfăşoară în cadrul a nouă dosare, pornite pe fapte de corupere pasivă şi corupere activă. Legislaţia națională prevede până la 10 ani de puşcărie pentru aceste fapte, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md