23:32:00 15.04.2024
Stiri

VIDEO // Detalii despre DOSARUL certificatelor sanitar-veterinare, în care ar fi implicați șefi de la ANSA și medici veterinari. Ce au depistat la domiciliile bănuiților oamenii legii: „Dacă mănânci o bucățică... trebuie să te împarți”

Actualitate 25.05.2021 11:56 Vizualizări1940 Autor: Ziarul National
VIDEO // Detalii despre DOSARUL certificatelor sanitar-veterinare, în care ar fi implicați șefi de la ANSA și medici veterinari. Ce au depistat la domiciliile bănuiților oamenii legii: „Dacă mănânci o bucățică... trebuie să te împarți”


Mai mulți reprezentanți ai Direcției Municipale Siguranța Alimentelor Chișinău, inclusiv medici-veterinari, sunt cercetați într-un dosar privind eliberarea certificatelor sanitar-veterinare agenților economici.

Ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA) au descins astăzi cu percheziții în birourile, la domiciliile și în automobilele persoanelor anchetate, acțiunea fiind o continuare a investigațiilor derulate în aceste cauze acum câteva luni.

Potrivit CNA, din imaginile video obținute, s-a constatat că unii șefi ai Direcției, în complicitate cu un grup de medici-veterinari, estorcau bunuri și bani de la agenții economici care desfășurau activitate de comercializare a produselor alimentare în raza municipiului Chișinău, pentru a le perfecta autorizațiile necesare.

Taxa de protecție achitată de agenţii economici presupunea eliberarea certificatelor de calitate, dar și evitarea controalelor sanitar-veterinare planificate și altor verificări privind respectarea cerințelor de profilaxie a infecției COVID -19.


În cadrul documentării schemei, s-a stabilit că șeful adjunct al Direcţiei ar fi pretins, acceptat și primit bani sistematic, precum și produse alimentare de la subalternii săi.

În perioada documentată, săptămânal, în fiecare zi de vineri, mai mulţi medicii sanitar-veterinari ofereau șefului adjunct al Direcției diferite produse alimentare, ultimul acceptând și primind aceste bunuri pentru sine sau pentru alte persoane din cadrul ANSA.

Acestea ar fi fost recompensele pentru eliberarea, fără impedimente, a autorizațiilor sanitar-veterinare de funcționare a unităților de comerț, precum și pentru neîntocmirea proceselor-verbale contravenționale pentru neregulile depistate în urma controalelor.


Șeful adjunct al Direcţiei municipale siguranţa alimentelor Chişinău şi un medic sanitar-veterinar al Direcţiei au fost reţinuţi pentru 72 de ore, fiind bănuiţi de corupere pasivă şi activă.

În urma percheziţiilor, la domiciliul unuia dintre bănuiţi au fost depistate sume de bani în lei şi valută străină (3 335 de euro, 330 de dolari şi 33 500 de lei), proveniența banilor urmând să fie stabilită în cadrul anchetei.


Urmărirea penală în acest caz a fost începută la finele anului 2020, pentru corupere pasivă şi activă.

La momentul actual sunt pe rol 57 de cauze penale, conexate într-o singură procedură, în care 25 de persoane au statut de bănuit şi trei de învinuit, ultimele fiind în arest la domiciliu.Amintim că, pe 20 aprilie curent, mai mulţi funcţionari din cadrul Laboratorului de expertiză sanitar-veterinară al Direcţiei Municipale pentru Siguranţa Alimentelor, dar şi agenţi economici au fost documentaţi de CNA şi procurorii anticorupţie, în cadrul a 43 de cauze penale, pornite pe fapte de corupere pasivă şi activă.

Aceştia sunt bănuiţi că ar fi eliberat comercianţilor, care desfăşurau activitate de vânzare a cărnii în halele Pieţei Centrale, certificate de calitate şi sanitar-veterinare contra mită.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md