15:15:35 18.05.2024
Stiri

ÎS „Registru”, în pericol!

Important 26.06.2013 09:14 Vizualizări2649 Autor: Ziarul National
ÎS „Registru”, în pericol!


Plan  // Conducerea ÎS „Registru” a pus la cale un împrumut bancar care ar fi îngenuncheat instituția

Mariana Rață

R. Moldova era la un pas să piardă controlul asupra celei mai profitabile întreprinderi de stat - „Registru”. Sub pretextul necesității executării deciziei judecătorești care a obligat instituția să-i plătească opt milioane de dolari unei companii off-shore în spatele căreia se spune că ar sta persoane influente din R. Moldova, „Registru” intenționa să ia un împrumut de la bancă, gajând profiturile viitoare ale întreprinderii de stat, dar și materia primă pentru perfectarea actelor de identitate.

Creditul, singura soluție

Decizia Curții Supreme de Justiție care a obligat ÎS „Registru” să-i plătească companiei off-shore „Intercomsoft” LTD opt milioane de dolari pentru că ar fi refuzat prelungirea unui contract de colaborare dezavantajos pentru statul nostru putea fi o pacoste pentru unica instituție abilitată cu perfectarea actelor de identitate. După examinarea mai multor variante, printre care alocarea banilor din fondul de rezervă al Guvernului sau din bugetul de stat, sau contractarea unui credit bancar, un grup de lucru format din ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, ministrul Justiției, Oleg Efrim și ministrul Finanțelor, Veaceslav Negruța, a hotărât că cea mai potrivită soluție ar fi să se recurgă la un împrumut de la bancă. Decizia a fost luată pe 16 mai curent. Grupul de lucru a dispus organizarea unui concurs de oferte pentru selectarea băncii.

Planul ascuns

Unii dintre miniștrii care au participat la acea ședință nu știau însă nici cu spatele că banca era deja aleasă cu o lună înainte. Potrivit informațiilor de care dispune Ziarul NAȚIONAL, încă la 15 aprilie directorul ÎS „Registru”, Sergiu Răilean, avea pe masa de lucru o cerere pregătită de subalternii săi către directorul filialei „Ștefan cel Mare” al „Moldincombank”, Alexandru Cecan, prin care se solicita acordarea unui împrumut bancar pe un termen de trei ani, în valoare de opt milioane de dolari (circa o sută de milioane de lei), cu rata dobânzii de 9% anual. Drept gaj, banca propunea preluarea dreptului de a încasa datoriile de la datornicii ÎS „Registru”, îi cesiona încasările întreprinderii și materia primă folosită la perfectarea actelor de identitate (cardurile de plastic și cipurile încorporate în acte – n.r.), la prețul care va fi evaluat de bancă.

Tarife mai mari pentru documente

Pentru rambursarea acestui împrumut, responsabilii de la „Registru” nu au găsit nimic mai potrivit decât majorarea tarifelor la serviciile urgente (de la câteva ore până la 15 zile – n.r.) pentru eliberarea pașapoartelor, a certificatelor de înmatriculare a automobilelor, a permiselor de conducere și a plăcilor de înmatriculare. Astfel, pașapoartele perfectate în regim de urgență urmau să se scumpească cu 27,7 la sută, certificatele de înmatriculare a mașinilor – cu nouă la sută, carnetele de conducere – cu 12%, iar plăcuțele de înmatriculare – cu 15%.

Potrivit calculelor făcute de „Registru”, doar pentru achitarea dobânzii bancare întreprinderea de stat ar fi trebuit să-i plătească „Moldincombank” peste 1,5 milioane de dolari. Rata lunară la bancă urma a fi stabilită în valoare de 310 mii de dolari (circa 3,7 milioane de lei).

Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, fusese informat despre creditul care se dorea contractat de la banca despre care se spune că ar fi controlată de controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

CSJ le-a stricat planurile

Planul pus la cale de cei de la „Registru” a fost dat însă miercurea aceasta peste cap de o decizie a Curții Supreme de Justiție care a anulat hotărârea sa anterioară în dosarul împotriva „Intercomsoft”, trimițând cazul la rejudecare. Astfel, deocamdată, problema executării deciziei judecătorești nu se mai pune, iar întreprinderea de stat responsabilă de eliberarea documentelor populației are timp să adune bani pentru stingerea altor credite bancare contractate de la „Victoriabank”, despre care se spune că ar fi controlată de vicepreședintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, care, de altfel, a fost anterior președinte al Consiliului de Administrare al băncii respective.

Potrivit documentelor de care dispunem, numai în ultimii doi ani „Registru” a luat trei împrumuturi bancare în valoare de 30 de milioane de lei de la „Victoriabank”. Precizăm că ministrul Filip face parte din echipa PD. Ultimul credit bancar de la „Victoriabank” a fost contractat pe 31 ianuarie curent. În schimbul celor zece milioane de lei împrumutați, „Registru” a pus gaj câteva sute de mii de cipuri și plasticuri de format ID, folosite la perfectarea actelor de identitate.

Sedii pe gratis pentru „Victoriabank”

Relația dintre întreprinderea de stat condusă de persoane delegate de PD și banca controlată de vicepreședintele formațiunii sunt și mai strânse. Majoritatea conturilor ÎS „Registru” se află la „Victoriabank”, iar rulajul banilor instituției de documentare a populației de pe aceste conturi atinge anual cifra de jumătate de miliard de lei, față de rulajul de câteva zeci de milioane de lei de pe conturile „Registru” deschise la alte bănci.

De asemenea, „Registru” îi oferă gratuit băncii „Victoriabank” spații în chirie. Astfel, în acest an, banca nu a plătit niciun bănuț pentru spațiile închiriate de la întreprinderea de stat din str. M. Sadoveanu 22/1 A, bd. Moscova 8A, str. Independenței 52 A, str. Ștefan Neaga 19 A, str. Gh. Asachi 11/1, str. Kogălniceanu 49 din Chișinău și câteva spații închiriate în Bălți, Cahul, Strășeni, Cimișlia, Soroca, Comrat.

Directorul ÎS „Registru”, Sergiu Răilean, nu a răspuns încă la întrebările adresate de Ziarul NAȚIONAL vizavi de acest subiect.

Declarație

Oleg Efrim, ministru al Justiției:

„Nu am știut nimic despre faptul că „Registru” alesese o bancă pentru creditare înainte ca noi să decidem contractarea unui împrumut bancar pentru executarea deciziei judecătorești. Grupul de lucru din 16 mai a recomandat să se apeleze la bancă, dar a condiționat să fie organizat un concurs de oferte. Nu mă miră faptul că domnul Filip era la curent cu ceea ce se punea la cale. Din fericire, miercuri CSJ a decis anularea hotărârii prin care „Registru” a fost obligat să-i achite companiei „Intercomsoft” opt milioane de dolari. Cererea de revizuire a deciziei judecătorești a fost depusă de „Registru”. Au existat motive serioase pentru aceasta. Acum cazul urmează a fi rejudecat”.

Declarație

Pavel Filip, ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor:

„În cazul „Moldincombank” nu este vorba despre o cerere de creditare, ci o cerere de prezentare a ofertei de creditare. Astfel de cereri au fost expediate la mai multe bănci. În fruntea întreprinderii „Registru” sunt persoane responsabile și eu apreciez această atitudine. Vă imaginați dacă se aplica sechestru și se ajungea la executarea forțată a deciziei judecătorești. Nu văd o problemă în faptul că s-au cerut ofertele de la bănci înainte ca grupul de lucru interministerial să decidă contractarea unui credit bancar. Era necesar să știm care sunt condițiile băncilor. Oricum, nu s-a ajuns la încheierea contractului de creditare. Cât privește creditele contractate de la „Victoriabank”, așa se obișnuiește să se ia credite de la banca la care este deservită instituția. Probabil a existat și o ofertă specială. Oricum, toate acestea nu au nicio legătură cu faptul că eu am fost numit de PD, iar „Victoriabank” ar fi controlată de Vlad Plahotniuc. Din câte știu eu, el nu mai are nimic cu această bancă. Despre spațiile oferite gratuit în arendă acestei bănci nu cunosc nimic”.

Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
17.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Anatomia unui scanda...

13.05.2024 09:16 Nicolae Negru Nicolae Negru // Să nu râdem de Maria...

10.05.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Contopirea „Zilei Vi...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md